Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Πήρε άδεια εγκατάστασης το πρώτο ηλιοθερμικό στην Κρήτη! είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη- συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη-


Του Κ.Μπογδανίδη

Σε χρόνο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα φαίνεται ότι θα εγκατασταθεί το πρώτο ηλιοθερμικό πάρκο στην Κρήτη! Η εταιρεία «NUR-MOH A.E» πήρε τελικά την άδεια  εγκατάστασης ηλιοθερμικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 38ΜW που θα εγκατασταθεί στη θέση “Πλαγιές Αθερινόλακκου”   Λασιθίου .

Την άδεια υπέγραψε πριν μερικές ημέρες ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ.Δεικτάκης που ορίζει και τους όρους βάσει των οποίων πρέπει να προχωρήσει η εταιρεία που οφείλει να σεβαστεί την περιβαλλοντική μελέτη. Είναι μια άδεια που γραφειοκρατικά στοίχισε στην εταιρεία μόλις ένα…χρόνο εάν σκεφτεί κανένας ότι τον Ιούλιο πέρυσι άρχισε τις σχετικές αιτήσεις για τα δασικά, περιβαλλοντικά κλπ.

Η συγκεκριμένη  εταιρεία  είναι κατά το ήμισυ συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη (με μετοχική σύνθεση της εταιρίας ως 50% «ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΫΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε» και 50% «NUR ENERGIE LIMITED»)   κι έχει έδρα στο Μαρούσι Αττικής.

Ο ηλιοθερμικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 38,00ΜW, εκτιμώμενης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 71.152MWhe/ ετος από την αμεση κατακόρυφη ηλιακή ακτινοβολία και 4.729MWhe/ετος από τη λειτουργία των εφεδρικών ατμολέβητων, θα αποτελείται από :

•21.000 ηλιοστάτες οι οποίοι συγκεντρώνουν τις ακτίνες του ηλιου και τις αντανακλούν πάνω στον συλλέκτη. Ο κάθε ηλιοστάτης θα αποτελείται από δυο επίπεδα κάτοπτρα με συνολική επιφάνεια 14m2 , τοποθετημένα σε να μικρό πυλώνα με δυνατότητα κίνησης σε δυο αξονες. Το κάθε κάτοπτρο έχει μήκος 3.25m και πλάτος 2.25m. Η συνολική επιφάνεια των ηλιοστατών θα είναι 294.000m2.

• Ενα πύργο στον οποίο θα τοποθετηθεί ο ηλιακός συλλέκτης, ύψους 120m. Ο συλλέκτης στην κορυφή έχει υψος 17m και πανω απο τον συλλεκτη θα εγκατασταθούν ατμοδοχείο και προστατευτικά μονωτικά κεραμικά φύλλα, τα οποία προσθέτουν αλλα 3m υψος. Το συνολικού  υψος του πύργου θα φτάνει τα 140m.

Το εργο περιλαμβάνει επίσης:


•γραμμή μέσης τάσης (11kV) που θα αναχωρεί από την γεννήτρια του σταθμού που βρίσκεται στο κτιριο του ατμοστροβιλου και θα καταληγει στον Υ/Σ ανυψωσης τασης σε αποσταση 900m. 

•νέα εσωτερικη  οδοποιια μηκους 6,4χλμ. περιπου και πλατους 5,5μ. για την προσβαση στο πεδιο ηλιοστατων και διαμορφωση υφισταμενου χωματοδρομου που διασχιζει το γηπεδο εγκαταστασης του εργου

2 σχόλια:

  1. Πήρε ένα χρόνο η αδειοδότηση? Απίστευτο. Πάει και ο Βαρδινιογιάννης... Ξέπεσε.

    Αυτά τα πράγματα είναι πειραματικά. Λύνουν εν μέρει το πρόβλημα της μεταβλητότας του ήλιου, αλλά έχουν ένα σωρό περίεργα υλικά τήξης και αυτή η μονάδα (και άλλη μία στην Σικελία) είναι βασικά παιχνιδάκια για να πουλήσουν καθρέφτες και να δοκιμάσουν τα υλικά κατασκευής και τα οικονομικά και τα τεχνικά της λειτουργίας. Το κόστος του ρεύματος είναι κάτι μεαξύ αιολικών και φωτοβολταϊκών. Η τεχνολογία ειναι του 1960!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τόση καταστροφή τόσου ελεύθερου χώρου για μόλις 38ΜW ???? Απίστευτο.
    Έχεις απόλυτο δίκιο archaeopteryx.
    "Αθερινοταφος"

    ΑπάντησηΔιαγραφή