Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Επερώτηση Αντώνη Ανηψητάκη προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη για την Ενέργεια και την Καλωδιακή Διασύνδεση της Κρήτης.

28/06/2012

Επερώτηση του περιφερειακού σύμβουλου και επικεφαλής της παράταξης ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΑΝΘΡΩΠΟΣ Αντώνη Ανηψητάκη προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη για την Ενέργεια και την Καλωδιακή Διασύνδεση της Κρήτης.

Οι πρόσφατες αποφάσεις της διυπουργικής επιτροπής στρατηγικών επενδύσεων, υπογραφόμενες από τον τότε πρόεδρό της, υπηρεσιακό υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, όπως δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ τεύχος Β αρ. Φύλλου 1787 της 6-6-12, εγκρίνουν μέσω fast track την ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με την Ελλάδα με δυο καλώδια που θα εξυπηρετούνται από 69 αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 2 GW, τρεις φορές δηλαδή οι ανάγκες του νησιού, αναστάτωσαν την κοινωνία της Κρήτης. Μαζί με τα δεκάδες έργα ΑΠΕ, αιολικά, φωτοβολταϊκά, ηλιοθερμικά, αντλησιοταμιευτήρες που αναπτύσσονται στο νησί, μαζί με τους σχεδιασμούς για εισαγωγή φυσικού αερίου στην Κορακιά και άντληση πετρελαίου στην πέριξ θάλασσα αποκαλύπτουν μια ανερμάτιστη ενεργειακή πολιτική που υπονομεύει το μέλλον του τόπου. Η υλοποίηση αυτών των έργων καθώς και πολλών άλλων αντίστοιχων που έχουν αποσπάσει την αρχική έγκριση της ΡΑΕ υπερβαίνουν κάθε μέτρο, απειλούν να απαξιώσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης ως παγκόσμιας πολιτισμικής και οικολογικής κιβωτού και να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην Γεωργία και στον Τουρισμό. Τα έργα αυτά ενώ αυτοαποκαλούνται στρατηγικά εν τέλει ακυρώνουν κάθε στρατηγική που υπηρετεί το συμφέρον του τόπου.

Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης Κρήτης

Α. Αν έχει ερωτηθεί, συζητήσει, συναινέσει στα παραπάνω έργα και αν έχει υπόψη του μελέτη για τις οικονομικές και κοινωνικές τους επιπτώσεις ;

Β. Πότε και μέσα από ποιες διαδικασίες η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση της Κρήτης θα αποκτήσει ενεργειακή πολιτική που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής απειλής χωρίς να απαξιώνει την Κρήτη ;

Γ. Πότε τα θεσμικά όργανα, Περιφερειακό Συμβούλιο, Περιφερειακή επιτροπή Διαβούλευσης θα ασχοληθούν με το θέμα ;

Δ. Ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύει να πάρει για να αντιδράσει σ´ αυτές τις εξελίξεις που καταφανώς βλάπτουν τόπο και κοινωνία ;

Ε. Αν είναι στις προθέσεις της Περιφερειακής Αυτοδιοίκηση να καταφύγει στο ΣτΕ μαζί με Δήμους και φορείς του νησιού για να ακυρώσουν τα παραπάνω άμετρα έργα ;

5 σχόλια:

  1. Να άλλες δύο-τρεις ερωτήσεις

    1. Πόσα συμβατικά καύσιμα θα υποακταστήσουν τα έργα στην Κρήτη? Όχι θεωρητικά με αυτά που λένε οι εργολάβοι, αλλά πραγματικά, με βάση εμπειρία! Πόσο θα έιναι η οικονομική ζημιά με οριζοντα 20ετίας? (Τόσο ζούν τα αιολικά)

    2. Τι θα γίνουν τα αιολικά όταν θα πάψουν να δουλέυουν?

    3. Πως διασφαλίζει ότι η Παγκρήτια δεν θα σκάσει, όταν τα λεφτά που δίνει γίνουν επισφάλειες, όταν ο κόσμος δεν θα έχει ή δεν θα θέλει να πληρώνει τα καπέλα?

    4. Πώς εγκρίνουν κάτι, όταν η διεθνής εμπεριά λέει ότι είναι μάπα? Ας διαβάσει την εμεπιρία της Γερμανιας! (την Δανία πρέπει να μην είναι στόκος για να καταλάβει ότι είναι μαϊμουνιά). Ή την εμεπιρά από τα Falklands.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το "στόκος" αναφέρεται σε αυτούς που έδωσαν την έγκριση. Αν και "λαδιάρης" είναι μάλλον πιο σωστό. Αν και ακούω ότι ποτέ κανείς στους ΟΤΑ δεν τα πιάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κε Ανηψητάκη η πορεία προς μηδενικές εκπομπές άνθρακα (αναζήτηση σχέδιο ΣΕΤ)σημαίνει πυρηνικά με ανεμογεννήτριες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. H Καλωδιακή σύνδεση της Κρήτης αργά η γρήγορα θα μας φέρει και τα πυρηνικά εργοστάσια στα ποδια μας. Εξάλλου στη γειτονιά μας σχεδιάζονται πολλά τετοια.[ Τουρκια-Αιγυπτος,Αλβανια κτλ]
      Η Γερμανια δεν τα θελει, τα κλείνει και αγοράζει φτηνό πυρηνικό ρεύμα απο τη Ρωσια.
      Για την ωρα όμως το μείζον θέμα είναι να αρπάξουν οι επενδυτές τις τεραστιες επιδοτήσεις [και οχι μονο] ωστε να δουλεύουν καργα τα εργοστάσια της Ευρώπης που παράγουν τα εξαρτήματα των ΑΠΕ για να επωφελούνται οι βιομηχανοι και να μην υπάρχει ανεργία.
      Στο μελλον η Κρητη θα εχει τα παντα. Αθερινολακκους-π υ ρ η ν ι κ ά- αιολικά-γεωθερμικά-φωτοβολταικα-εξέδρες για άντληση πετρελαίου και αλλά πολλά. Θα εχει τα παντα ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΖΩΗ.
      Μου αρέσει που μέχρι χθες ακόμη η Σητειακοι ανησυχούσαν για το μπάζωμα μιας λακκούβας νερο επειδή λεει καταστράφηκε ενας υγρότοπος
      Τι υποκρισία θεε μου !!!!!!!!!!!!
      ""ΚΒ""

      Διαγραφή
  4. Και να μη ξεχνάμε ΠΟΤΕ τις επεκτατικές τάσεις των ιδιοκτητών ενός αιολικού πάρκου. Το τονιζω αυτό γιατι είναι πολυ σημαντικό.
    Το αιολικό του Βρουχα ξεκίνησε να λειτουργεί με 9 Α/Γ και τώρα αριθμεί 14.. Στα Αχλάδια Σητειας με 40 Α/Γ και τωρα αριθμεί 67. Κατι αναλογο εγινε και στο Χαντρα, στην Αγ Βαρβάρα Ηρακλείου και παει λέγοντας.
    Αρα οι 14 Α/Γ του Κρούστα μελλοντικά θα γίνουν 20 κ.ο.κ
    Συγχρόνως δε ανάμεσα στις Α/Γ τοποθετούνται σταδιακά και Φωτοβολταϊκά αποτελειώνοντας οριστικά και ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ το περιβάλλον.
    Είναι να μην εγκατασταθεί εκει ο επενδύτης. Μετά κάνει οτι γουστάρει ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΣ.
    ""ΚΒ""

    ΑπάντησηΔιαγραφή