Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Οκτώ Δήμοι της Κρήτης στο ΣτΕ κατά των αιολικών πάρκων



Στους 8 ανέβηκε ο αριθμός των Δήμων της Κρήτης που προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της μέσω φαστ τράκ επέλασης των ανεμογεννητριών στις βουνοκορφές του νησιού. Την προσφυγή του Παγκρήτιου Δικτύου κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ, έχουν συνυπογράψει μέχρι σήμερα οι Δήμοι Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας, Αρχανών-Αστερουσίων, Μυλοποτάμου, Αμαρίου, Αγίου Βασιλιου, Σελίνου-Καντάνου και Σφακίων.

Τις σχετικές αποφάσεις λαμβάνουν συνήθως σχεδόν ομόφωνα τα Δημοτικά Συμβούλια, τα οποία ταυτόχρονα αναλαμβάνουν και το μερίδιο της οικονομικής υποχρέωσης που τους αναλογεί. Σημαντική είναι η απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου Σφακίων που δηλώνει ότι "θα προσπαθήσει να υλοποιήσει, έργα ΑΠΕ, σε δημοτική έκταση ή σε νοικιασμένη ιδιωτική έκταση ,αναγνωρίζοντας τις πατρογονικές ιδιοκτησίες". Σε κάθε περίπτωση, το μέγεθος των έργων δεν θα ξεπερνά σε μέγεθος τις ενεργειακές ανάγκες του Δήμου Σφακίων που υπολογίζονται σε περίπου 2 MW.

Ο Δήμος Σφακίων είναι αυτός, στον οποίο από την πρώτη στιγμή, είχαν καταγραφεί οι πιο οργισμένες αντιδράσεις έναντι των βιομηχανικών ΑΠΕ. Χαρακτηριστικό του σκεπτικού των ανθρώπων στα Σφακιά είναι το απόσπασμα από τα πραγκρικά του Δημοτικού Συμβουλίου που ακολουθεί: "Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι παρά τους δύσκολους οικονομικούς καιρούς που διανύουμε, ΔΕ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ σε κανέναν να πατήσει τις κορφές των βουνών μας το 2012 με τα χρήματα, κάτι που δεν κατάφεραν οι πρόγονοι των σημερινών εκβιαστών και δανειστών να  κάνουν το '40-'45 με τα όπλα"...

Στα πλαίσια του αγώνα για να προστατευθούν τα βουνά της Κρήτης από την επέλαση των βιομηχανικών ΑΠΕ, συμφετόντων μεγάλων ελληνικών, αλλά κυρίως πολυεθνικών εταιριών, φορείς και απλοί πολίτες έχουν συνυπογράψει μέχρι σήμερα την προσφυγή στο ΣτΕ. Ανάμεσά τους κάτοικοι και σύλλογοι της περιοχής της Τοπικής Κοινότητας Βραχασίου: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βραχασίου "ο Αναύλοχος", ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μιλάτου, ο καθηγητής Κώστας Ζουράρις, η κ. Αλέκα Σουλαδάκη (σύζυγος του πρ. ευρωβουλευτή Γ. Σουλαδάκη), ο πρ. πρόεδρος της Κοινότητας Βραχασίου Γ. Σφυράκης κ.α.

Με τις προσφυγές στο ΣτΕ γίνεται προσπάθεια να σταματήσει η μέσω φάστ τράκ εγκατάσταση ανεμογενητριών συνολικής ισχύως άνω των 2000 ΜW στην Κρήτη. Για να σταματήσει η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών, με το πρόσχημα μιας ανάπτυξης που μόνο πράσινη δεν είναι,  αφού λεηλατούνται φυσικά τοπία και δασικές περιοχές και  τίθεται σε μεγάλο κίνδυνο η τουριστική ανάπτυξη του νησιού...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου