Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Η επαρχία της Βόρειας Ολλανδίας απαγορεύει την εγκατάσταση άλλων ανεμογεννητριών

Η επαρχία της Βόρειας Ολλανδίας ( 2.606.584 κάτοικοι, πρωτεύουσα το Χάαρλεμ και μεγαλύτερη πόλη το Άμστερνταμ, περισσότερες πληροφορίες στη wikipedia) απαγόρευσε την εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών γιατί οι νέες μεγάλες ανεμογεννήτριες με ύψη έως και 120 μ. (σαν αυτές που θέλουν να εγκαταστήσουν στην Κρήτη) αλλοιώνουν την αισθητική του τοπίου.

Η είδηση αναφέρεται στην ολλανδική ειδησεογραφική σελίδα blikopnieuws.nl, όπου με μια προσπάθεια μετάφρασης με τη βοήθεια του google translate, μπορούμε να διαβάσουμε τα παρακάτω:



Χάρλεμ - Στην επαρχία της Βορείου Ολλανδίας δεν θα κατασκευαστούν πλέον νέες ανεμογεννήτριες. Η αποόφαση σημαίνει ότι η υλοποίηση περίπου είκοσι νέων αιολικών πάρκων δεν θα συνεχιστεί.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Jaap Bond το μέτρο που είναι αναγκαίο επειδή η νέα γενιά των μεγάλων ισχυρών ανεμόμυλους δεν ταιριάζει στο τοπίο.
Τέλος του τρέχοντος έτους θα πρέπει να υπάρχει μια συνολική απαγόρευση. Μόνο το Wieringermeer, ένα σχεδιαζόμενο νέο πάρκο θα κατασκευαστεί, επειδή υπάρχει νομική συμφωνία με την κυβέρνηση.

Για το θέμα είχε αναλυτικό ρεπορτάζ και το πρακτορείο reuters το οποίο επίσης αναφέρει:


ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ, 5 Σεπτεμβρίου (Reuters) - Η Ολλανδία είναι διάσημη για τους ανεμόμυλους για πολλούς αιώνες τώρα, αλλά μία από τις πιο πολυπληθείς επαρχίες της αποφάσισε ότι θέλει να απαγορεύσει τις σύγχρονες ενσαρκώσεις τους - τις ανεμογεννήτριες - με την αιτιολογία ότι είναι άσχημες και θορυβώδες .

Η κυβέρνηση της Βόρειας Ολλανδίας, επαρχία της μεγαλύτερης πόλης της Ολλανδίας του Άμστερνταμ, έχει εγκρίνει ένα μεγάλοέργο αιολικής ενέργειας στο βόρειο τμήμα της επαρχίας και είχε υπό εξέταση τις αιτήσεις για την κατασκευή 20 παρόμοιων έργων.

Αλλά την Τετάρτη (η κυβέρνηση) είπε ότι δεν θα δώσει έγκριση οποιαδήποτε άλλα έργα αιολικής ενέργειας μετά το υπάρχον σχέδιο - το οποίο θα επιτρέψει την επαρχία να εκπληρώσει το στόχο της σε αιολική ενέργειας

«Οι ανεμογεννήτριες είχαν μέγιστο ύψος 25 μέτρα περίπου, πριν από 30 χρόνια», δήλωσε ο Frans Nederstigt, ένας εκπρόσωπος από την επαρχιακή κυβέρνηση.

"Τώρα είναι σύγχρονα μηχανήματα μέχρι 120 μέτρα, με ρότορες έως 75 μέτρα. Δηλαδή συνολικά το ύψος των 180 μέτρων δεν είναι εξαιρετικό."

Οι τουρμπίνες προκαλούν ηχορύπανση, πρόσθεσε, λέγοντας ότι το φως του ήλιου που τρεμοπαίζει με πτερύγια θα μπορούσε επίσης να είναι ένας κίνδυνος που αποσπά την προσοχή των οδηγών.

Η απαγόρευση σχετικά με τη μελλοντική κατασκευή, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα εγκριθεί από την επαρχιακή συνέλευση μέσα σε λίγους μήνες, προκάλεσε την κριτική από το κόμμα των Πρασίνων της χώρας, που υποστηρίζει ότι οι ανεμογεννήτριες παρέχουν μια καθαρή ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.

"Ο αγώνας της Βόρειας Ολλανδίας κατά των ανεμογεννητριών είναι ένας αγώνας ενάντια στο μέλλον", δήλωσε ο βουλευτής Liesbeth van Tongeren, ο οποίος κατηγόρησε την επαρχία του ότι «κλείνει τα μάτια" για τις ρυπογόνες επιπτώσεις των ορυκτών καυσίμων.

Η χώρα έχει περίπου 2.000 ανεμογεννήτριες που παράγουν περισσότερα από 2 γιγαβάτ. Αλλά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συμβάλλουν ακόμα, λιγότερο από το 4 τοις εκατό των ενεργειακών αναγκών της χώρας, ποσοστό που απέχει πολύ από τον εθνικό στόχο του 14 τοις εκατό μέχρι το 2020.

Ο κ. Nederstigt είπε ότι η επαρχία ήταν σε καλό δρόμο για την επίτευξη των εθνικών στόχων, ωστόσο η μελλοντική κατασκευή θα πρέπει να περιορίζεται στην αντικατάσταση των παλαιών μονάδων, πρόσθεσε.

«Έχουμε περίπου 300 ανεμογεννήτριες στην επαρχία, που παράγουν περίπου 330 μεγαβάτ, δηλαδή η Βόρεια Ολλανδία είναι ήδη πρωτοπόρος στην αιολική ενέργεια."

Η επαρχία θα συνεχίσει να επιτρέπει υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας, είπε, αν και οι ανεμογεννήτριες στη θάλασσα κοστίζουν τα διπλάσια από τις χερσαίες ομολόγους τους.

Η Ολλανδία έχει ηγετική θέση στην αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας για αιώνες. Ένα μεγάλο μέρος του εδάφους της χώρας, υπάρχει διότι σταδιακά με τη χρήση ξύλινων ανεμόμυλο\ων αντλούνταν νερά από παράκτια έλη με χαμηλό υψόμετρο. (Ρεπορτάζ του Thomas Escritt? Επιμέλεια από τον Andrew Osborn)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου