Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

ΤΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΑΖΙΛΑΚΟΔΑΣΟΣ ΣΤΗ ΣΕΛΕΝΑ



Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24 Μαρτίου  το Οδοιπορικό στο Αζιλακόδασος στη  Σελένα. Έγινε ξενάγηση στο σημείο όπου σχεδιάζεται να τοποθετηθεί  ο άνω ταμιευτήρας του υβριδικού  στις παρυφές του σπάνιου Αζιλακόδασους, ενώ στη διαδρομή είδαμε τα σημεία όπου σχεδιάζεται το  δεύτερο υβριδικό στου Φονιά το Δέτη και οι ανεμογεννήτριες κατά μήκος των γύρω κορυφογραμμών. Στη συνέχεια έγινε περιήγηση μέσα στο Αζιλακόδασος και ακολούθησε μικρό αλλά γνήσιο λαϊκό γλέντι κάτω από τους Αζιλάκους. 

Όσοι συμμετείχαν διαπίστωσαν από κοντά την σπάνια ομορφιά του δάσους και απόλαυσαν την απίστευτη θέα από τις κορυφές της Σελένας απ’ όπου διακρίνεται μεγάλο τμήμα του παραλιακού μετώπου από τη Μίλατο ως τη Χερσόνησο. Στη Βόρεια Κρήτη που έχει υποστεί τόσο μεγάλη αλλοίωση από την τουριστική δραστηριότητα και την άναρχη δόμηση, περιοχές σαν αυτή είναι από τις λίγες ανέγγιχτες που πρέπει με κάθε θυσία να προστατέψουμε. 

Η τοπική κοινωνία δηλώνουμε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε κανέναν να καταστρέψει το φυσικό μας πλούτο με μοναδικό σκοπό την οικονομική εκμετάλλευση των υδάτινων και ενεργειακών πόρων της περιοχής στο όνομα  μιας αμφιλεγόμενης ανάπτυξης.  

Ευχαριστούμε όσους συμμετείχαν στο οδοιπορικό  και ιδιαιτέρως τους ποδηλατικούς συλλόγους Cretan Sports Cycling και Critical Mass Ηρακλείου που οργάνωσαν παράλληλη ποδηλατοδρομία προς το Αζιλακόδασος για να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας.

Ο αγώνας μας είναι δίκαιος γι αυτό και θα νικήσουμε!

Επιτροπή Αγώνα Βραχασίου κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ
(Μέλος του Παγκρήτιου Δικτύου  Αγώνα κατά των βιομηχανικών  ΑΠΕ)




Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΑΖΙΛΑΚΟΔΑΣΟΣ ΣΤΗ ΣΕΛΕΝΑ την ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ



ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΑΖΙΛΑΚΟΔΑΣΟΣ ΣΤΗ ΣΕΛΕΝΑ

Στα Λασηθιώτικα βουνά, στην κορφή της Σελένας, σας καλούμε ν’ ανεβείτε μαζί μας στις 24 Μαρτίου 2013.Εκεί, όπου απλώνεται το σπάνιας ομορφιάς και μοναδικής βιοποικιλότητας Αζιλακόδασος, σχεδιάζεται ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα εις βάρος της φυσικής και πολιτιστικής  μας κληρονομιάς.

Τόνοι μπετόν θα πέσουν μέσα σε παρθένα φύση για να κατασκευαστούν δύο γιγάντιες δεξαμενές εμβαδού 51 στρέμματα η μία και 57,5 στρέμματα η άλλη, χωρητικότητας 1.200.000! κ.μ. η κάθε μια, που θα χρησιμεύσουν ως σύστημα αντλησιοταμίευσης του υβριδικού. Οι δεξαμενές θα συνδέονται με επιφανειακό χαλύβδινο αγωγό διαμέτρου 2,4 μ. και μήκους 2,7 χιλιομέτρων. Προσθέστε και τους δρόμους πολλών χιλιομέτρων και τα λοιπά συνωδά έργα και θα ‘χετε μια εικόνα για την καταστροφή που σχεδιάζεται.

Επιπλέον σε μικρή απόσταση, στου Φονιά το Δέτη, προγραμματίζεται ένα ακόμα υβριδικό με δυο δεξαμενές χωρητικότητας 350.000 κ.μ. η κάθε μια, αλλά και 5 αιολικοί σταθμοί στα γύρω βουνά με 30 συνολικά ανεμογεννήτριες.

Εμείς δε θα το επιτρέψουμε αυτό! Τα βουνά μας είναι κομμάτι της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας, είναι στοιχείο της ίδιας της ύπαρξής μας.

Ελάτε μαζί μας για να φωνάξουμε απ’ την κορφή της Σελένας ένα βροντερό όχι σ’ όσους σχεδιάζουν να τα ισοπεδώσουν και να οικειοποιηθούν τη γη μας και τα νερά μας, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.

ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΝΕΡΑ

Επιτροπή αγώνα Βραχασίου κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ
(Μέλος του Παγκρήτιου Δικτύου Αγώνα κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ)

Πληροφορίες για το οδοιπορικό:

Ø     Αναχώρηση στις 9:30 π.μ.  από Βραχάσι (ανατολική είσοδος χωριού). Από τη εθνική οδό, πριν τη σήραγγα Βραχασίου, στρίβετε δεξιά. Θα υπάρχει σήμανση που θα καθοδηγεί στο σημείο συνάντησης.

Ø     Στην διαδρομή θα δούμε τα σημεία όπου χωροθετούνται αιολικοί σταθμοί και τα υβριδικά στου Φονιά το Δέτη και στο Αζιλακόδασος όπου θα καταλήξουμε.

Ø     Η μετάβαση θα γίνει με 4x4. Αυτή την εποχή δεν έχει χιόνι και δεν χρειάζονται αλυσίδες. Όσοι δε διαθέτουν κατάλληλο όχημα για τη μετάβαση τους θα πρέπει να το δηλώσουν νωρίτερα.

Ø     Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι ζεστά ντυμένοι, με κατάλληλα παπούτσια και να έχουν μαζί τους φαγητό και νερό.

Ø     Σε περίπτωση βροχής το οδοιπορικό θα γίνει την επόμενη Κυριακή 31 Μαρτίου.

Ø     Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 6972341889 ή στο e-mail epitropivrachassiou@gmail.com

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Η Βάνα Σφακινάκη σήμερα στις 1.00 μμ στην ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ



Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τον Ιούνιο του 2012, εν μέσω εκλογών, εντάχθηκαν από την υπηρεσιακή κυβέρνηση στον αντισυνταγματικό νόμο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις, γνωστό ως Fast Track, τρία μεγάλα έργα  βιομηχανικών ΑΠΕ στην Κρήτη που περιλαμβάνουν ένα ηλιοθερμικό εργοστάσιο σε οροπέδιο της Σητείας και δύο ακόμα έργα εγκατάστασης 796 ανεμογεννητριών σε 69 βουνοκορφές της Κρήτης (έργα που απαιτούν χιλιάδες τόνους μπετόν για τη θεμελίωσή τους και χιλιόμετρα νέων δρόμων και δικτύων).    Η επιβολή με διαδικασία φαστ τρακ των έργων αυτών, που συνεπάγονται δυσβάστακτο κόστος για την κοινωνία και τις παραγωγικές δραστηριότητες, έπρεπε να απαντηθεί μαζικά, ηχηρά και άμεσα, όπως και έγινε.                            
Το παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας τις πολυπληθέστερες προσφυγές που έχουν κατατεθεί ποτέ.  

1275 πολίτες από κάθε γωνιά της Κρήτης, 10 Δημοτικά Συμβούλια, 2 Πανελλήνιοι φορείς, 4 παγκρήτιοι φορείς και 78 παραγωγικοί , περιβαλλοντικοί, και πολιτιστικοί φορείς της Κρήτης υπογράφουν τις προσφυγές που υποβλήθηκαν κατά των υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Οικονομικών, Εξωτερικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Πολιτισμού και Τουρισμού, και της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (Δ.Ε.Σ.Ε.), με αίτημα την ακύρωση των αποφάσεων που υπέγραψαν.

Η εκδίκαση των προσφυγών έγινε την περασμένη Παρασκευή, 1 Μαρτίου, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και η τελική απόφαση θα ληφθεί  σε κλειστή Συνεδρίαση του Συμβουλίου, μετά την υποβολή υπομνημάτων από τους νομικούς που θα τα υποβάλουν μέχρι το τέλος του Μαρτίου.

Αυτήν την Τετάρτη, 6 Μαρτίου, στην εκπομπή του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ρεθύμνου που μεταδίδεται στη 1μμ από το Studio Ρέθυμνο 9.80, με την καλεσμένη μας

κα  Βάννα Σφακιανάκη, αρχιτέκτονα, μέλος του Παγκρητίου Δικτύου Αγώνα κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ,

θα μιλήσουμε για τις προσφυγές του ΠΔΑΚΒΑΠΕ και την συζήτηση στο ΣτΕ.Pp

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013, στη 1 μμ, από το Studio Ρέθυμνο 9.80

και στο Διαδίκτυο, στο www.studio980.gr

Η εκπομπή αναμεταδίδεται το Σάββατο στις 2 μμ.

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Ψήφισμα του 15ου Συνεδρίου της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μηχανικών Δημοσίου)



Τα τελευταία χρόνια είμαστε μάρτυρες μιας διαδικασίας που με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή, αλλά και την ανάπτυξη, έχει στοχοποιήσει σε όλες τις περιοχές της υπαίθρου της χώρας, βουνά, δάση, παραγωγική γη, ευαίσθητες περιοχές και τοπία, «χωροθετώντας» έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας βιομηχανικής κλίμακας για λογαρισμό ενεργειακών κολοσσών που δραστηριοποιούνται και σε κάθε μορφή συμβατικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών. 

Όλα αυτά γίνονται χωρίς κανένα ενεργειακό σχεδιασμό, χωρίς κανένα οικονομικό σχεδιασμό, χωρίς σχεδιασμό που να βασίζεται ούτε σε τεχνικά όρια, αλλά υπερβαίνει κατά πολύ ακόμα και τις πολιτικές δεσμεύσεις της χώρας για το 20-20-20.

Οι μοναδικές αρχές στις οποίες αυτή η διαδικασία βασίζεται, είναι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η μεγιστοποίηση της ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ και το πείραμα εφαρμογής της αρχής ότι τα όρια πρέπει να τα βάζουν οι ίδιες οι αγορές.

Την ανεξέλεγκτη αυτή εγκατάσταση των ΑΠΕ, συνοδεύουν σχεδιασμοί για νέα δίκτυα και εγκατάσταση νέων μονάδων φυσικού αερίου, για να υποστηρίζουν τις μονάδες βιομηχανικών ΑΠΕ.
Όλα αυτά καλούνται να τα πληρώσουν και μάλιστα σε εποχή οικονομικής κρίσης, οι πολίτες και η παραγωγική βάση που απέμεινε σ’ αυτή τη χώρα!

Μέσα σ΄αυτό το σκηνικό, τα νησιά που δεν είναι συνδεδεμένα στο ηπειρωτικό σύστημα, καλούνται να δώσουν γη και ύδωρ στους «πράσινες επενδυτές», αφού σ΄αυτά σχεδιάζονται εγκαταστάσεις υπέρμετρης ισχύος. Οι επιχειρηματίες αδειοδοτούνται με την υποχρέωση να υλοποιήσουν υποβρύχιες διασυνδέσεις που δεν έχουν καν ενταχθεί στο ηπειρωτικό σύστημα.
Αιολικοί σταθμοί ισχύος 706 MW προγραμματίζονται στο Βορειοανατολικό Αιγαίο με 10 σταθμούς στη Λέσβο -κάποιους ακόμα και πάνω στο απολιθωμένο δάσος (Γεωπάρκο Δικτύου Ουνέσκο)-, επτά στη Χίο και 11 στη Λήμνο, εκτός των θαλάσσιων αιολικών σταθμών που προγραμματίζονται επίσης εκεί.
Σχέδια για 6.500 MW βρίσκονται σε εξέλιξη στην Κρήτη!
Ανάμεσα σ’ αυτά, τρία σχέδια, δύο συστήματα αιολικών σταθμών που αριθμούν 800 ανεμογεννήτριες και καταλαμβάνουν 69 βουνοκορφές κι ένας ηλιοθερμικός σταθμός στη Σητεία, συνολικής ισχύος 2152 MW, επέλεξαν να «αξιοποιήσουν» ακόμα κι αυτόν τον αντισυνταγματικό νόμο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις (Ν. 3894/2010) για να διασφαλίσπουν την προτεραιότητά τους, αλλά και να ξεπεράσουν όσα άλλα «εμπόδια» αντιμετωπίζουν, απ’ ότι έχει απομείνει από τη νομοθεσία για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις.

Επειδή:

  • οι σχεδιασμοί αυτοί που επιτείνονται με τα μνημονιακά νομοθετήματα, εντάσσονται στη λογική ξεπουλήματος της γης και των φυσικών πόρων,
  • η υλοποίηση των σχεδίων αυτών θα διαλύσει παραγωγικές περιοχές με μεγάλη αξία σε φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον
  • η πολιτική αυτή καταστρατηγεί διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις και προσβάλλει και αποπροσανατολίζει τις τοπικές κοινωνίες
  • θεωρούμε ότι όλα αυτά προσβάλλουν κάθε έννοια επιστήμης, αλλά και κοινής λογικής κι εμάς τους ίδιους ως επιστήμονες,
  • θεωρούμε ότι η ενέργεια, ως βασικό κοινωνικό αγαθό, είναι αναγκαίο να σχεδιαστεί με διαφάνεια, σε συνδυασμό με το ξεχασμένο 20 της εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και με γνώμονα την τεχνική και της ανάγκες της χώρας,

καλούμε την κυβέρνηση να παγώσει όλα αυτά τα έργα,

δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας σε όλες τις περιοχές που αγωνίζονται για να μην περάσει η λαίλαπα της προσχηματικής «πράσινης ανάπτυξης».

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Λακωνίας της ΝΔ, κ. Φεβρωνίας Πατριανάκου, με θέμα την αλόγιστη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη Λακωνία


Την Παρασκευή, 1η Μαρτίου, συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Λακωνίας της ΝΔ, κ. Φεβρωνίας Πατριανάκου, με θέμα την αλόγιστη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών 
Ενέργειας στη Λακωνία, που απειλεί να μεταλλάξει τη φυσιογνωμία του Νομού. Στη Βουλευτή απάντησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σταύρος Καλαφάτης

Η κ. Πατριανάκου επεσήμανε:


α) το υψηλό κόστος των Β.ΑΠΕ και ειδικά των Αιολικών Σταθμών και το γεγονός ότι αυτό το κόστος περνάει στον καταναλωτή.



β) το γεγονός ότι η Λακωνία σηκώνει όλο το βάρος από τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου αναφορικά με την εγκατάσταση Β.ΑΠΕ και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.



γ) ότι: η αλόγιστη χρήση των ΑΠΕ, χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο, χωρίς ενημέρωση και γνώση της τοπικής κοινωνίας, χωρίς δασικούς χάρτες, χωρίς ένα σύγχρονο και απολύτως ενημερωμένο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για την εγκατάσταση ΑΠΕ, χωρίς έναν στοιχειώδη προγραμματισμό, χωρίς καθορισμένες γαίες υψηλής παραγωγικότητας, όχι μόνον δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη της Λακωνίας, αλλά μεταλλάσσει και τη φυσιογνωμία του νομού, από μία περιοχή αγροτικής και τουριστικής ανάπτυξης σε βιομηχανική περιοχή παραγωγής ενέργειας.



δ) ότι: η Λακωνία είναι ένας τόπος με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, σπάνιο οικοσύστημα, επτά (7)περιοχές NATURA, ασύγκριτα πολιτιστικά και φυσικά μνημεία, σπάνια χλωρίδα και πανίδα, μοναδικούς προστατευόμενους παραδοσιακούς οικισμούς. Κι όλα αυτά, τόνισε,διακινδυνεύονται ερήμην των πολιτών αλλά και χωρίς επίγνωση κινδύνου από την επίσημη Πολιτεία.



ε) Τέλος, η βουλευτής αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις εγκρίσεις Περιβαλλοντικών όρων που δόθηκαν πρόσφατα για Αιολικούς Σταθμούς στις περιοχές Χιονοβούνι, Γαϊδουροβούνι και Κοντορράχη.



Η ερώτηση της ήταν η εξής: Ποιος είναι ο ευρύτερος Ενεργειακός Σχεδιασμός για Λακωνία κι αν υπάρχει ένα σχέδιο για να μας πείσει ότι είναι προς επ’ ωφελεία του ίδιου του νομού.


Ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, από την πλευρά του, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα αιολικά έργα για τα οποία έχουν εγκριθεί οι Περιβαλλοντικοί όροι (ΕΠΟ): Αιολικός Σταθμός στη θέση Τούρλες – Κατάρτια (πρώην δήμος Νιάτων), στη θέση Μπελεχέρι, Μακρυλάκκωμα και Προφήτης Ηλίας, Προφήτης Ηλίας – Τρυπητή – Σαγγιάς, Χιονοβούνι (δήμοι Ευρώτα και Μονεμβάσιας), Γαϊδουροβούνι, Κοντορράχη και Σπαρτίλα – Κάρκανο.


Video: το ρεπορτάζ του ΚΡΗΤΗ TV για τη συνέντευξη τύπου του Παγκρήτιου Δικτύοθ κατά των Β-ΑΠΕ για την εκδίκαση των προσφυγών στο ΣτΕ


Video από τη σημερινή συνέντευξη τύπου του Παγκρήτιου Δίκτυου κατά των Β-ΑΠΕ σχετικά με την εκδίκαση των προσφυγών για τα fastrack στο ΣτΕ


Το video προέρχεται από το youtube από το κανάλι της σελίδας cretalive

Συζητήθηκαν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι προσφυγές για τις 3 επενδύσεις fastrack με Βιομηχανικές ΑΠΕ στην Κρήτη



ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΓΩΝΑ  ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΕ
04 Μαρτίου 2013
Δ.Τ. ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ  ΤΥΠΟΥ ΣΤΙΣ 4/3/13 ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ  ΣτΕ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΒΑΠΕ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ ΠΟΥ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΣΤΟ FAST TRACK
Την Παρασκευή 1 Μαρτίου  συζητήθηκαν στην Ολομέλεια του  Συμβουλίου της Επικρατείας οι προσφυγές που υποβάλαμε για τα 3 έργα βιομηχανικών ΑΠΕ που εντάχθηκαν τον Ιούνιο του 2012, από την υπηρεσιακή κυβέρνηση εν μέσω εκλογών, στον αντισυνταγματικό νόμο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις (Ν. 3894/2010), γνωστό ως Fast Track.
Πρόκειται μόνο για την  πρώτη φάση μιας διαδικασίας, όπου ο  δικηγόρος μας ανέπτυξε αναλυτικά τους λόγους των προσφυγών μας, αναδεικνύοντας ότι έργα εκτός κλίμακας, γίνονται ερήμην της κοινωνίας, με μόνο σχεδιασμό αυτό των αγορών. Χωρίς μελέτες σκοπιμότητας, χωρίς μελέτες οικονομικές και τεχνικές, δημιουργούνται τετελεσμένα γεγονότα που θ’ άλλάξουν το νησί και την ίδια τη ζωή μας και –επί πλέον- το λογαριασμό θα τον πληρώσουμε εμείς οι ίδιοι!
Στη διαδικασία παρέστησαν και υποστήριξαν τη διαδικασία ένταξης των έργων στο Ν. 3894/2010, δικηγόροι και των τριών εταιρειών και δικηγόρος που εκπροσωπούσε τη Διυπουργική Επιτροπή.
Το Συμβούλιο θα πάρει την τελική του απόφαση σε κλειστή Συνεδρίαση, μετά από την υποβολή υπομνημάτων από τους νομικούς που θα τα υποβάλουν μέχρι το τέλος του Μαρτίου.
Πρόκειται ως γνωστό, για τα έργα:
«Αιολικό Σύστημα  Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.), που περιλαμβάνει κατασκευή 33 αιολικών σταθμών, συνολικής ισχύος 1.077 MW, στους τέσσερις νομούς της Κρήτης και κοινή διασύνδεσήτους με το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Ενέργειας μέσω υποβρυχίου καλωδίου» κυριότητας της «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.»,
«Κρήτη Πράσινο  Νησί, που περιλαμβάνει κατασκευή 36 αιολικών σταθμών, συνολικής ισχύος 1.005,10 MW, στην Κρήτη και διασύνδεσή τους με το Διασυνδεδεμένο Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειαςμέσω κοινού υποβρυχίου καλωδίου», κυριότητας του Ομίλου «ELICA GROUP» και
«Κατασκευή  ηλιοθερμικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 70 MW στη θέση Φουρνιά, του Δήμου Σητείας ενεργειακής παραγωγής 378.306 MWh ετησίως», κυριότητας της «ΣΟΛΑΡ ΠΑΟΥΕΡ ΠΛΑΝΤ ΛΑΣΙΘΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Μ.Ε.Π.Ε.».
Oι τρεις εταιρείες, οι οποίες είχαν υποβάλλει αιτήσεις για τα παραπάνω σχέδια και είχαν λάβει άδειες παραγωγής για κάποια από τα επί μέρους έργα, έσπευσαν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία υπαγωγής στο Fast Track, που επιτρέπει την ολοκλήρωση της αδειοδότησης μεσα σε δύο μήνες από τη στιγμή που οι μελέτες θα παραδοθούν στο ΥΠΕΚΑ από την INVEST in GREECE, (Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.!). Σε περίπτωση που η αδειοδοτήση δεν ολοκληρωθεί, τεκμαίρεται ότι η έγκριση δόθηκε και –μάλιστα- διώκονται πειθαρχικά οι υπάλληλοι για την καθυστέρηση!
Θεωρήσαμε αυτονόητο να προσφύγουμε για να δηλώσουμε από την πρώτη στιγμή την αντίθεσή μας στους σχεδιασμούς αυτούς, όπως άλλωστε δεσμευτήκαμε να κάνουμε από την πρώτη στιγμή που συγκροτηθήκαμε ως Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ, αλλά και για να προλάβουμε τις εξελίξεις. Ο νόμος εφαρμόζεται για πρώτη φορά κι αυτό δεν επιτρέπει εφησυχασμό, αφού κανείς  δεν γνωρίζει  τον ακριβή τρόπο εφαρμογής του.
Η πρωτοφανής ανταπόκριση πολιτών και φορέων επιβεβαίωσε αυτή την ανάγκη, να εκφραστεί ένα πολύ μεγάλο όχι στη λεηλασία και την καταστροφή του νησιού.
Το όχι αυτό εκφράστηκε με τυπικές και χρονοβόρες διαδικασίες από:
  • 1275 πολίτες από κάθε γωνιά της Κρήτης!
  • 10 Δημοτικά Συμβούλια:
Δήμος Αγίου Νικολάου
Δήμος Ιεράπετρας
Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου
Δήμος Αρχανών Αστερουσίων
Δήμος Ανωγείων,
Δήμος Μυλοποτάμου,
Δήμος Αμαρίου
Δήμος Αγίου Βασιλείου
Δήμος Σφακίων
Δήμος Καντάνου - Σελίνου
  • Πανελλήνιους φορείς:
Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ) – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων και
Πανελλαδική Φιλοζωική  Περιβαλλοντική Ομοσπονδία
  • Παγκρήτιους φορείς:
Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ) – Παράρτημα Κρήτης
Ένωση Αγροτουρισμού  Κρήτης
Σπηλαιολογικός Όμιλος Κρήτης
Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών  Λαϊκών Αγορών Κρήτης
  • και 78 παραγωγικούςπεριβαλλοντικούς και πολιτιστικούς φορείς της Κρήτης,
ενώ καθημερινά προστίθενται διαδυκτιακά υπογραφές διαμαρτυρίας από κάθε γωνιά της Ελλάδας και όλου του κόσμου!
Οι προσφυγές υποβλήθηκαν  κατά των υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας,  Οικονομικών, Εξωτερικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών  και Δικτύων, Πολιτισμού και Τουρισμού, και της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (Δ.Ε.Σ.Ε.), με αίτημα την ακύρωση των αποφάσεων που υπέγραψαν.
Οι λόγοι  προσφυγής, περιληπτικά, είναι:
Για τα σχέδια: Α) «Κρήτη Πράσινο Νησί, που περιλαμβάνει κατασκευή 36 αιολικών σταθμών, και  Β) «Αιολικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.), που περιλαμβάνει κατασκευή 33 αιολικών σταθμών, δηλαδή συνολικά 796 ανεμογεννήτριες σε 69 θέσεις.
1. Κατά το χρόνο έκδοσης των αποφάσεων της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, δεν υπήρχε εγκεκριμένος Στρατηγικός Σχεδιασμός Διασυνδέσεων Νησιών, ούτε είχε ενσωματωθεί το οποιοδήποτε έργο διασύνδεσης της Κρήτης με το Σύστημα στη Μελέτη Ανάπτυξης Συστήματος Μεταφοράς (ΜΑΣΜ), ούτε και υπήρχε οποιοσδήποτε εγκεκριμένος προγραμματισμός όσον αφορά στην ανάπτυξη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (συμβατικής και ΑΠΕ) στην Κρήτη, πόσω δε μάλλον για έργα τέτοιου μεγέθους.
2. Η διασύνδεση για την οποία οι εταιρείες δεσμεύονται, όχι μόνο είναι εκτός οποιουδήποτε σχεδιασμού για τη διασύνδεση της Κρήτης αλλά προβλέπεται η κατασκευή διασύνδεσης μονάχα των έργων των συγκεκριμένων εταιρειών με το ηπειρωτικό σύστημα και όχι και η διασύνδεση του δικτύου του νησιού.
3. Τα συγκεκριμένα  έργα, για 33 και 36 αιολικούς σταθμούς, δεν αποτελούν «έργα» αλλά «σχέδια»,  δεν μπορεί να εγκριθεί η ένταξή της στις διατάξεις του ν.3894/2010 και επιβάλλεται η υπαγωγή τους σε διαδικασία Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης.
4. Η υπαγωγή των έργων είναι αόριστη, αφού στην απόφαση δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις των έργων αλλά μόνο η συνολική ισχύς τους σε MW. Έτσι δεν γνωρίζουμε ποιοι από τους αιολικούς σταθμούς για τους οποίους υπάρχουν άδειες παραγωγής και αιτήσεις από την κάθε εταιρεία στην Κρήτη, εντάσσονται ή δεν εντάσσονται στη διαδικασία του ν. 3894/2010. Είναι προφανές ότι δεν μπορούν να αδειοδοτηθούν με τη διαδικασία του ν. 3894/2010 ούτε όποιο έργο επιθυμεί η κάθε εταιρεία στην Κρήτη έως ότου επιτευχθεί η επιδιωκόμενη ισχύς, ούτε είναι δυνατόν, αν κάποια έργα της Εταιρείας δεν αδειοδοτηθούν (για λόγους περιβαλλοντικούς, αρχαιολογικούς κ.λπ), να «συμπληρώνονται» άλλα απροσδιόριστα έργα, μέχρις ότου συμπληρωθεί η επιδιωκόμενη ισχύς.       
5. Η ισχύς των αιολικών που επιτρέπεται να εγκατασταθούν στην Κρήτη με απ΄ευθείας εφαρμογή του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας,υπερβαίνει κατά πολύ το στόχο ολόκληρης της χώρας για το 2020.
Η επενδυτική αυτή λαίλαπα καθιστά επιτακτική την αξιολόγηση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης του μόνου χωροταξικού εργαλείου το οποίο μπορεί να συγκεράσει τις απαιτήσεις των Ειδικών Πλαισίων από την μία πλευρά και τις ευρύτερες προοπτικές τις Περιφέρειας για βιώσιμη ανάπτυξη από την άλλη.
Για το έργο: «Ένταξη του επενδυτικού σχεδίου «Κατασκευή ηλιοθερμικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 70 MW στη θέση Φουρνιά, του Δήμου Σητείας.
Το έργο χωροθετείται σε έκταση 1800 στρεμμάτων μέσα σε περιοχή  που προβλέπεται από το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Κρήτης ως  «περιοχή ήπιας τουριστικής ανάπτυξης» και έρχεται σε ακραία αντίθεση με το χαρακτήρα και την κλίμακα της περιοχής. Στην περιοχή έχουν ήδη υλοποιηθεί δράσεις προς την κατεύθυνση της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, όπως το έργο ΓΕΩ.ΤΟΠΙ.Α. Ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του έργου, με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους, ανέρχεται στο ποσό των 890.000,00 ευρώ και η προοπτική είναι να ενταχθεί στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων.
Και για τα τρία έργα
Ένας από τους βασικούς λόγους της ανάγκης αναθεώρησης  των Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού  Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης  είναι η κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για το Τοπίο. Η υλοποίηση τέτοιων έργων στην Κρήτη πριν από την αναθεώρηση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, υπονομεύει την αξία διάφορων τοπίων της Κρήτης τα οποία, στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα, κατά την κοινή πορεία των πραγμάτων θα χαρακτηριστούν ως «ζώνες τοπίου» διεθνούς, εθνικής ή περιφερειακής αξίας σύμφωνα με την ΥΑ 10106/2011. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις το Γεωπάρκο Ψηλορείτη όπου προγραμματίζονται 210 MW (70 ανεμογεννήτριες των 3 MW) και 223,1 MW, (97 ανεμογεννήτριες των 2,3 MW) και το οροπέδιο στα Φουρνιά.
Τονίζουμε ότι η Κρήτη είναι η πρώτη περιοχή της χώρας όπου οι ΑΠΕ (βΑΠΕ) συμμετέχουν στην ηλεκτροπαραγωγή κατά 20% και ότι εδώ και πολλά χρόνια το δίκτυο της έχει χαρακτηριστεί κορεσμένο. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά όσοι, πολίτες και φορείς επιδίωξαν και διεκδίκησαν τα τελευταία χρόνια να συμψηφίσουν το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνουν κατασκευάζοντας έργα αυτοπαραγωγής και δεν τα κατάφεραν.
Κατά συνέπεια, τα έργα που προγραμματίζονται προορίζονται για εξαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από το νησί, προϋποθέτουν την πόντιση καλωδίων και συνεπάγονται δυσβάστακτο κόστος για την κοινωνία και τις παραγωγικές δραστηριότητες που θα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, όσο προχωράει η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Τα έργα αποθήκευσης (υβριδικά, ηλιοθερμικά) είναι ακόμα ακριβότερα, συνεπάγονται ακόμα μεγαλύτερες παρεμβάσεις και καταστροφές, προϋποθέτουν την ύπαρξη θερμικών εργοστασίων για να λειτουργούν ως εργοστάσια βάσης και επειδή χρειάζονται πολύ νερό και ζητούν την αδειοδότηση γεωτρήσεων, αποτελούν δούρειο ίππο στην προοπτική ιδιωτικοποίησης του νερού, που προχωράει με γρήγορους ρυθμούς.
Όλοι όσοι υπογράψαμε τις προσφυγές, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η διαδικασία αυτή είναι μόνο μια από τις πολλές μεγάλες μάχες, που πρέπει να δώσουμε για την Κρήτη.
Συνολικά οι προγραμματιζόμενες «επενδύσεις» είναι 6.500 MW!.

Ο ΠΑΝΔΗΜΟΣ ΠΙΑ, ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΣ ΑΓΩΝΑΣ, ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.
Η ΚΡΗΤΗ ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ «ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΠΟΣ», ΟΥΤΕ ΕΙΔΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ
ΘΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ!