Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Το Τεχνικό Επιμελητήριο ΒΑ Αιγαίου τάσσεται κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε Χίο, Λέσβο και Λήμνο



Η απόφαση του ΤΕΕ Β.Α. Αιγαίου έρχεται να προστεθεί στο μακρύ -πλέον- κατάλογο φορέων, πολιτικών παρατάξεων, πολιτών, της αυτοδιοίκησης, οι οποίοι με σαφή τρόπο έχουν δηλώσει την αντίθεση τους στη συγκεκριμένη επένδυση.
Η απόφαση του Τ.Ε.Ε Β.Α. Αιγαίου έχει βαρύνουσα σημασία διότι προέρχεται από την επιστημονική κοινότητα των μηχανικών. Επιπλέον δεν στέκεται σε επιμέρους –υπαρκτές ενστάσεις, λάθη και- ελλείψεις της Μ.Π.Ε αλλά αναδεικνύει τρία μείζονος σημασίας ζητήματα.
Α)Την αλλαγή της φυσιογνωμίας των ακριτικών νησιών του Β.Α Αιγαίου και μετατροπής αυτών σε βιομηχανικές περιοχές παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος
Β) στην αμφισβήτηση της σκοπιμότητας της επένδυσης για τα νησιά και τη συνάφεια αυτής με τον χαρακτήρα, τις άλλες επενδύσεις και τις ιδιαιτερότητες των νησιών
Γ) Καυτηριάζει το έλλειμμα δημοκρατικών διαδικασιών συμμετοχής και έκφρασης γνώμης της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας.
Η απόφαση αυτή αφιερώνεται σε όλους όσους βιαστικά και αυτόκλητα υπερασπίστηκαν την επένδυση της πολυεθνικής εταιρείας Imbertrola – Rokas, υπέρμαχοι ουσιαστικά, της τυφλής και αδιέξοδης ανάπτυξης, η οποία ξεπουλά τον τόπο και τους φυσικούς πόρους. Εμείς συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας σε συντονισμό με τα άλλα νησιά έως την οριστική απόσυρση της Μ.Π.Ε και εγκατάλειψη του παρόντος επενδυτικού σχεδίου.
Το κείμενο της απόφασης
«Η αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Τμήματος Β.Α. Αιγαίου του ΤΕΕ σε συνεδρίαση του στις 30/8/2012 αποφάσισε τα παρακάτω:
1. Δεν αποδέχεται την εκ των πραγμάτων επιλογή της Λέσβου, της Λήμνου και της Χίου, ως περιοχών βιομηχανικής κλίμακας επενδύσεων ΑΠΕ σε στεριά και θάλασσα, χωρίς οι κάτοικοι και οι φορείς του τόπου να συμμετέχουν καθοριστικά στη λήψη των αποφάσεων που καθορίζουν το μέλλον τους.
2. Ζητά από τους αρμόδιους φορείς και ιδίως από τις υπεύθυνες κρατικές αρχές την επανεξέταση της σκοπιμότητας της συγκεκριμένης επένδυσης, με συνεκτίμηση του συνόλου των προγραμματιζόμενων συναφών έργων στην ευρύτερη περιοχή των νησιών μας και ιδίως των γενικότερων επιπτώσεων που θα έχει αυτή στο σύνολο της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας τους.
3. Θεωρεί ότι οι κάτοικοι των νησιών μέσα απ’ τους θεσμικούς τους φορείς μπορεί από μόνοι τους να αποφασίσουν για την πορεία ανάπτυξης των νησιών στα επόμενα χρόνια και σ’ αυτή τη κατεύθυνση το ΤΕΕ, ως θεσμικός Τεχνικός Σύμβουλος της πολιτείας, θα ανταποκριθεί στο ρόλου του»
Χιώτες Πολίτες και Ανεμογεννήτριες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου