Κυριακή, 1 Ιουλίου 2012

Aνακοίνωση φορέων και επιτροπών από το Μεραμπέλλο για τις Βιομηχανικές ΑΠΕ


Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου, της 27ης Ιουνίου 2012, τέθηκε προ ημερήσιας διάταξης, μετά από αίτησή μας, η συζήτηση για την υπαγωγή στη διαδικασία του fast track της επένδυσης της εταιρείας Elica group, μίας εκ των τριών εταιριών που εντάχθηκαν, η οποία αφορά στην κατασκευή 36 αιολικών σταθμών σε διάφορες θέσεις ανά την Κρήτη, συνολικής ισχύος 1005 MW. 

Από αυτούς οι έξι χωροθετούνται στην περιφέρεια του Δήμου Αγίου Νικολάου και συγκεκριμένα: 
στον Κρούστα (θέση Κουκιές) με 14 Α/Γ, 
στο Καθαρό της Κριτσάς με 12 Α/Γ,
 στους Ποτάμους (θέση Βαρσάμη) με 12 Α/Γ, 
στο Βραχάσι (θέση Σελένα) με 26 Α/Γ, 
στη Νεάπολη (θέση Μαχαιράς) με 13 Α/Γ
 και στο Καρύδι (θέση Πεζά) με 16 Α/Γ. 
Από τις παραπάνω οι θέσεις στην Κριτσά, στους Ποτάμους και στη Σελένα είναι περιοχές NATURA 2000 ενώ στον Κρούστα είναι Καταφύγιο Άγριας Ζωής. 
Το μέγεθος των συγκεκριμένων ανεμογεννητριών είναι 121 μέτρα συνολικό ύψος.

Να σημειωθεί ότι οι παραπάνω άδειες είναι μέρος των ,πολαπλάσιων, αδειών παραγωγής και αιτήσεων που προγραμματίζονται για τον Δήμο μας από άλλες εταιρείες.

Επειδή οι προθεσμίες του fast track είναι ιδιαίτερα ασφυκτικές (μόλις δύο μήνες για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διεργασίες για την τελική αδειοδότηση) ενημερώσαμε το Δημοτικό Συμβούλιο για την πρόθεση μας να προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την συμπαράσταση του Δήμου σ΄ αυτήν μας την προσπάθεια.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να συνυπογράψει την προσφυγή στο ΣτΕ, και να αναλάβει μέρος των εξόδων που απαιτούνται. Επίσης αποφάσισε να εκδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά των διαδικασιών που ακολουθούνται, τις οποίες ο Δήμαρχος κ. Κουνενάκης χαρακτήρισε πολιτικά ανήθικες και να αποσταλεί αίτημα στην Περιφέρεια Κρήτης για πάγωμα κάθε αδειοδότησης και αναστολή όσων αποφάσεων έχουν ήδη ληφθεί, μέχρι να δημιουργηθεί ένας περιφερειακός ενεργειακός σχεδιασμός.

Με τη λήψη της απόφασης αυτής το Δημοτικό Συμβούλιο έπραξε το αυτονόητο στη κατεύθυνση της προάσπισης των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας και δείχνει πρώτο το δρόμο και στους υπόλοιπους ΟΤΑ, α΄ και β΄ βαθμού, απ’ τους οποίους περιμένουμε ανάλογες αποφάσεις, με τις οποίες εμπράκτως θα συντάσσονται στον αγώνα μας για αναχαίτιση της λαίλαπας που ονομάζεται βιομηχανικές ΑΠΕ και απειλεί να ισοπεδώσει κυριολεκτικά τον τόπο μας. 
Η Περιφέρεια Κρήτης οφείλει να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της και να πείσει ότι μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Κρήτης κι όχι να λειτουργεί ως αρωγός της κεντρικής εξουσίας και των όποιων συμφερόντων αυτή εξυπηρετεί.

Παλεύουμε για να μη γίνει ο τόπος μας ξέφραγο αμπέλι, όπου ο καθένας διαλέγει που θα στήσει το δικό του εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας, παλεύουμε να καταργηθεί το νομικό πλαίσιο που γελοιοποιεί την έννοια της προστασίας του περιβάλλοντος, επιτρέπει την αρπαγή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας και ακυρώνει παραγωγικές δραστηριότητες.

Προσφεύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης ένταξης στο fast track των επενδύσεων βιομηχανικών ΑΠΕ που βασίζονται σε αντισυνταγματική νομοθεσία, καταστρατηγούν διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις (ερημοποίηση, τοπίο, βιοποικιλότητα κ.τ.λ.) και αποτελούν προσβολή για τον τόπο και τις τοπικές κοινωνίες, αφού έχουν ληφθεί ερήμην τους.

Έχουμε χρέος όλοι ενωμένοι, πολίτες, τοπικοί φορείς και Τοπική Αυτοδιοίκηση να καλλιεργήσουμε αλληλεγγύη και σύμπνοια και να αντισταθούμε με κάθε τρόπο στην καταστροφή του τόπου μας και στην υποθήκευση του μέλλοντος των παιδιών μας.

 Επιτροπή αγώνα κατά των βΑΠΕ Βραχασίου,
Επιτροπή αγώνα Κρούστα, 
Eπιτροπή Αγώνα Κριτσάς,
Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μιλάτου, 
Πολιτιστικός Σύλλογος Βραχασίου «Ο Αναύλοχος»,
Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου

(Μέλη του Παγκρήτιου Δικτύου κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ)

1 σχόλιο:

 1. Έχουν ανατεθεί οι αξιολογήσεις των Περιφερειακών Πλαισίων για την τροποποίηση τους με σκοπό να εντάξουν την ευρεία διείσδυση των ΒΑΠΕ στα αναπτυξιακα σχέδια των Περιφερειών

  Πρέπει πριν από την διαβούλευση να βομβαρδιστούν τα γραφεία με e-mail με θέμα τα αιολικά-Ήλιος και να εκφραστεί η αντίδραση μας σε αυτούς τους σχεδιασμούς

  Οι επιβλέποντες για Κρήτη-Πελοπόννησο είναι οι ίδιοι

  Πιστεύω ότι είναι αναγκαία η σύσταση Συμβουλίου (ή Επιτροπής) από φυσικά πρόσωπα που είναι ήδη συνδεδεμένα με φορείς ή δίκτυα που αντιτίθενται στις ΒΑΠΕ, για την από κοινού παρέμβαση στην διαδικασία αναθεωρήσεων των Περιφερειακών πλαισίων, πέραν αυτής ανά Περιφέρεια
  Ίσως αυτή θα είναι και μια ευκαιρία για το ξεπέρασμα των τοπικισμών, για ένα Πανελλαδικό σχήμα που μπορεί να έχει την μορφή εταιρείας ή συλλόγου περιορισμένης ευθύνης σκοπός το anti-lobing ΒΑΠΕ και η ανάδειξη άλλων προταγμάτων για την ανάπτυξη.

  Στα Περιφερειακά συγκεντρώνονται προκλήσεις σε σχέση με πολλούς τομείς.

  Δεν πρέπει να περιμένουμε να βγουν οι τροποποιήσεις στην διαβούλευση αλλά να έχουμε συγκροτήσει μέτωπο από πριν και να είμαστε πανέτοιμοι.

  Υπ' όψιν ότι έρχεται το "αναπτυξιακό πακέτο .."με τις διασυνδέσεις και δεν θα είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί η κατάσταση με τα υφιστάμενα σχήματα-δίκτυα.

  Πρόκειται για τον Γ΄ Γερμανικό Ιμπεριαλιστικό κύκλο

  ΑπάντησηΔιαγραφή