Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Βασίλης Χατζηδάκης: Με αφορμή την επέλαση των πολυεθνικών της "πράσινης" ανάπτυξης στη Κρήτη

Η γαλλική EDF, θέλει να κατασκευάσει σύστημα παραγωγής- αποθήκευσης ενέργειας μέσω αιολικών και υβριδικών σταθμών που απλώνονται και στους 4 νομούς της Κρήτης. Οι υβριδικές δεξαμενές στη περιοχή μας, θα απαιτήσουν εκτός από μια έκταση 10 γηπέδων, περίπου 1,2 εκ κυβικά νερού. Ο πιο άνυδρος νομός της Ελλάδας θα φιλοξενήσει αυτή την επένδυση. 
Το γιατί το ξέρουν καλύτερα αυτοί που με βάση το κέρδος τους προχώρησαν στην επιλογή αφού:
  • σε μια πρόσφατα(!!!) χαραχτηρισμένη δασική περιοχή (για να μην πληρώσουν και αποζημιώσεις σε ιδιοκτήτες),
  • βρήκαν έναν γειτονικό Δήμαρχο φουλ μνημονιακό (Δοξαστάκης Χερσονήσου) ως πυροσβέστη αντιδράσεων φανατικό υποστηρικτή του μνημονίου και διαφημιστή της εταιρείας EDF
  • και επέλεξαν αυτή η τοποθεσία που γεωφυσικά ενδείκνυται (πάνω δεξαμενή 900μ-κάτω δεξαμενη 300μ επιλέγει για την απότομη κλίση της ως ιδανική).
Η εταιρεία τάζει ανταλλάγματα στο κόσμο, αλλά παρόλα αυτά το παρελθόν της στο αποπηγάδι Χανίων έχει συνδεθεί με βία σε αυτούς που αντιδρούν. Βία κρατική και παρακρατική. Φυλακίσεις, απειλές, ψεύτικες υποσχέσεις, καταπατήσεις μέχρι και εξαφάνιση ενός δασολόγου ο οποίος είχε σφόδρα αντιδράσει και του οποίου τα ίχνη του αναζητούνται ακόμα.
Αυτή είναι η μαφία που έρχεται σήμερα να εκμεταλλευτεί, και να λεηλατήσει όλους τους ορεινούς όγκους της Κρήτης.
Δεν θα υπάρχει τόπος να σταθείς από όπου δεν θα βλέπεις ηλιακούς καθρέφτες, κολοσιαίες ανεμογεννήτριες και τεχνητές δεξαμενές υβριδικών. Το τοπίο αλλάζει, οι βιότοποι περιορίζονται ή εξαφανίζονται, δάση βοσκοτόπια ακομα και καλλιεργήσιμες εκτάσεις μετατρέπονται σε χώρους φαραωνικών εγκαταστάσεων. Θυσιαστήριο πραγματικό της φύσης, της ανθρώπινης παραγωγικής δραστηριότητας και της πολιτισμικής παράδοσης, στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους.
Για μια ακόμα φορά οι κάτοικοι από διάφορες περιοχές της Κρήτης αποτρέψαμε την επιτροπή περιβάλλοντος, να γνωμοδοτήσει θετικά στη περιφέρεια.
Αλλά ήταν μια νίκη πρόσκαιρη σε ένα πόλεμο που μόλις τώρα αρχίζει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου