Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Απαγορεύεται η πρόσβαση σε ένα από τα ιστορικότερα μνημεία της Κρήτης

Τρεις μπάρες με λουκέτο έχουν τοποθετηθεί από την επιχείρηση που εκμεταλλεύεται το αιολικό πάρκο με την δικαιολογία ότι υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος

Απαγορεύεται η πρόσβαση σε ένα από τα ιστορικότερα μνημεία της Κρήτης
Κατά τη διάρκεια της Κυριακάτικης εκδρομής του Φυσιολατρικού Συλλόγου Ηρακλείου στην περιοχή βόρεια της Πλάκας Ελούντας, πεζοπορήσαμε ως τον ιστορικό φάρο του Αγίου Ιωάννη (ή «Αφορεσμένου») σε ένα ανεπανάληπτα άγριο και αμιγώς Κρητικό τοπίο.

Κατά την επιστροφή μας μέσω του αιολικού πάρκου του Βρουχά διαπιστώσαμε όλοι μας με μεγάλη έκπληξη και οργή ότι τμήμα του δρόμου που οδηγεί στο Φάρο, στην πανέμορφη παραλία της Χωματίστρας αλλά και σε άλλες παραλίες της περιοχής είναι σφραγισμένος με μπάρες ως ιδιωτικός χώρος! Με αυτό τον τρόπο αποκλείεται σε οποιονδήποτε να επισκεφτεί ένα από τα ιστορικότερα σύγχρονα μνημεία της Κρήτης, το Φάρο του Αφορεσμένου, τα γερμανικά πολυβολεία, αλλά και την παραλία της Χωματίστρας.



Τρεις μπάρες με λουκέτο έχουν τοποθετηθεί από την επιχείρηση που εκμεταλλεύεται το αιολικό πάρκο με την δικαιολογία ότι υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος, πρόφαση εντελώς ανυπόστατη καθώς οι μπάρες βρίσκονται εκτός του αιολικού πάρκου και δεν υπάρχει απολύτως καμιά υποδομή σε απόσταση πολλών μέτρων. Επίσης, η πινακίδα στην πρώτη μπάρα αναφέρει ότι ο δρόμος σφραγίστηκε ως ιδιωτικός, πράγμα παράνομο, καθώς δεν υπάρχει εναλλακτικός δρόμος στην παραλία και στο φάρο όπως απαιτεί ρητά ο νόμος. Μάλιστα, αν δει κανείς τριγύρω θα διαπιστώσει ότι υπήρχαν κι άλλοι παρακαμπτήριοι οδοί παλαιότερα, οι οποίοι έχουν μπαζωθεί επίτηδες!

Όποιος βρεθεί εκεί μπορεί να καταλάβει αμέσως ότι μοναδικός και προφανής λόγος είναι να αποκλειστεί η πρόσβαση στο φάρο και στις παραλίες, ώστε να αποθαρρύνει όσους το επιθυμούν να περάσουν μέσα από το πάρκο.


Παρακαλούμε θερμά το Δήμο και την Αστυνομία του Αγίου Νικολάου να ασχοληθούν με αυτό το πολύ σημαντικό θέμα, που αφορά την ελεύθερη πρόσβαση οποιουδήποτε επιθυμεί σε ένα από τα ιστορικότερα φαρικά μνημεία της Ελλάδος. Με την ευκαιρία, κρούουμε και τον κώδωνα του κινδύνου ολικής κατάρρευσης του Φάρου του Αφορεσμένου, καθώς έχει υποστεί τεράστια διάβρωση από τη θάλασσα.
Αλέξανδρος Ρονιώτης
Ερευνητής -  Συγγραφέας
Ινστιτούτο Πληροφορικής ΙΤΕ

Αναδημοσίευση από cretalive.gr

1 σχόλιο: