Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας: η συζητούμενη αύξηση του τέλους ΑΠΕ θα φέρει καίριο πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών


Αύξηση 10%-20% στην τιμή της κιλοβατώρας θα επιφέρει η συζητούμενη αύξηση του τέλους ΑΠΕ. Η νέα αύξηση στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, θα φέρει καίριο πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών εντάσεως ενέργειας στην υψηλή τάση, αλλά και στις χιλιάδες επιχειρήσεις μεταποίησης της μέσης τάσης, τη στιγμή που δίνουν μάχη επιβίωσης.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, η οποία έχει αποστείλει σχετική επιστολή στους υπουργούς ΠΕΚΑ, Οικονομικών και Ανάπτυξης όσο και στη ΡΑΕ.

Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, η νέα χρέωση για το τέλος ΑΠΕ θα ανέρχεται σε 15-20 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες από 5 ευρώ που είναι σήμερα.

Επιπλέον σημειώνει ότι οι «ρυθμιζόμενες» χρεώσεις (τέλος ΑΠΕ, Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, Δίκτυα, κλπ) και οι υψηλοί φόροι στην κατανάλωση ενέργειας (φυσικό αέριο και ηλεκτρισμός) αποτελούν το 20%-40% του συνολικού κόστους ενέργειας για το βιομηχανικό καταναλωτή, ποσοστό πολύ υψηλότερο από ό,τι ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και η ανακοίνωση της ΕΒΙΚΕΝ καταλήγει: «Είναι απολύτως επιβεβλημένο οι αρμόδιοι φορείς να προχωρήσουν άμεσα στον εξορθολογισμό του μείγματος παραγωγής και στη μείωση του κόστους των ΑΠΕ, ώστε να μην προκύψει ανάγκη για νέα, μέσα στο 2012, αύξηση. Δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση πως ολόκληρη η βιομηχανική δραστηριότητα στη χώρα θυσιάζεται στο βωμό της ανάπτυξης ενός μόνο κλάδου. Πρόκειται για μια επιλογή που απειλεί να καταστρέψει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας με ανύπαρκτο αντισταθμιστικό όφελος. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, όλοι οι αρμόδιοι φορείς και αρχές καλούνται να εκτιμήσουν προσεκτικά τις συνέπειες των προωθούμενων αποφάσεών τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου