Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Οι θέσεις της Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Κρήτης για τα θέματα ενέργειας

         

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Είμαστε ενάντια στη σημερινή κατάσταση όπου όλα προχωράνε εκουσίως χωρίς σχέδιο. Ο Ενεργειακός σχεδιασμός έχει αφεθεί στις μεγάλες εταιρείες στα πλαίσια της απελευθέρωσης της ενέργειας.

Εμείς θέλουμε ένα Ενεργειακό σχεδιασμό που να βασίζεται στις παρακάτω αρχές:
  • «Αρχή της τοπικής αυτάρκειας»: Κεντρικός στόχος είναι ενεργειακή αυτάρκεια μέσω της εκμετάλλευσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
  • Εξοικονόμηση: με πολιτικές που θα στοχεύουν στην αλλαγή παραγωγικού μοντέλου και στους τρεις τομείς (πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής) της οικονομίας και των καταναλωτικών συνηθειών με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, ενάντια στην «ορθοδοξία» της οικονομίας της αγοράς, που επενδύει στην αύξηση της ζήτησης.
  • Χωροταξικός σχεδιασμός: Αξιοποίηση του πλήρους φάσματος της ποικιλότητας των ΑΠΕ που θα διαμορφωθεί πάνω στο στόχο της αυτάρκειας και της ελαχιστοποίησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
  • Διεύρυνση της κοινωνικής οικονομίας: Αποεμπορευματοποίηση των βασικών ανθρώπινων αναγκών αντίθετα από το αγοραίο μοντέλο που στοχεύει στη ικανοποίηση της κερδοφορίας έχοντας ως πάρεργο τις ανάγκες. Με άλλα λόγια όχι ακριβή ενέργεια για τους πολλούς και κέρδη για τις εταιρείες.

Οραματιζόμαστε μια Κρήτη Ενεργειακά Αυτάρκη, στηριζόμενη στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας χωρίς καύση υδρογονανθράκων και μια «ΔΕΗ Κρήτης» για τη διαχείριση της παραγόμενης ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό είμαστε κατά:
  • της Πυρηνικής Ενέργειας
  • του να γίνει η Κρήτη ένα εργοστάσιο παραγωγής Ενέργειας από ΑΠΕ υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων, των Ανωνύμων Εταιρειών και εις βάρος του Πρωτογενή τομέα, του Τουρισμού, του Πολιτισμού και του Περιβάλλοντος
  • της καλωδιακής σύνδεσης της Κρήτης όπως σήμερα προτείνεται, γιατί μόνο ιδιωτικά συμφέροντα θα εξυπηρετήσει αφού εμείς γεμίσουμε ανεμογεννήτριες και καθρέπτες

Είμαστε υπέρ
  • των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως η αιολική, τα φωτοβολταϊκά, η γεωθερμία , η βιομάζα, η κυματική ενέργεια.
  • της μεσοπρόθεσμης κατάργησης της καύσης υδρογονανθράκων: Σε πρώτη φάση για παραγωγή ενέργειας και σε επόμενη φάση για άλλες χρήσεις (μεταφορές - θέρμανση)
  • της αποκεντρωμένης παραγωγής της ενέργειας σε Κατοικίες, Εργοστάσια, Δημόσια κτίρια, Νοσοκομεία, Πανεπιστήμια με συνδυασμό των ΑΠΕ για σταθερότητα του συστήματος και μείωση των απωλειών Ενέργειας.
  • των πολιτικών και δράσεων για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου
  • των πολιτικών και δράσεων για Εξοικονόμηση Ενέργειας σε όλους τους τομείς, όπως Μεταφορές, κτιριακός σχεδιασμός, τομείς παραγωγής, Μαζικά μέσα μεταφοράς κλπ και στα πλαίσια ενός διαφορετικού χωροταξικού σχεδιασμού.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΡΗΤΗΣ.

1 σχόλιο:

  1. ναι, και να μην ξεχνάνε ότι 1000 αιολικά ή 10.000 αιολικά συν άλλα τόσα φωτοβολταϊκά, είναι παντελώς άχρηστα για ενεργειακή αυτάρκεια. Ούτε για ένα περίπτερο, ούτε για ένα ασανσέρ.

    Και επίσης, η αντλησιοταμίευηση με τεχνητά φράγματα και νερό από γεωτρήσεις και τα λίγα νερά της Κρήτης είναι επίσης κάτι μεταξύ εγκλήματος και απάτης.

    Το ΜΕΓΑΛΛΥΤΕΡΟ ψέμα των ΑΠΕ είναι ότι παράγουν χρήσιμο ρεύμα. Δεν παράγουν χρήσιμο ρεύμα γιατί ούτε φυσάει συνέχεις, ούτε έχιε η΄λιο συνέχεια, και ΠΡΕΠΕΙ να βασίζεσαι σε εφεδρεία (δηλαδή αέριο) και εάν βασίζεσαι σε αέριο είναι πολή φτηνότερο το ρεύμα από 100% αέριο με γεννητριες διπλού κύκλου παρά με 80% αέριο μονού κύκλου. Ενας μηχανικός θα τους το εξηγήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή