Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Video: στο Σηρικάρι Κισάμου Χανίων τους υποσχέθηκαν φθηνότερο ρεύμα από τις ΑΠΕ και δεν τους το δίνουν εδώ και δύο χρόνια



Άλλο ένα παράδειγμα του τι το κράτος πρέπει να επιστρέφει στους πολίτες αλλά δεν το κάνει είναι αυτό που καταγγέλλουν οι κάτοικοι του Σηρικαρίου στην Κίσαμο Χανίων. Από τον Ιούνιο του 2010 έχει ψηφιστεί νόμος ο οποίος αναλυτικά λέει το τι ανταποδοτικά τέλη πρέπει να έχουν οι κάτοικοι περιοχών στις οποίες υπάρχουν εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Έτσι στο Συρικάρι και στις Λουσακιές οι κάτοικοι θα έπρεπε να παίρνουν πίσω το 1% των εσόδων της εταιρίας μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Αυτό όμως δε συμβαίνει.

Σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο Θοδωρή Σταθάκη ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε δεν έχει δώσει το ποσό στη ΔΕΗ, ώστε και εκείνη με τη σειρά της να αφαιρέσει το ποσό από τους λογαριασμούς των κατοίκων. Μάλιστα αν αυτό είχε γίνει ίσως οι 150 κάτοικοι του Σηρικαρίου να μη χρειαζόταν να πληρώσουν ρεύμα ποτέ ξανά, αλλά και εκείνοι στις Λουσακιές.

Στον Δήμο Κισάμου πρέπει να αποδίδεται το 1,7% των εσόδων από 3% που ίσχυε παλιότερα, το οποίο και συμβαίνει. Στο Δήμο αντιστοιχούσε το ποσό των 300.000 ευρώ περίπου, στους λογαριασμούς των κατοίκων 80.000 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η εταιρία που έχει εγκαταστήσει τις ανεμογεννήτριες σε Σηρικάρι και Λουσακιές έχει εισπράξει περισσότερα από 18 εκατομμύρια ευρώ.

Οι κάτοικοι δεν είναι αντίθετοι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αν και τα ανταποδοτικά οφέλη για αυτούς δεν ήταν αυτά που νόμιζαν στην αρχή. Μόνο δύο άτομα από την περιοχή βρήκαν δουλειά στην επιχείρηση, κάποιοι δεν αποζημιώθηκαν όπως υπογραμμίζουν για το δρόμο που πέρασε από την περιουσία τους, ενώ και ο Δήμος όπως καταγγέλλουν δεν δίνει από τα χρήματα που εισπράττει για την αναβάθμιση των υποδομών των δύο χωριών. 

Οι κάτοικοι έχουν στείλει επιστολή στους υφυπουργούς και βουλευτές του νομού ζητώντας τους να φέρουν το θέμα στη Βουλή ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος των ανταποδοτικών οφειλών και αν αυτό δε γίνει τότε θα απευθυνθούν στη δικαιοσύνη. Ανάλογη είναι η εικόνα και για άλλα χωριά της Κρήτης στα οποία υπάρχουν ανεμογεννήτριες αλλά και άλλες εγκαταστάσεις ΑΠΕ.


Αναδημοσίευση από τη σελίδα του τηλεοπτικού σταθμού ΝΕΑ TV

1 σχόλιο: