Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Ώρα μηδέν για το παγκρήτιο υβριδικό υδροηλεκτρικό της υδροαιολικής αιγαίου


Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται το μεγάλο έργο με το Υβριδικό στο Κρασί μετά και την αυτοψία που έκαναν στελέχη των υπηρεσιών της Περιφέρειας, αλλά και μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος ενόψει της συνεδρίασης που θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη. Η επιτροπή πάντως έτσι κι αλλιώς πρέπει να δώσει μια τελεσίδικη απάντηση στην «ΥΔΡΟΑΙΟΛΙΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.» που σχεδιάζει την επένδυση στην περιοχή με 4 ακόμη συνοδά αιολικά πάρκα.

«Εμείς πρέπει να απαντήσουμε αφού δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια. Αλλά δεν θέλω να προκαταλάβω την επιτροπή και τις αποφάσεις της» τόνισε ο κ.Καλογερής που ως αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της επιτροπής πήγε επιτόπου και ‘περπάτησε’ όλη την περιοχή της επένδυσης.

«Εμείς και οι υπηρεσιακοί παράγοντες φυσικά πήγαμε και είδαμε τι γίνεται εκεί και τι σχεδιάζεται. Αυτό όμως που έκανε εντύπωση είναι ότι ενώ καλέσαμε όλους τους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους να έλθουν δεν ήρθε κάνενας" τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης.

Φαίνεται πάντως πως όσοι πήγαν γύρισαν με ανάμεικτα αισθήματα και όχι ξεκάθαρη άποψη. Από τη μια η μεγάλη και ενδιαφέρουσα επένδυση- η "καλύτερη από τις ΑΠΕ" λένε χαρακτηριστικά- και από την άλλη το μερος που είναι από τα πολύ όμορφα στην Κρήτη, με περιοχή Νατούρα...

Η επιφυλακτική θέση των περισσότερων μπορεί να οδηγήσει σε νέα άδεξοδο; Ίσως. Αλλά το βασικότερο στοιχείο που φαίνεται ότι επηρεάζει είναι οι μεγάλε εκσκαφές, η παρέμβαση με τις δυο δεξαμενές που ούτε...λίμνες θα είναι, ούτε...τάφρος-κάτι ενδιάμεσο!

Έτσι κι αλλιώς υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις. Σύλλογοι της περιοχής μιλούν για μια «φαραωνική επένδυση» που όπως λένε θα έχει ολέθριες συνέπειες για τη δημόσια υγεία (, ενώ παράλληλα θα καταστρέψει το σπάνιο οικοσύστημα της περιοχής, καθώς η επένδυση γίνεται δίπλα στο μοναδικής βιοποικιλότητας Αζιλακόδασος.

Επίσης τονίζουν ότι εκτός των άλλων ότι με το σχεδιασμό αυτό δρομολογείται η ολοκληρωτική δέσμευση των υδάτινων πόρων από την εκμεταλλεύτρια εταιρεία! Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η επένδυση αυτή θα έχει μόνο κέρδη για τους ιδιοκτήτες και οδυνηρές παρενέργειες για την υγεία των κατοίκων.

Όπως τονίζουν, "τα δεδομένα δείχνουν ότι το έργο θα είναι πρωτίστως ζημιογόνο για τον τόπο και δευτερευόντως επικερδέστατο για την εταιρεία, καθότι δημιουργούνται πολλά προβλήματα που η τοπική κοινωνία θα αδυνατεί να τα αντιμετωπίσει. Συγκεκριμένα θα υπάρχουν τραγικές επιπτώσεις στην υγεία (αύξηση καρκινογενέσεων, νεοπλασιών κ.λπ.), και ολοκληρωτική δέσμευση των υδάτινων πόρων από την εκμεταλλεύτρια εταιρεία".

Υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει καταστροφή του σπάνιου οικοσυστήματος, απώλεια της δημόσιας και ιδιωτικής ιδιοκτησίας των δεσμευμένων εδαφών και αλλοίωση του κλίματος...

Θα αλλοιώσει και θα καταστρέψει το περιβάλλον μας με το χαρακτηρισμένο εξαιρετικά σπάνιας ομορφιάς και μοναδικής βιοποικιλότητας παρθένο Αζιλακόδασος αλλά και το εξίσου σπάνιας ομορφιάς Πρινόδασος, διαταράσσοντας ανεπανόρθωτα το υπάρχον οικοσύστημα.

Θα αφαιμάξει ενεργειακά τον τόπο μας δεσμεύοντας το ζωτικό αγαθό του νερού χρησιμοποιώντας δυο τσιμεντένιες υδατοδεξαμενές βάθους 30 και 38 μέτρων ,με οπλισμένο σκυρόδεμα επιφάνειας 57,6 και 51,2 στρεμμάτων (σε σεισμογενή περιοχή!),η δε ποσότητα νερού που θα δεσμευτεί είναι όσο το προβλεπόμενο ποσό ετήσιας κατανάλωσης του συνόλου των ξενοδοχείων του Δήμου Χερσονήσου (1.200.000 κ.μ.).Ας σημειωθεί ότι εδώ εδράζεται το 12% των εγκαταστάσεων του ελληνικού τουρισμού.

Θα καταστρέψει την οικονομία μας που βασίζεται κατεξοχήν στον τουρισμό .Το όλο έργο επιβαρύνεται επιπροσθέτως με την εγκατάσταση 41 ανεμογεννητριών που προβλέπεται να τοποθετηθούν στην κορυφο-γραμμή της Σελένας, στο Αζιλακόδασος, στις βόρειες υπώρειες του Λασιθίου και στο Πρινόδασος στο Κράσι.
Αναδημοσίευση από cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου