Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Πίσω μένει στις ΑΠΕ η Ολλανδία – Δεν προλαβαίνει το 20.20.20


Σύμφωνα με τον επίσημο σχεδιασμό το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα πρέπει να αυξηθεί από το 4% που ήταν το 2010 στο 7-10% το 2020.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ήδη ο στόχος αυτός κρίνεται σημαντικός, η Ολλανδία φαίνεται πως δεν θα προλάβει να φθάσει το 14% που απαιτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από το 2020.
Η χώρα όμως φαίνεται να πιάνει τον στόχο της μείωσης των ρύπων για την καταπόλεμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Και πάλι όμως εάν η Ευρώπη θέλει να επιτύχει μείωση κατά 40% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030, θα χρειαστεί και η Ολλανδία να λάβει επιπλέον μέτρα.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από μελέτη που εισηγήθηκε το υπουργείο Υποδομών και Περιβάλλοντος της χώρας, το οποίο θα αναθεωρήσει, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, τους στόχους τόσο για το 2020, όσο και για το 2030.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το μερίδιο των ΑΠΕ στην Ολλανδία θα καλύψει το 8% έως το 2020 της ηλεκτροπαραγωγής, και αυτό χάρη στην αιολική ενέργεια και στα βιοκαύσιμα.
Ενδέχεται να φθάσει και το 9%, εάν ενισχυθεί περαιτέρω το βιοαέριο.

Αναδημοσίευση από τη σελίδα energypress.gr

Ανεμογεννήτριες και δασικές πυρκαγιές...


Ο παραπάνω χάρτης καταγράφει τις δασικές πυρκαγιές στην χώρα μας την τελευταία 6ετία. Προέρχεται απο τα στοιχεία που καταγράφει συνεχώς η NASA μέσω των δορυφόρων της, και αρχειοθετεί μέσω του συστήματος Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS).

Ο επόμενος χάρτης προέρχεται από την ΡΑΕ, και καταγράφει την αδειοδότηση αιολικών πάρκων στην Ελλάδα. 

Η σύγκριση των δύο χαρτών προκαλεί ...έκπληξη σε κάποιον αδαή. Και δεν αποτελεί αιτιολόγηση το ότι οι περιοχές που χωροθετούνται τα αιολικά πάρκα είναι περιοχές με ανέμους και άρα πιο επιρρεπείς σε πυρκαγιές, καθώς αν δούμε τα στοιχεία πριν την δεκαετία του 1990 οι περιοχές αυτές δεν εμφάνιζαν αυξημένη επίπτωση σε δασικές πυρκαγιές. Σαφώς και βέβαια από μόνη της η σύγκριση χαρτών δεν αρκεί για να εξαχθούν συμπεράσματα. Χρειάζεται να γίνει μια στατιστική ανάλυση των δεδομένων για να υπάρξει βεβαιότητα. Αλλά ορισμένα συμπεράσματα πρέπει να θεωρηθούν τουλάχιστον δεδομένα.

Εμείς δεν θα δεχθούμε τις καταγγελίες που θέλουν τις δασικές πυρκαγιές σε Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας (ΠΑΠ) και σε Περιοχές Αιολικής Καταλληλότητας (ΠΑΚ) ως σκόπιμες ενέργειες εμπρησμού. 

Αυτό είναι θέμα διερεύνησης από πλευράς των αρμόδιων αρχών. Τα συμπεράσματα όμως που σίγουρα μπορούν να εξαχθούν είναι ότι:

1) Όπου υπάρχει αυξημένη ανθρώπινη δραστηριότητα, αυξάνει και ο κίνδυνος πυρκαγιών. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί η περιοχή της Ορεινής Ναυπακτίας. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980, οι πυρκαγιές στην περιοχή ήταν σπάνιες, και οφείλονταν κατά κύριο λόγο σε φυσικά φαινόμενα- για αυτό και συνήθως ήταν μικρής έκτασης. Με την έναρξη των έργων εκτροπής του Εύηνου Ποταμού, οι πυρκαγιές εμφάνισαν μεγάλη αύξηση και έγιναν πολύ πιο καταστρεπτικές. Το ίδιο ακριβώς σενάριο επαναλαμβάνεται και τώρα με αφορμή την μετατροπή της Ναυπακτίας σε απέραντο πάρκο ανεμογεννητριών.

2) Οι ανεμογεννήτριες από μόνες τους είναι αιτία πρόκλησης πυρκαγιών. Τα αιολικά πάρκα λειτουργούν ως εν δυνάμει εμπρηστές και το ίδιο ισχύει και για το δίκτυο μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας.

3) Η χωροθέτηση αιολικών πάρκων σε παρθένα βουνά, αποτελεί στην πράξη απειλητική και ανατρεπτική παρέμβαση στην τοπική οικολογική ισορροπία.

4) Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για αδειοδότηση αιολικών πάρκων σε αναδασωτέες περιοχές, ανοίγει στη κυριολεξία τους "ασκούς του Αιόλου" όχι για να γυρίζουν οι Ανεμογεννήτριες αλλά για να προκληθεί μια ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή στην Χώρα μας.


Δυστυχώς δεν περιμένουμε από την επίσημη Ελληνική Πολιτεία να δράσει για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Η ευθύνη πέφτει πλέον στα χέρια των πολιτών. Εμείς έχουμε την ευθύνη για την Περιβαλλοντική αλλά και Οικονομική Καταστροφή που φέρνουν τα Αιολικά Πάρκα στην Χώρα μας. Εμείς πρέπει και άμεσα να αντιδράσουμε για να εμποδίσουμε το επαπειλούμενο Ολοκαύτωμα, στο οποίο με μαθηματική ακρίβεια μας οδηγούν οι Μεγαλοεργολάβοι της Μαύρης Ανάπτυξης και οι Πολιτικοί της Πράσινης Απάτης.

Aναδημοσίευση από το ιστολόγιο ΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 1/8/12

ΒΑΠΕ στην Κρήτη

ΧΑΝ. ΝΕΑ 31/8/2012
Μανολης Ντουντουνακης

Η στροφή στις ΑΠΕ είναι η καλύτερη και η μόνη επιλογή καθιστώντας επιβεβλημένη τη διείσδυση των ΑΠΕ στη χώρα μας και στην Κρήτη.

Πολλές εταιρίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εγκατάσταση κολοσσιαίων αιολικών πάρκων, που θα προκαλέσουν μεγάλες και μη αναστρέψιμες αλλοιώσεις στο φυσικό περιβάλλον της Κρήτης, με πολλαπλές παράπλευρες οικονομικά, οικολογικά και κοινωνικά δυσμενείς επιπτώσεις. Είναι ορατός ο κίνδυνος πρόκλησης από τα μεγάλης κλίμακας συστήματα των ΑΠΕ (ΒΑΠΕ) αρνητικών αποτελεσμάτων στην κοινωνία και στο περιβάλλον που θα κάνουν το νησί αγνώριστο, θίγοντας τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό. Με πρόσφατες αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων δόθηκε άδεια για την εγκατάσταση συστοιχιών αιολικών πάρκων ισχύος άνω των 2.000 μεγαβάτ (MW) στην Κρήτη (τριών μεγάλων "επενδύσεων" βιομηχανικών ΑΠΕ) και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες fast track. Επίσης, αρκετά άλλα πρότζεκτ (ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Παγκρήτια Συνεταιριστική, πρόγραμμα Ήλιος κ.λπ.) φιλοδοξούν να μας 'καλωδιώσουν' διεκδικώντας μερίδιο από την 'πίτα' της εκχώρησης των πλουτοπαραγωγικών πηγών του τόπου μας. Η τρέχουσα πρόταση, γίνεται χωρίς σχέδιο και προβλέπει μίγμα Α.Π.Ε. και εισαγόμενων υδρογονανθράκων, καλώδιο διασύνδεσης με την υπόλοιπη Ελλάδα και εγκαταστάσεις στην Κρήτη πολλαπλάσιες από τις ανάγκες της. Η πρόταση αυτή έχει ελάχιστο τοπικό όφελος, τεράστιο μέγεθος, βαριές επιπτώσεις στο περιβάλλον κ.ά. Οι Υπηρεσίες αδειοδοτούν τα πάντα παντού, επικαλούμενες ως άλλοθι την ανυπαρξία ενεργειακού και χωροταξικού σχεδιασμού. Στην πραγματικότητα, ο μη σχεδιασμός σε συνδυασμό με την περιβαλλοντοκτόνα νομοθεσία, είναι ο «σχεδιασμός» που επιτρέπει στις εταιρείες να χωροθετούν, αυτές, με αποκλειστικό κριτήριο το μέγιστο κέρδος.

Αυτά τα φαραωνικά έργα θα καταστρέψουν ανεπιστρεπτί τα βουνά μας, τόπους ανεπανάληπτης φυσικής ομορφιάς, προστατευόμενες περιοχές Natura και Ζώνες Ειδικής Προστασίας Πτηνών αφού μέσα σε τέτοιες ζώνες, στα Χανιά και στην υπόλοιπη Κρήτη, χωροθετούνται τα περισσότερα.

Το γεγονός αυτό επιβάλλει τη λογική μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης του ενεργειακού προβλήματος. Στο επίκεντρο της λογικής αυτής αποκτά ιδιαίτερη και πρώτιστη σημασία η εξοικονόμηση της ενέργειας με τη σταθεροποίηση και τη μείωση της κατανάλωσης καθώς και με τη στροφή στην ενεργειακή απόδοση. Η διείσδυση των ΑΠΕ καθώς και η εξοικονόμηση ενέργειας, υπαγορεύουν την οριστική λύση του ενεργειακού προβλήματος της Κρήτης. Η περιφέρεια, ο κάθε Δήμος και η τοπική κοινωνία θα πρέπει να παίξουν καθοριστικό και πρωτεύοντα ρόλο ώστε να μην υποβαθμιστούν οι φυσικοί πόροι και οι άλλοι τομείς της οικονομίας όπως ο τουρισμός, η γεωργία, η κτηνοτροφία κτλ. Να ενισχύσουμε την ισόρροπη ανάπτυξη της Κρήτης, την διατήρηση των ανθρώπων στην ενδοχώρα, την εξασφάλιση της διατροφικής μας επάρκειας και ασφάλειας και να προβάλουμε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Θέλουμε μια δυναμική και πολυλειτουργική οικονομία στην Κρήτη προσαρμοσμένη στα σύγχρονα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα .

Πιο συγκεκριμένα , θεωρώ και προτείνω:

Ενεργειακό Σχεδιασμό με διαδικασίες που δεν καταστρατηγούν διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις, όπως αυτές για τους οικοτόπους, τη βιοποικιλότητα, την ερημοποίηση, το τοπίο και αποτελούν προσβολή για τον τόπο και τις τοπικές κοινωνίες, αφού εκτός των άλλων έχουν ληφθεί ερήμην τους.
Η σύνδεση με άλλες περιοχές της χώρας πρέπει να αποκλειστεί. Αυτή μπορεί μεν να μετατρέψει την Κρήτη σε εξαγωγέα ενέργειας αλλά με προφανή τεράστια επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Επενδύσεις πολύ μεγάλης κλίμακας, ΒΑΠΕ, θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα, από όσα υπόσχονται να λύσουν, υποβαθμίζοντας αισθητικά την περιοχή, θα δράσουν αρνητικά στους άλλους τομείς της οικονομίας και ιδιαίτερα στο τουριστικό προϊόν της περιοχής. Τεράστιες θα είναι οι επιπτώσεις στο φυσικό τοπίο στους φυσικούς πόρους και στους υφιστάμενους και μελλοντικούς τομείς της οικονομίας της κάθε περιοχής.

Οι μονάδες παραγωγής ενέργειας να είναι μεσαίας κλίμακας
Βάση του συστήματος να είναι η ατομική παραγωγή ενέργειας σε κατοικίες, ξενοδοχεία και δημόσια κτίρια. Η εγκατάσταση ηλιακών, οικιακών σταθμών - που συνιστούν μικρές επενδύσεις, δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και δεν προσβάλλουν το τοπίο - στις στέγες των σπιτιών μπορούν να καλύψουν ένα τεράστιο ποσοστό των ενεργειακών αναγκών. Μείωση της κατανάλωσης κτιρίων (βιοκλιματικές πρακτικές, ενεργειακά αυτόνομα κτήρια με ΑΠΕ μικρής κλίμακας, όλα τα δημοτικά - δημόσια κτήρια να αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία).

Θεωρώ την ανάπτυξη των Α.Π.Ε. και την απεξάρτηση του νησιού από υδρογονάνθρακες ως βασικές συνιστώσες της μελλοντικής μας πορείας και πιστεύω στην αναγκαιότητα να εναντιωθούμε σφόδρα στη ληστρική λογική των ΒΑΠΕ και στην εκουσίως χαώδη κατάσταση που επικρατεί ευρύτερα για το θέμα της ενέργειας στο νησί. Το χάος μόνον τα επιχειρηματικά συμφέροντα πίσω από τις ΒΑΠΕ εξυπηρετεί.

* ΜΔΕ Ηλεκτρολόγος
Μηχανικός ΕΜΠ
Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό Πολυτεχνείου Κρήτης, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΠΣΔΜΗ Παράρτημα ΧΑΝΙΩΝ
Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων,
Ειδικού & Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού Α.Ε.Ι. (Π.Ο.Σ.Ε.Ε.ΔΙ.Π. Α.Ε.Ι.)
mdoudounakis@isc.tuc.gr, ntounema@cyta.gr

Aναδημοσίευση από τη σελίδα kandanos.eu

Video: Συγκλονιστικός έμμετρος λόγος από το λυράρη Γ. Βάρδα στη Συναυλία ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗ στην Παχειά Άμμο


Συγκλονιστικός έμμετρος λόγος για την Κρήτη από το λυράρη Γ. Βάρδα στη Συναυλία ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗ στην Παχειά Άμμο Λασιθίου στις 29-8-12, που οργανώθηκε από τη συντονιστική ομάδα Ανατολικής Κρήτης του Παγκρήτιου Δικτύου κατά των ΒΑΠΕ.

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας για το θέμα των Βιομηχανικών ΑΠΕ

Αριθμός Πρακτικού : 11/2012
Αριθμός Απόφασης : 221/2012

Θέμα: Συζήτηση για τις μεγάλες επενδύσεις βιομηχανικού τύπου για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο Πρόεδρος εισηγούμενος το 37ο θέμα της ημερήσιας διάταξης έδωσε το λόγο στο Δήμαρχο Ιεράπετρας, κ. Σήφη Αναστασάκη, ο οποίος είπε : «Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και συγκεκριμένα στις 06 Ιουνίου 2012, δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, βάση των οποίων εντάχθηκαν οι πρώτοι επενδυτικοί σχεδιασμοί στις διαδικασίες των στρατηγικών επενδύσεων, τις γνωστές μας σαν fast track. Ένα μεγάλο μερίδιο από τις στρατηγικές αυτές επενδύσεις αφορούν και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Κρήτη. Εντάχθηκαν τρεις επενδύσεις σε ολόκληρη την Κρήτη, εκ των οποίων οι δύο αφορούν και το δήμο Ιεράπετρας.

Συγκεκριμένα, το δήμο Ιεράπετρας αφορά το επενδυτικό σχέδιο ΚΡΗΤΗ ΠΡΑΣΙΝΟ ΝΗΣΙ που περιλαμβάνει κατασκευή 36 αιολικών σταθμών, συνολικής ισχύος 1005MW και διασύνδεσή του με το διασυνδεδεμένο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω υποβρυχίου καλωδίου. Η άλλη επένδυση είναι της ΤΕΡΝΑ που περιλαμβάνει 33 αιολικούς σταθμούς, συνολικής ισχύος 1077 MW, με διασύνδεση πάλι μέσω υποβρυχίου καλωδίου με το εθνικό διασυνδεδεμένο σύστημα.

Αναλυτικά αναφέρω:

1) Επένδυση της ELICA GROUP

α. Θέση Κόκκιες Καλαμαύκας (εν μέρει στο Δ.Δ. Κρούστα Δ. Αγίου Νικολάου)

32,2 MW. Βρίσκεται στη ζώνη ΖΠΕΔ2 (Ζώνη Περιοριστικού Ελέγχου

Δόμησης) του ΣΧΟΟΑΠ Ιεράπετρας

β. Θέση Πλακοκεφάλα Μεσελέρων 23 MW και

γ. Θέση Σταυρός Ιεράπετρας 18 MW. Οι β. και γ. βρίσκονται στην περιοχή

ΠΕΠ ΙΙ του ΣΧΟΟΑΠ Ιεράπετρας (περιοχή ειδικής προστασίας)



2) Επένδυση ΤΕΡΝΑ

α. Στις θέσεις Αφέντης και Παπούρα Ορεινού και Καβουσίου αντίστοιχα

42 MW

β. Στις θέσεις Κλήρος και Καψάς των ιδίων ως άνω Δ.Δ., 48 MW

γ. Στη θέση Ρωμανάτη Αγίου Στεφάνου (εν μέρει στο Δ.Δ. Πεύκων Δήμου Σητείας) 24 MW

Τα α. και β. αιολικά πάρκα βρίσκονται στη ΖΠΕΔ 3α του ΣΧΟΟΑΠ Ιεράπετρας, ενώ η γ. δεν ανήκει σε κάποια ζώνη προστασίας σύμφωνα με το υπό έγκριση ΣΧΟΟΑΠ Μακρύ Γιαλού.

Επειδή οι παραπάνω επενδύσεις έχουν κατ’ αρχάς αδειοδοτηθεί (άδεια παραγωγής) και προωθούνται με ταχείες διαδικασίες, χωρίς κάποια διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και επειδή αυτές αντιβαίνουν στο χωροταξικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό του Δήμου, είμαστε αντίθετοι με αυτές.

Συγκεκριμένα στη ζώνη ΠΕΠ ΙΙ (Περιοχή Ειδικής Προστασίας ΙΙ) που είναι περιοχές ιδιαίτερης φυσικής ή/και πολιτιστικής αξίας, οι οποίες πρέπει να προστατευτούν αυστηρά και να αναδειχθούν ως επισκέψιμες περιοχές αναψυχής, επιτρέποντας περιοριστικά κάποιες δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων δεν περιλαμβάνονται ΑΠΕ. Μάλιστα, στην απόφαση έγκρισης του ΓΠΣ – ΣΧΟΟΑΠ Ιεράπετρας (ΦΕΚ 530 ΤΑΑΠΘ/2009) αναφέρεται ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα θα πρέπει να έχει ως πρώτη δραστηριότητα την προστασία και τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και όχι την οικονομική εκμετάλλευση όπως οι ανωτέρω μεγάλες επενδυτικές δραστηριότητες.

Οι ζώνες ΖΠΕΔ 2 και ΖΠΕΔ 3α αφορούν μεν ζώνες περιορισμού και ελέγχου δόμησης χωρίς έντονες απαγορεύσεις, όμως δίδονται κατευθύνσεις που υιοθετούνται με το παραπάνω ΣΧΟΟΑΠ που δε συνάδουν με την εγκατάσταση ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας. Επίσης μέρος της ΖΠΕΔ 2 είναι αναδασωτέα περιοχή. Η περιοχή ΖΠΕΔ 3α είναι περιοχή NATURA 2000 (Τόπος Κοινοτικής Σημασίας SCI) με κατεύθυνση να προωθηθεί Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την προστασία της.

Με βάση τα παραπάνω διαπιστώνουμε:

Ότι οι περιοχές των παραπάνω επενδύσεων δεν επιτρέπουν τις δραστηριότητες αυτές (ΠΕΠ), είναι αναδασωτέες (ΖΠΔΕ 2) ή δεν έχουν εκπονηθεί οι απαιτούμενες περιβαλλοντικές Μελέτες (ΖΠΕΔ 3α)
Με βάση τα πρώτα στοιχεία πρόκειται για ευαίσθητες ζώνες του κρητικού τοπίου και οι προβλεπόμενες εγκαταστάσεις, για το μέγεθος που έχουν σχεδιαστεί προσβάλλουν αισθητικά και αλλοιώνουν τα φυσικά στοιχεία, απαγορεύοντας την αξιοποίηση της ενδοχώρας για ήπια τουριστική ανάπτυξη. Επισημαίνουμε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τα απαιτούμενα ηλεκτρικά δίκτυα μεταφοράς που και αυτά θα έχουν επιπτώσεις στην αισθητική του τοπίου, λόγω της πυκνότητάς του σε παρθένες περιοχές.
Δεν υπάρχει διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, ώστε να σταθμιστεί τυχόν ωφέλεια σε σχέση με την περιβαλλοντική επίπτωση και έτσι δεν υπάρχει κοινωνική συναίνεση γι’ αυτές. Σημειωτέον ότι η ωφέλεια για την τοπική κοινωνία σε σχέση με την απασχόληση είναι μηδαμινή.
Με τις παραπάνω επενδύσεις αποξενώνονται τοπικές πλουτοπαραγωγικές πηγές (ακόμα και με τη μορφή των ΑΠΕ που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές σε ήπιο μέγεθος ενόψει του φιλοπεριβαλλοντικού χαρακτήρα τους) με την απροσδιόριστη και ασαφή ευρύτερη ωφέλεια, για την οποία μάλιστα δεν συνυπολογίζεται η επιβάρυνση για τη μεταφορά και αξιοποίηση του ηλεκτρικού ρεύματος στην κεντρική χώρα.
Με τα παραπάνω νομίζω ότι τεκμηριώνεται το έννομο συμφέρον για την προσφυγή κατά της απόφασης ένταξης των επενδύσεων στο νόμο fast track.»

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Καλαντζάκης Θεοδόσιος, ο οποίος τόνισε ότι το δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να ζητήσει να ανασταλούν όλες οι σχετικές αποφάσεις για τη χωροθέτηση των ΒΑΠΕ. Επιπλέον, θα πρέπει να διεκδικήσει αγωνιστικά να μη γίνει κάτι τέτοιο στην περιοχή, εφόσον δεν υπάρχει εγκεκριμένη χωροθέτηση από το δημοτικό συμβούλιο.

Ακολούθως, το λόγο έλαβε η δημοτική σύμβουλος, κ. Ξανθάκη Αγγελική, η οποία αναφέρθηκε εκτενώς στις αρνητικές επιπτώσεις των βιομηχανικού τύπου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο περιβάλλον, στον υδροφόρο ορίζοντα και σε οποιαδήποτε δραστηριότητα όπως την αγροτική, την τουριστική, τον αγροτουρισμό και τον οικοτουρισμό. Συμφώνησε με τη θέση του Δημάρχου για προσφυγή του Δήμου κατά της απόφασης ένταξης των βιομηχανικού τύπου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην περιοχή μας.

Η δημοτική σύμβουλος, κ. Κοτσιφάκη Μαρία τοποθετήθηκε επίσης κατά των ΒΑΠΕ και στις αρνητικές επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και την οικονομία της περιοχής και συμφώνησε στο να υπάρξει δυναμική αντίδραση κατά της εγκατάστασής τους.

Ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Μαχαιράς Μιχαήλ επικρότησε τη θέση του Δημάρχου και αναφέρθηκε κι εκείνος στις συνθήκες ερημοποίησης που θα επιφέρει στην περιοχή μας η εγκατάσταση των ΒΑΠΕ .Ανέφερε επίσης, ότι πρόκειται να κατατεθεί προσφυγή κατά της απόφασης από το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των ΒΑΠΕ σε συνεργασία με άλλους δήμους και Φορείς και πρότεινε να συμμετέχει και ο Δήμος μας σε αυτή.

Ο Δήμαρχος, κ. Σήφης Αναστασάκης απάντησε ότι θα πρέπει να συζητηθεί στην Οικονομική Επιτροπή ο τρόπος που θα ασκηθεί η προσφυγή εκ μέρους του Δήμου μας, είτε μεμονωμένα, είτε σε συνεργασία με άλλους Δήμους, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος κάλεσε το Συμβούλιο να αποφασίσει.

Το Συμβούλιο, αφού έλαβε υπόψη του:

  1. Την εισήγηση και πρόταση του Δημάρχου Ιεράπετρας, κ. Σήφη Αναστασάκη
  2. Τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων
  3. Τις διατάξεις των άρθρων 65, 67 & 72 του Ν.3852/2010,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ
  • Εκφράζει την αντίθεσή του στην απόφαση τhς Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων για ένταξη επενδύσεων βιομηχανικού τύπου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στο Δήμο μας, στις Διαδικασίες Στρατηγικών Επενδύσεων του Ν.3894/2010 ως ισχύει και τάσσεται υπέρ της προσφυγής του Δήμου μας στο ΣτΕ για την ακύρωση αυτής.
  • Παραπέμπει το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, για να αποφασίσει τα ένδικα μέσα και βοηθήματα που θα ασκήσει ο Δήμος Ιεράπετρας.

Η απόφαση αυτή πήρε αύξοντα αριθμό 221/2012.

Αφού συντάχθηκε υπογράφηκε όπως παρακάτω:

Ο Πρόεδρος    Ο Γραμματέας

Ψαρουδάκης Ιωάννης            Γαλάνης Χρήστος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΕ


Με «δούρειο ίππο» την Πράσινη Ανάπτυξη και εν ονόματι του Χρέους οι πολυεθνικές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους προχωρούν με διαδικασίες Fast Track (νόμος για την επιτάχυνση των επενδύσεων) στη μεγαλύτερη λεηλασία γης και περιβαλλοντική καταστροφή που έγινε ποτέ στην ιστορία της Ελλάδας: Όλες σχεδόν οι κορυφογραμμές, πλαγιές, κάμποι, ακόμα και προστατευόμενες περιοχές, παραχωρούνται στους επενδυτές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Χιλιάδες στρέμματα φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, αποψιλώνονται για να καλυφθούν με εκατομμύρια κυβικά μπετόν και σίδερα των γιγάντιων αιολικών, υβριδικών, φωτοβολταϊκών και ηλιοθερμικών σταθμών. Όπου υπάρχουν επιφανειακά και υπόγεια νερά θα κατασκευασθούν αντλησιοταμιευτήρες χωρητικότητας εκατομμυρίων κυβικών, με εικαζόμενο στόχο τον έλεγχο του πολυτιμότερου κοινού αγαθού, του νερού.

Μόνο για το Νομό Λασιθίου, που είναι και ο πιο επιβαρημένος και μόνο από τα έργα που εντάσσονται στο Fast Track, τοποθετούνται 743,2 ΜW, όταν αυτή τη στιγμή οι ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια για ολόκληρη την Κρήτη, είναι 700 -750 ΜW maximum, στις ώρες αιχμής!!!

Προφανώς οι επενδυτές-κατακτητές της χώρας θεωρούν ότι μπορούν να προχωρήσουν ανεμπόδιστα στα σκανδαλώδη σχέδιά τους που αν εφαρμοστούν, θα κάνουν το νησί αγνώριστο, ακυρώνοντας τις τοπικές παραγωγικές δραστηριότητες, τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό. Όλοι εμείς που μεθοδευμένα συρθήκαμε στην ανεργία και στην φτώχια, εκβιαζόμαστε κάτω από το βάρος των φόρων και των χαρατσιών να συναινέσουμε σε όσους μας τάζουν τα ψίχουλα της δήθεν Ανάπτυξης: ελάχιστες θέσεις εργασίας με μισθούς πείνας.

Αυτόν το τόπο, την Κρήτη, δεν τον διαπραγματευόμαστε, δεν τον παραχωρούμε, δεν τον χαρίζουμε.
Ο αγώνας μας είναι κομμάτι του συνολικού αγώνα που δίνει ο ελληνικός λαός για την ανατροπή του καθεστώτος επιτήρησης και της μνημονιακής πολιτικής.

Δεν θα επιτρέψουμε να βαφτίζεται εν ονόματι του ελληνικού λαού, η ληστρική επιδρομή Βιομηχανικών ΑΠΕ, ως «εθνική προτεραιότητα», ούτε να προδιαγράφεται δικτατορικά το μέλλον της Κρήτης και της Ελλάδας!

Όσες υπογραφές και να βάλλουν, όσες αποφάσεις και να πάρουν είναι άκυρες. Γιατί κανένας δεν τους έδωσε το δικαίωμα να συναποφασίζουν με ξένα κέντρα εξουσίας για θέματα που αφορούν όλους εμάς, χωρίς εμάς. Γιατί αντιδημοκρατικά και παράνομα ψηφίζουν και εφαρμόζουν αντισυνταγματικά νομοθετήματα που παραβιάζουν διεθνείς συμβάσεις, ακόμα και ανθρώπινα δικαιώματα.

Θεωρούμε ότι η ενέργεια, το νερό και οι φυσικοί πόροι είναι κοινωνικά αγαθά και είμαστε αποφασισμένοι να τα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο.

Η Κρήτη έχει αποδείξει ιστορικά ότι ξέρει να αντιστέκεται, να πολεμά, να ανατρέπει και να νικά!

Σας καλούμε να στηρίξετε με την συμμετοχή σας την προσφυγή μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση του Φαστ Τρακ σε μια μεγάλη κρητική μουσική εκδήλωση αλληλεγγύης!

Όλοι μαζί για την ανατροπή των σχεδίων τους!

Λεύτερα βουνά, Περήφανοι άνθρωποι!

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΕ

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Ο καπετάν Μιχάλης στη σημερινή Κρήτη


Ο καπετάν Μιχάλης ανέβαινε τις στροφές για το οροπέδιο Λασιθίου με το αγροτικό του με κατεύθυνση το Κράσι ,θα πήγαινε να συναντήσει το σύντεκνό του το Φουρό-γατο που του ‘στειλε μήνυμα στο κινητό να συζητήσουνε λέει ,για ένα σοβαρό ζήτημα .

Όταν έφτασε ώρα εννιά το βράδυ ,το χωριό βεγγέριζε στους δρόμους ,ήταν ζέστη και το πλακόστρωτο που οδηγούσε στον μεγάλο πλάτανο (φυσικό μνημείο του χωριού) έσφυζε από ζωή.

Πάρκαρε και προχώρησε προς το σπίτι που ήταν πίσω από τις βρύσες ,χτύπησε τη μισάνοιχτη εξώπορτα και μπήκε στη μεγάλη αυλή με τις αχλαδιές και τη ρογδιά.

Βρήκε το Φουρόγατο με τον καπετάν Πολυξίγκη και το Βεντούζο καθισμένους γύρω από ένα τραπέζι όπου πάνω του είχαν απλωμένο ένα χάρτη. Αφού τον καλωσόρι-σαν και του ‘βαλαν ένα ρακοπότηρο με εκλεκτούς μεζέδες ,μπήκαν κατευθείαν στο θέμα .Τον ενημέρωσαν ότι είχαν στα χέρια τους το χάρτη της Ρ.Α.Ε.(Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας)που έδειχνε την Κρήτη όπως σχεδίαζαν να την κάνουν ξένες εταιρείες που ήθελαν να επενδύσουν σ’ αυτή. Όταν συνειδητοποίησε ότι αυτό που θα γινότανε θα ήταν ένα τοπίο αγνώριστο ,παραγεμισμένο από σβούρους (ανεμογεννήτριες που καμία σχέση δεν είχαν με τους γραφικούς ανεμόμυλους ),φωτοβολταϊκά που θα ξέραιναν την ύπαιθρο ,τελείως παράταιρα εμφυτεύματα ,υβριδικούς σταθμούς που δέσμευαν τα υπόγεια αποθέματα νερού ,μάλιστα ένας προβλεπόταν να γίνει δίπλα στο σπάνιο και εξαιρετικής ομορφιάς Αζιλακόδασος ,δίπλα στο χωριό ,έφριξε εν ολίγοις ,θόλωσε ο νους του και διαολόστειλε όλους αυτούς που επινόησαν αυτά τα έργα «πράσινης ανάπτυξης» τάχα μου.

Αγρίεψε ακόμα περισσότερο όταν αναλογίστηκε ότι τα μέρη που δεσμεύτηκαν για αυτά τα έργα ήταν μέρη που κείτονταν ήρωες πρόγονοι που έχυσαν το αίμα τους ,θυσιάστηκαν για να διώξουν τους κατακτητές Τούρκους ,Γερμανούς και τώρα θα έπρεπε να αγωνιστούν εκ νέου για να διώξουν τους γραβατωμένους επιχειρηματίες που έρχονταν να κάνουν επέλαση ,χωρίς να υπολογίζουν ούτε μινωϊκά μονοπάτια ,ούτε απάτητες κορφές ,ούτε τ ‘αγρίμια του βουνού που θ αλάφιαζαν και θα ξενιτεύονταν «κακήν κακώς» ,τα πετούμενα που θα μακελεύονταν στα πτερύγια των τεράτων ανεμογεννητριών (140 μ.ύψος} ,χώρια που θα δέσμευαν τα νερά τους…

Πήραν την απόφαση επιτόπου ν ‘αντιδράσουν άμα έρχονταν με τις μπουλντόζες τους ,θα ΄ταν εκεί μπροστά τους και δε θα κουνούσαν ρούπι κι ας τολμούσαν να στείλουν τα ματ ,για να τους συλλάβουν …Θα μάζευαν όσους περισσότερους μπορούσαν ,θα φώναζαν όλοι μαζί:

«Εμείς δε θέλουμε λεφτά,

θέλουμε τα βουνά μας,

θέλουμε τα χωράφια μας ,

θέλουμε τα νερά μας.»

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΖΥΓΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΑΤΟΧΗΣ

Συμφώνησαν επίσης ότι έπρεπε να ενημερώσουν όλο τον κόσμο για όλες αυτές τις συμφορές που τους περίμεναν αν έμεναν αδρανείς. Η απόφασή τους ήταν κοινή ,ήταν ελεύθεροι να διεκδικήσουν με ότι μέσο μπορούσαν την ακεραιότητα του τόπου τους από τη νέα κατοχή. Ένα νέο μέτωπο αγώνα ξεκινούσε…
Αύγουστος 2012

Αλεξάκη –Χρονάκη Βασιλική (Κική)

Video: Ποιος κερδίζει από την κλιματική αλλαγή;


Την …αιρετική άποψη ότι το διοξείδιο του άνθρακα δεν ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την κλιματική αλλαγή, εξέφρασε στην Κρήτη ο βραβευμένος από τη NASA καθηγητής ατμοσφαιρικής επιστήμης John Christy. Μίλησε για επιστημονική πλάνη που ενισχύει τελικά τις εταιρίες παραγωγής και εγκατάστασης ΑΠΕ και για κυβερνήσεις που αναγκάζουν τους πολίτες να πληρώνουν ακριβή ενέργεια...

Αναδημοσίευση από τη σελίδα ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

ΣΥΣΣΩΜΟ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ στη ΜΑΝΗ


Βροντερό ΟΧΙ στην καταστροφή και την ερημοποίηση της Μάνης, αντήχησε στα αδούλωτα βουνά της το βράδυ του Σαββάτου 11 Αυγούστου 2012 από την κεντρική πλατεία της Αρεόπολης, της ιστορικής πρωτεύουσας της Μάνης, όπου πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση ενάντια στην εγκατάσταση 250 ανεμογεννητριών με κεντρικό σύνθημα «αυτό το έγκλημα δεν θα το επιτρέψουμε». Ηταν μια εκδήλωση ενημέρωσης και συστράτευσης στον αγώνα για τη σωτηρία της Μάνης, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των πρωτοβουλιών και των παρεμβάσεων, που από κοινού έχουν ξεκινήσει σύλλογοι, φορείς και προσωπικότητες της Μάνης.

Το εγερτήριο κάλεσμα προς τους Μανιάτες απηύθυναν η Ενωση Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ» και ο Σύλλογος Γερολιμενιωτών «Η ΑΡΜΕΝΟΠΕΤΡΑ», εκ μέρους των 32 Συλλόγων και Φορέων της Μάνης που από κοινού με 1.150 πολίτες έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση των δύο υπουργικών αποφάσεων που αδειοδοτούν «αιολικά πάρκα» σε όλο το μήκος της χερσονήσου της Μάνης.

Ηταν μια μοναδική στα χρονικά της Mέσα Μάνης μαζική και ενωτική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην καρδιά αυτής της ξεχωριστής και γεμάτης με ιστορία και αγώνες περιοχής της Ελλάδας, την Αρεόπολη. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, απηύθυναν μηνύματα συμπαράστασης και χαιρέτισαν Μανιάτες βουλευτές από όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα.

Ο μεγάλος ενθουσιασμός των συγκεντρωμένων αποτυπώθηκε τόσο στα χειροκροτήματα προς τους ομιλητές, όσο και στα σχόλια που έκαναν μετά την εκδήλωση, επισημαίνοντας πως «οι Μανιάτες σηκώνουν ανάστημα» και δεν θα αφήσουν να γίνει αυτό το έγκλημα στον τόπο τους.

Κοινή ήταν η πεποίθηση, πως η εκδήλωση αυτή ενέγραψε υποθήκες, για την παραπέρα πορεία του αγώνα που έχει ξεκινήσει για τη σωτηρία της Μάνης και την αποτροπή της παράδοσής της στους σύγχρονους κατακτητές, οι οποίοι προκειμένου να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους, δεν διστάζουν να ισοπεδώσουν τα πάντα αφήνοντας πίσω τους καμμένη Γη.

Εκατοντάδες Μανιάτες και Μανιάτισσες από όλα τα χωριά της Μάνης, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συγκεντρώθηκαν μπροστά στο βιβλιοπωλείο «Αδούλωτη Μάνη» στην κεντρική πλατεία της Αρεόπολης. Είναι χαρακτηριστικό πως ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, Πέτρος Ανδρεάκος, δεν επέτρεψε να γίνει η εκδήλωση στο κέντρο της πλατείας, παρόλο ότι δεν υπήρχε εκεί, την ίδια μέρα κάποια άλλη εκδήλωση, όταν στον ίδιο χώρο και μάλιστα μπροστά στο άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, διοργανώνονται εκδηλώσεις παντός τύπου. Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος αντιπρότεινε για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης απομακρισμένους χώρους από το κέντρο της Αρεόπολης, που δεν ανταποκρίνονταν στις ανάγκες της εκδήλωσης.

Η απάντηση, όμως, ήταν καταλυτική και ήρθε από τη μαζική συμμετοχή κόσμου που γέμισε τον χώρο της κεντρικής πλατείας της Αρεόπολης μπροστά στο βιβλιοπωλείο «Αδούλωτη Μάνη», ενώ ασφυκτικά γεμάτα ήταν όλα τα γύρω μαγαζιά. Οι παρευρισκόμενοι παρακολουθούσαν με προσοχή την εκδήλωση εκφράζοντας τη συμμετοχή τους σε αυτή με χειροκροτήματα και επευφημίες.

Η εξέδρα στήθηκε κάτω από τη σημαία σύμβολο των Μανιατών στο αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας, με το σύνθημα «ΝΙΚΗ ¨Η ΘΑΝΑΤΟΣ – ΤΑΝ ¨Η ΕΠΙ ΤΑΣ», λίγα μέτρα πιο πέρα από την ιστορική πλατεία, όπου οι Μανιάτες στις 17 Μαρτίου 1821 ξεκίνησαν τη Ελληνική Επανάσταση.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης, εκ μέρους των διοργανωτών, έκανε ο Γεώργιος Πλαγιαννάκος, στρατηγός ε.α της ΕΛ.ΑΣ., πρόεδρος του Συλλόγου του Πολυαράβου. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από Μανιάτες βουλετές και διαβάστηκαν χαιρετιστήρια μηνύματα.

Ο Γ. Πλαγιανάκος επισήμανε τις καταστροφικές συνέπειες των «αιολικών βιομηχανικών πάρκων» στο μανιάτικο τοπίο, το περιβάλλον και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Αναφέρθηκε στη αλλοίωση του ενιαίου φυσικού περιβάλλοντος της Μάνης και τον βιασμό της αρχιτεκτονικής του μανιάτικου τοπίου, που είναι ένα ζωντανό ανοιχτό μουσείο, με 96 παραδοσιακούς οικισμούς από τους συνολικά 118 της Πελοποννήσου, στην καταστροφή του οικοσυστήματος με τον αφανισμό των αποδημητικών και ενδημικών πτηνών και τις επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα, την καταστοφή των προεπαναστατικών μονοπατιών.

Σημείωσε το γεγονός πως η Μάνη είναι ένα από τα δύο κύρια περάσματα – σταθμούς της Ελλάδας, μεταναστευτικών πουλιών από και προς την Ευρώπη. Επίσης αναφέρθηκε στις επιπτώσεις στον τουρισμό και τη συνολική απαξίωση του τόπου και των περιουσιακών στοιχείων των Μανιατών. Η υλοποίηση των σχεδίων αυτών, είπε, θα οδηγήσει στην καταστροφή και τον αφανισμό της Μάνης, στην εκδίωξη των ανθρώπων της και στην μετατροπή της σε μια ερημοποιημένη βιομηχανική περιοχή. Στηλίτευσε δε τις μεθοδεύσεις του Δασαρχείου, που δια του χαρακτηρισμού περιοχών που πρόκειται να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες ως «δασικές», αποδυναμώνει τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των Μανιατών.

Ο Γ. Πλαγιανάκος ζήτησε από τους συγκεντρωμένους «να σώσουν τη Μάνη από την επιδρομή αυτών των "αρπακτικών", που η μόνη ιδεολογία τους είναι το "Γαία πυρί μιχθήτω" αρκεί αυτοί να κερδίσουν». Εμείς, είπε, στεκόματε απέναντί τους με μοναδική μας δύναμη την αγάπη μας για τη Μάνη. «Δεν υπηρετούμε κανέναν και δε προσκυνάμε κανέναν», είπε με έμφαση. Επισήμανε δε τη σημασία της συγκρότησης του Παλλακωνικού Δικτύου Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας, όπου συμμετέχουν και οι 32 σύλλογοι της Μάνης που έχουν κινητοποιηθεί ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Ακολούθως αναφέρθηκε ονομαστικά σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό τομέα και στα «αιολικά πάρκα», τονίζοντας πως «δεν μπορούν να μας επηρεράσουν» και κατέληξε εκφράζοντας την πεποίθηση πως «Δεν θ' αφήσουμε να συντελεστεί αυτό το έγκλημα. Δεν θα περάσουν τα σχέδιά τους !!!»

Ο Βασίλης Καπερνάρος, βουλευτής από το κόμμα των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», τόνισε ότι, τάσσονται υπέρ των ανεμογεννητριών μόνο όσοι εξυπηρετούν δικές τους σκοπιμότητες, «κάποια πολιτικά λαμόγια που προσδοκούν οικονομικά οφέλη, για να αυξήσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Μόνο αυτοί θέλουν να ανέβουν οι ανεμογγεννήτριες στα βουνά της Μάνης». Κατέληξε τονίζοντας πως «δεν πρόκειτει να γίνουμε ραγιάδες γιατί το θέλουν κάποιοι. Εξάλλου, δεν γίναμε άλλες εποχές. Δεν θα γίνουμε ούτε τώρα».

Η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ, τόνισε πως «το έγκλημα καταστροφής του φυσικού και πολιτιστικού κάλλους του μανιάτικου τοπίου δεν πρέπει να περάσει και δεν θα περάσει». Επίσης, σημείωσε πως «είναι πρόκληση να καταστρέφεται μια ολόκληρη περιοχή για να πλουτίσει μια ομάδα 3-5 ατόμων. Απευθυνόμενη στους συγκεντρωμένους τους προέτρεψε «να μην φοβηθούν, να αγνοήσουν της πιέσεις, τις απαγορεύσεις και τις απειλές, που εκπορεύονται από τους επιχειρηματικούς ομίλους των ανεμογεννητριών και τα τσιράκια τους». Και πρόσθεσε: «Εχουμε τη δύναμη, τη δύναμη αλλά και το χρέος να υψώσουμε το ανάστημα μας». Και διαβεβαίωσε πως το ΚΚΕ θα συνεχίσει να παλεύει για όλα αυτά, μέσα και έξω από τη Βουλή, όπου ήδη έχει καταθέσει σχετική Ερώτηση, δυναμώνοντας τον κοινό αγώνα.

Ο Σταύρος Αραχωβίτης, πρώην βουλευτής Λακωνίας, μιλώντας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, τόνισε πως πρόκειται περί κακούργήματος που συντελείται στο σώμα της «μάνας Μάνης» και δήλωσε πως το κόμμα του συμπερίσταται στον αγώνα των Μανιατών και πιστεύει στη διεύρυνση αυτού του αγώνα. Επισήμανε ότι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Μάνη είναι μέρος της μνημονιακής πολιτικής που οδηγεί την Ελλάδα στην καταστροφή. «Ο ΣΥΡΙΖΑ_ΕΚΜ της Μάνης, είπε, καταγγέλει τόσο τη διαπλοκή των οικοτρωκτικών της "πράσινης ανάπτυξης", με τα πολιτικά κυκλώματα της τριμερούς μνημονιακής κυβέρνησης, όσο και την "ουδετερότητα" της Περιφέρειας Πελοποννήσου».

Χαιρετισμό προς τους συγκεντρωμένους απηύθυνε και ο καθηγτής πανεπιστημίου και συγγραφέας Χρίστος Γούδης, ενώ γραπτά μηνύματα έστειλαν: Ο Κώστας Κατσαφάδος, βουλευτής της ΝΔ, ο οποίος δηλώνει πως «απόφασή μου είναι να στηρίξω πρωτοβουλίες που προστατεύουν το περιβάλλον και τη μοναδικότητα της Μάνης». Ο Ιωάννης Κουράκος, από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, που αναφέρει πως «θα σταθώ αρρωγός και θερμός υποστηρικτής σε αυτό το δίκαιο αγώνα που ξεκινήσατε» και δεσμεύεται να καταθέσει έκθεση για το θέμα στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ερώτηση στη Βουλή. Η Φεβρωνία Πατριανάκου, η οποία εξέφρασε επιφυλάξεις «για την αλόγιστη χρήση των ΑΠΕ στη Λακωνία» και τόνισε την ανάγκη «σεβασμού της κληρονομιάς της Μάνης». Μηνύμα έστειλε επίσης ο πρόεδρος της «Χρυσής Αυγής» Νικόλαος Μιχαλολιάκος.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας, η πολιτευτής της ΝΔ Ευγενία Μπαρμπαγιάννη, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.

Οι βουλετές Λακωνίας Αθανάσιος Δαβάκης, της ΝΔ και Λεωνίδας Γρηγοράκος του ΠΑΣΟΚ, παρότι είχαν προσκληθεί δεν παρευρέθηκαν και δεν τοποθετήθηκαν.

Επίσης, τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν με μηνύματά τους το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, η Ομάδα Δράσης για τον Ταϋγετο, ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Ομιλος Μάνης (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Μάνης) και η Οικολογική Πολιτιστική Κίνηση Μέσα Μάνης (ΟΙ.ΠΟ.ΚΙΝΗΣΗ Μέσα Μάνης).

ΜΑΝΗ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

ΓΙΑ ΤΟΥΣ 32 ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΦΥΓΑΝ ΣΤΟ ΣτΕ:

ΕΝΩΣΗ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΑΝΙΑΤΩΝ «Η ΜΑΝΗ» - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΡΟΛΙΜΕΝΙΩΤΩΝ «Η ΑΡΜΕΝΟΠΕΤΡΑ»


Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ-ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ



Στο Κράσι ,στις 18 Αυγούστου και ώρα 7.00 μ.μ., ημέρα Σάββατο ,ο Σύλλογος απανταχού Κρασανών και φίλων οργανώνει εκδήλωση στην αυλή του Ιερού ναού της Αγίας Παρασκευής με αναφορά στον καζαντζακικό ήρωα καπετάν Μιχάλη και στον αγώνα του με διαχρονικά μηνύματα ,για την ελευθερία.
Ομιλητές:

-Γιούλη Ιεραπετριτάκη ,ιστορικός-αρχαιολόγος ,μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου απανταχού Κρασανών και φίλων.
"Καπετάν Μιχάλης :μύθος ή πραγματικότητα"

-Αλεξάκη Βασιλική ,μέλος της Επιτροπής αγώνα κατά υβριδικού σταθμού στο Κράσι.
"Ο καπετάν Μιχάλης στη σημερινή Κρήτη"

-Βάννα Σφακιανάκη ,αρχιτέκτονας
"Από τους ανεμόμυλους στις βιομηχανικές ΑΠΕ.Οι κρίσιμες διαφορές"

Την εκδήλωση εμψυχώνει με αποσπάσματα απο το έργο του Νίκου Καζαντζάκη "Καπετάν Μιχάλης ", ο Γιώργος Μαθιανάκης ,πρόεδρος Πολιτιστικού συλλόγου Αλαγνίου.

Συνοδεύουν οι μουσικοί :Νίκος Χρονάκης (κιθάρα)
Λευτέρης Στεργιανόπουλος (λαούτο)

Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Κάνουμε τον αέρα... μουσική! Μουσική συνάντηση την Τετάρτη 29.08 στην Παραλία Παχειάς Άμμου από το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των Β. ΑΠΕ


Κάνουμε τον αέρα... μουσική!
κρητική μουσική συνάντηση
ΤΕΤΑΡΤΗ 29/08 ώρα:20.00
Παραλία Παχειάς Άμμου

Τση Κρήτης τα ψηλά βουνά
ανέ 'σοπεδωθούνε,
αθάνατη την Κρήτη μπλιό
να μην τη ξαναπούνε!

Μουσικά Σχήματα:
Βαγγέλης Βαρδάκης βιολί | Χαρίλαος Παπαδάκης λύρα
Γιάννης Βάρδας λύρα | Γιώργης Ζαχαριουδάκης θιαμπόλια
Μπάμπης Παρασκάκης ασκομαντούρα | Βασίλης Σταυρακάκης τραγούδι Γιώργης Ξυλούρης (Ψαρογιώργης) λαούτο | Στέλιος Πετράκης λύρα

ΕIΣΟΔΟΣ: 8€
Οικονομική ενίσχυση για την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Διοργάνωση
Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των Βιομηχανικών Α.Π.Ε. Συντονιστική Ανατολικής Κρήτης
https://sites.google.com/site/pankretiodiktyoagonakatavape/

Θέλουμε να μετατραπεί η Κρήτη σε ένα απέραντο εργοστάσιο ενέργειας;
Με «δούρειο ίππο» την Πράσινη Ανάπτυξη και εν ονόματι του Χρέους οι πολυεθνικές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους προχωρούν με διαδικασίες Fast Track (Νόμος για την επιτάχυνση των επενδύσεων) στη μεγαλύτερη λεηλασία γης και περιβαλλοντική καταστροφή που έγινε ποτέ στην ιστορία της Ελλάδας: Ολες σχεδόν οι κορυφογραμμές, πλαγιές, κάμποι, ακόμα και προστατευόμενες περιοχές, παραχωρούνται στους επενδυτές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Χιλιάδες στρέμματα φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, αποψιλώνονται για να καλυφθούν με εκατομμύρια κυβικά μπετόν και σίδερα των γιγάντιων αιολικών, υβριδικών, φωτοβολταϊκών και ηλιοθερμικών σταθμών. Όπου υπάρχουν επιφανειακά και υπόγεια νερά θα κατασκευασθούν αντλησιοταμιευτήρες χωρητικότητας εκατομμυρίων κυβικών, με εικαζόμενο στόχο τον έλεγχο του πολυτιμότερου κοινού αγαθού, του νερού.
Μόνο για το νομό Λασιθίου, που είναι και ο πιο επιβαρυμένος και μόνο από τα έργα που εντάσσονται στο FAST TRACK, τοποθετούνται 743,2 ΜW όταν αυτή τη στιγμή οι ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια για ολόκληρη την Κρήτη, είναι 700 -750 ΜW maximum, στις ώρες αιχμής!!!
Προφανώς, οι επενδυτές-κατακτητές της χώρας θεωρούν ότι μπορούν να προχωρήσουν ανεμπόδιστα στα σκανδαλώδη σχέδιά τους που αν εφαρμοστούν, θα κάνουν το νησί αγνώριστο, ακυρώνοντας τις τοπικές παραγωγικές δραστηριότητες, τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό.
Όλοι εμείς που μεθοδευμένα συρθήκαμε στην ανεργία και στην φτώχια, εκβιαζόμαστε κάτω από το βάρος των φόρων και των χαρατσιών να συναινέσουμε σε όσους μας τάζουν τα ψίχουλα της δήθεν Ανάπτυξης: ελάχιστες θέσεις εργασίας με μισθούς πείνας. Αυτόν το τόπο, την Κρήτη, δεν τον διαπραγματευόμαστε, δεν τον παραχωρούμε, δεν τον χαρίζουμε.
Ο αγώνας μας είναι κομμάτι του συνολικού αγώνα που δίνει ο ελληνικός λαός για την ανατροπή του καθεστώτος επιτήρησης και της μνημονιακής πολιτικής.
Δεν θα επιτρέψουμε να βαφτίζεται εν ονόματι του ελληνικού λαού, η ληστρική επιδρομή Βιομηχανικών ΑΠΕ, ως “εθνική προτεραιότητα”, ούτε να προδιαγράφεται δικτατορικά το μέλλον της Κρήτης και της Ελλάδας!
Όσες υπογραφές και να βάλλουν, όσες αποφάσεις και να πάρουν, είναι άκυρες. Γιατί κανένας δεν τους έδωσε το δικαίωμα να συναποφασίζουν με ξένα κέντρα εξουσίας για θέματα που αφορούν όλους εμάς, χωρίς εμάς. Γιατί αντιδημοκρατικά και παράνομα ψηφίζουν και εφαρμόζουν αντισυνταγματικά νομοθετήματα που παραβιάζουν διεθνείς συμβάσεις, ακόμα και ανθρώπινα δικαιώματα.
Θεωρούμε ότι η ενέργεια, το νερό και οι φυσικοί πόροι είναι κοινωνικά αγαθά και είμαστε αποφασισμένοι να τα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο.

Η Κρήτη έχει αποδείξει ιστορικά ότι ξέρει να αντιστέκεται, να πολεμά, να ανατρέπει και να νικά!

Σας καλούμε να στηρίξετε, με την συμμετοχή σας, την προσφυγή μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση του Φαστ Τρακ, σε μια μεγάλη κρητική μουσική εκδήλωση αλληλεγγύης!
Όλοι μαζί για την ανατροπή των σχεδίων τους!

ΛΕΥΤΕΡΑ ΒΟΥΝΑ , ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!
Η συντονιστική επιτροπή Ανατολικής Κρήτης του Παγκρήτιου Δικτύου κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

O Παντελής Θαλασσινός για τις ανεμογεννήτριες

Λένε οτι η σιωπή ειναι χρυσός, αλλά καμμια φορά η σιωπή ειναι αδιαφορία.

Αυτη τη φορά αν δε μιλήσω, θα ειναι αδιαφορία και δική μου, και ολων αυτων που βλέπουν τα εγκλήματα και τα κρίνουν αφου γίνουν. Καμμία πρόληψη για τις ζωες μας.. Δε θέλω να φωνάζω κατόπιν εορτής, κι αφου οι αποφάσεις παιρνονται ερήμην μας. Αν δεν αντιδρασουμε σημερα για τις ανεμογεννήτριες, θα γεμίσουν τα νησιά μας, θα καταστρεψουν τους τοπους μας, θα μας βλαστημουνε τα παιδια μας.

Μια εταιρεία (Ρόκας-Iberdrola) υπέβαλε το 2006 μια πρόταση για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα νησιά Λέσβο, Λήμνο και Χίο-εγκατάσταση 353 ανεμογεννητριών που θα παράγουν περισσότερη από διπλάσια ενέργεια από αυτήν που χρειάζονται τα τρία νησιά Η επένδυση συναρτάται από την Αιγαία Ζεύξη (σύνδεση των νησιών μεταξύ τους , αλλά και σύνδεση τους με την ηπειρωτική χώρα). Αντίστοιχη ζεύξη δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη στη νότια Ευρώπη ουτε σε κάποιο άλλο μέρος του πλανήτη. Να γινουμε αυτο που φοβόμαστε!!! Σχεδιάζουν και αποφασίζουν χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους, τους κάτοικους των νησιών που δεν ρωτήθηκαν , ούτε ενημερώθηκαν στοιχειωδώς . Ολα μα ολα γίνονται «στο γόνατο», ωστε κάποιοι να δικαιολογούν την παρουσία τους και τη παχυλή αμοιβή τους. Αυτη η «λογικη» , απο μόνη της ειναι η κύρια αιτία «δράσης» και « αντίδρασης»,γιατι ο κάθε πολίτης, θα «συμμετέχει»- ερήμην του- σε παρτίδες διαφόρων, που «παίζονται πάνω στην πλάτη του» και σε βάρος της τσέπης του και αυτή, είναι η μόνη πραγματικότητα. Και το κυριότερο, ειναι ετοιμοι να το ψηφίσουν!!!

Αντιδρω και γω και οσοι θέλουν να σωσουν οτι εχει απομείνει, απ τα χερια των αρπακτικών και ζηλόφθονων εταίρων μας.

Παντελής Θαλασσινός

Aναδημοσίευση από τη σελίδα aplotaria.gr