Δευτέρα, 30 Απριλίου 2012

Tα αιολικά πάρκα αυξάνουν τοπικά τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και επηρεάζουν αρνητικά το μικροκλίμα!


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας επιστημονικής μελέτης οι ανεμογεννήτριες θερμαίνουν την επιφάνεια της γης που καταλαμβάνουν, επιβαρύνοντας το τοπικό κλίμα και θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα της αιολικής ενέργειας.
Οι ανεμογεννήτριες  αναμειγνύουν τα στρώματα θερμού και ψυχρού αέρα με αποτέλεσμα να επηρεάζουν το τοπικό κλίμα ανεβάζοντας τη θερμοκρασία στη διάρκεια της νύχτας. Εφαρμόζοντας τις ίδιες τεχνικές ανάλυσης που χρησιμοποιούνται για τις λεγόμενες θερμικές νησίδες των πόλεων, Αμερικανοί ερευνητές εξέτασαν τι συνέβη στο κεντροδυτικό Τέξας, όπου υλοποιήθηκε μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε αιολικά πάρκα. Περίπου 2.200 ανεμογεννήτριες υψώθηκαν στην περιοχή τοδιάστημα 2003-2011.
Η ανάλυση δορυφορικών δεδομένων της NASA έδειξε ότι οι αιολικές εγκαταστάσεις δεν είχαν σημαντική επίδραση στη θερμοκρασία της επιφάνειας του εδάφους στη διάρκεια της ημέρας. Σημαντικές διαφορές, ωστόσο, καταγράφηκαν στις νυχτερινές θερμοκρασίες τους καλοκαιρινούς μήνες. Η μέση θερμοκρασία σε ολόκληρο το Τέξας αυξήθηκαν ελαφρά λόγω ανεξάρτητων παραγόντων το διάστημα 2003-2011.Ωστόσο, στις περιοχές όπου λειτουργούν ανεμογεννήτριες, η θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 0,72 °C ανά δεκαετία παραπάνω από ό,τι σε άλλες περιοχές. Δηλαδή παραπάνω από την αναμενόμενη αύξηση λόγω της αποκαλούμενης ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής!


Παρουσιάζοντας τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση Nature Climate Change, οι ερευνητές εξηγούν ότι τα αιολικά πάρκα επιδρούν στις τοπικές συνθήκες μέσω ενός απλού μηχανισμού. Στη διάρκεια της νύχτας, ο θερμός αέρας έχει την τάση να ανεβαίνει ψηλότερα στην ατμόσφαιρα, ενώ ο δροσερός αέρας, που είναι πιο πυκνός, κάθεται κοντά στην επιφάνεια του εδάφους. Οι ανεμογεννήτριες ουσιαστικά δρουν σαν ανεμιστήρες και αναμειγνύουν τα στρώματα θερμού και ψυχρού αέρα, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η θερμοκρασία στο επίπεδο του εδάφους. «Αυτές οι αλλαγές, εάν είναι χωρικά μεγάλες, μπορεί να έχουν αισθητές επιπτώσεις στον τοπικό ή και περιφερειακό καιρό και στο κλίμα.» τονίζουν οι επιστήμονες!
Όπως επισημαίνει ο Λίμινγκ Ζου του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης, η μελέτη αφορά τη συγκεκριμένη περιοχή του Τέξας και τα ευρήματα βρίσκονται σε συμφωνία με προηγούμενη μελέτη του 2010, η οποία εξέταζε μια διαφορετική περιοχή των ΗΠΑ. Η νέα μελέτη όμως είναι σαφώς πιο αξιόπιστη, αφού βασίστηκε σε πραγματικές δορυφορικές μετρήσεις της θερμοκρασίας και όχι σε υπολογιστικά μοντέλα- όπως αυτά που χρησιμοποιούν οι κλιματολόγοιγια να υποστηρίξουν  την θεωρία της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.

Impacts of wind farms on surface air temperatures.Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο ΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου