Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Επερώτηση Αντώνη Ανηψητάκη προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη για την Ενέργεια και την Καλωδιακή Διασύνδεση της Κρήτης.

28/06/2012

Επερώτηση του περιφερειακού σύμβουλου και επικεφαλής της παράταξης ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΑΝΘΡΩΠΟΣ Αντώνη Ανηψητάκη προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη για την Ενέργεια και την Καλωδιακή Διασύνδεση της Κρήτης.

Οι πρόσφατες αποφάσεις της διυπουργικής επιτροπής στρατηγικών επενδύσεων, υπογραφόμενες από τον τότε πρόεδρό της, υπηρεσιακό υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, όπως δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ τεύχος Β αρ. Φύλλου 1787 της 6-6-12, εγκρίνουν μέσω fast track την ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με την Ελλάδα με δυο καλώδια που θα εξυπηρετούνται από 69 αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 2 GW, τρεις φορές δηλαδή οι ανάγκες του νησιού, αναστάτωσαν την κοινωνία της Κρήτης. Μαζί με τα δεκάδες έργα ΑΠΕ, αιολικά, φωτοβολταϊκά, ηλιοθερμικά, αντλησιοταμιευτήρες που αναπτύσσονται στο νησί, μαζί με τους σχεδιασμούς για εισαγωγή φυσικού αερίου στην Κορακιά και άντληση πετρελαίου στην πέριξ θάλασσα αποκαλύπτουν μια ανερμάτιστη ενεργειακή πολιτική που υπονομεύει το μέλλον του τόπου. Η υλοποίηση αυτών των έργων καθώς και πολλών άλλων αντίστοιχων που έχουν αποσπάσει την αρχική έγκριση της ΡΑΕ υπερβαίνουν κάθε μέτρο, απειλούν να απαξιώσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης ως παγκόσμιας πολιτισμικής και οικολογικής κιβωτού και να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην Γεωργία και στον Τουρισμό. Τα έργα αυτά ενώ αυτοαποκαλούνται στρατηγικά εν τέλει ακυρώνουν κάθε στρατηγική που υπηρετεί το συμφέρον του τόπου.

Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης Κρήτης

Α. Αν έχει ερωτηθεί, συζητήσει, συναινέσει στα παραπάνω έργα και αν έχει υπόψη του μελέτη για τις οικονομικές και κοινωνικές τους επιπτώσεις ;

Β. Πότε και μέσα από ποιες διαδικασίες η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση της Κρήτης θα αποκτήσει ενεργειακή πολιτική που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής απειλής χωρίς να απαξιώνει την Κρήτη ;

Γ. Πότε τα θεσμικά όργανα, Περιφερειακό Συμβούλιο, Περιφερειακή επιτροπή Διαβούλευσης θα ασχοληθούν με το θέμα ;

Δ. Ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύει να πάρει για να αντιδράσει σ´ αυτές τις εξελίξεις που καταφανώς βλάπτουν τόπο και κοινωνία ;

Ε. Αν είναι στις προθέσεις της Περιφερειακής Αυτοδιοίκηση να καταφύγει στο ΣτΕ μαζί με Δήμους και φορείς του νησιού για να ακυρώσουν τα παραπάνω άμετρα έργα ;

Γιώργος Θεοδωράκης προς την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ: Αναθεωρήστε την απόφασή σας για το Κράσι.

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΑΠΕ)

Προς την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ: Αναθεωρήστε την απόφασή σας για το Κράσι.

Η επεισοδιακή συνεδρίαση της Επιτροπής περιβάλλοντος της 19/6/12 για τον υβριδικό σταθμό στο Κράσι, που παρακολουθήσαμε από τα μέσα ενημέρωσης, μας υποχρεώνει να επανέλθουμε στον ρόλο προσώπων και οργάνων της Περιφέρειας και να επανεκτιμήσουμε την θέση μας απέναντί τους.
Παραθέτω τα γεγονότα (video και άρθρο από το Cretalive).

Α ) Δύο περιστατικά κυρίως, σημάδεψαν την συνεδρίαση, 1ον εκείνο της κυρίας με το καπέλο που διάβασε τον ορισμό του <προδότη> και 2ον εκείνο, του κυρίου και άλλων, που διαπληκτίστηκαν με μέλη της Επιτροπής.
1ον. Ορισμός: <ΠΡΟΔΟΤΗΣ δεν είναι μόνο εκείνος που φανερώνει τα μυστικά της Πατρίδας στους εχθρούς, αλλά είναι και εκείνος που ενώ κατέχει Δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει>.
2ον. Οι κατηγορίες που αποδόθηκαν σε μέλη της Επιτροπής ήταν:< προδοσία, διαπλοκή κ.λπ.>

Β) Στις 22/6 η Περιφέρεια απαντά στα παραπάνω με άρθρο της και με τίτλο <Δεν ενδίδουμε σε εκβιασμούς και απειλές>, του οποίου παραθέτω βασικά σημεία.
1ον. <Η Επιτροπή ……εξαντλεί κάθε δυνατότητα διαβούλευσης και διαλόγου με τους Πολίτες, τις οργανωμένες ομάδες και φορείς …..και λαμβάνει πολύ σοβαρά την άποψή τους. 2ον. Η Επιτροπή ……..αποφασίζει για θέματα των αρμοδιοτήτων της αυτοτελώς και με έγκυρο τρόπο, για να διαδραματίσει το σημαντικό ρόλο της στον τομέα της Ανάπτυξης της Κρήτης. 3ον. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι, μέλη της Επιτροπής …….αποφασίζουν με γνώμονα το συμφέρον της Κρήτης και των πολιτών της>.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
Μετά τα παραπάνω δημιουργείται έντονος προβληματισμός, για το που βρίσκεται η αλήθεια και γεννιούνται τα επόμενα ερωτήματα:
Ερώτημα 1ον. Η Περιφέρεια (Επιτροπή – Σύμβουλοι κ.λπ.) συζητά Δημοκρατικά με τους πολίτες και τις οργανωμένες ομάδες ,σεβόμενη τις απόψεις τους ή τους αγνοεί αλαζονικά;
Ερώτημα 2ον: Η θετική απόφαση της Επιτροπής, για την δημιουργία του υβριδικού εργοστασίου στο Κράσι από την Γαλλική ΔΕΗ, θα βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των Κρητών ή θα το καταστρέψει;
Ερώτημα 3ον. Τα μέλη της Επιτροπής αποφασίζουν με γνώμονα το συμφέρον της Κρήτης και των πολιτών της ή μήπως συμβαίνει το αντίθετο;

Για να διευκολυνθεί η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα και να εξυπηρετηθεί η αλήθεια, παραθέτω τις ενέργειες που έκανε σε ανύποπτο χρόνο η κίνηση πολιτών <Ελεύθερη Κρήτη>, (κίνηση κατά της βάρβαρης επιδρομής ξένων συμφερόντων στις ΑΠΕ της Κρήτης), προς την Περιφέρεια Κρήτης:
1ον. Σειρά άρθρων και συνεντεύξεων, από τον 10ο του 2011, όπου τεκμηριώθηκαν οι ολέθριες συνέπειες για την Κρήτη, από τον δόλιο και αυθαίρετο τρόπο υλοποίησης των ΑΠΕ, σύμφωνα με τον χάρτη της ΡΑΕ.
Δεν απαντήσατε ως Περιφέρεια ……..!
2ον. Στις 2/2/2012 και με αριθμό πρωτ. 276, σας κατατέθηκε τεκμηριωμένη αρνητική αξιολόγηση για την στήριξή σας στην πρωτοβουλία της Παγκρήτιας Συν. Τράπεζας.
Πάλι δεν απαντήσατε ……!
3ον. Στις 8/3/2012 και με αριθμό πρωτ.571, σας κατατέθηκε τεκμηριωμένη εισήγηση με τίτλο « ΑΠΕ τι χάνει η Κρήτη» .
Πάλι δεν απαντήσατε ……!
4ον. Στις 12/3/2012 σας κατατέθηκε εισήγηση και προτάσεις, για ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Πάλι δεν απαντήσατε ……!
5ον. Εντός του Μαρτίου 2012 δεκαμελής επιτροπή εκπροσωπώντας την κίνησή μας, συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχη (Σ. Αρναουτάκη – Ν. Καλογερή). Σας ζητήθηκε η διεξαγωγή ημερίδας υπό την αιγίδα σας, την οποία και υποσχεθήκατε άμεσα, για προτάσεις και ενημέρωση του λαού της Κρήτης.
Δεν κρατήσατε όμως τον λόγο σας …….!
6ον. Στις 24/4/2012 και με αριθμό πρωτ. 39261, σας κατατέθηκε ένσταση, για την υπόθεση στο Κράσι, με αιτιολογικό την έλλειψη των απαραίτητων μελετών, την έλλειψη νομιμότητας – Συνταγματικότητας κ.λπ.
Πάλι δεν απαντήσατε ……!

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ
Από τα πολυπληθή στοιχεία που παρατέθηκαν, η Περιφέρεια εμφανίζεται ανακόλουθη και στα τρία σημεία που προβάλλει:
1ον. Δεν συμπαρίσταται στις αγωνίες και δεν διαβουλεύεται με πολίτες και ομάδες πολιτών.
2ον. Δεν εργάζεται προς την κατεύθυνση της Ανάπτυξης, αλλά της Υπανάπτυξης της Κρήτης (στο ζήτημα των ΑΠΕ).
3ον. Με την πρόσφατη θετική τους γνωμοδότηση, για το Κράσι, οι περιφερειακοί Σύμβουλοι απέδειξαν περίτρανα ότι δεν ενδιαφέρθηκαν για τους κατοίκους της Κρήτης, αλλά αποκλειστικά για την Γαλλική ΔΕΗ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
1ΟΝ. Η Περιφέρεια αποφεύγει κάθε συζήτηση και αμελεί την ενημέρωση του Κρητικού Λαού για τις ΑΠΕ.
2ον. Δεν ενδιαφέρεται για την αποκατάσταση της νομιμότητας, με την αναστολή κάθε διαδικασίας έως την σύνταξη των απαραίτητων μελετών Σκοπιμότητας και Χωροθέτησης, αλλά προχωρεί σε θετικές εγκρίσεις….!
3ον. Η Περιφέρεια και η Επιτροπή Περιβάλλοντος με τις εξηγήσεις που έδωσαν, δεν ικανοποίησαν το κοινό αίσθημα. Συνεχίζουν να βαρύνονται με σοβαρές κατηγορίες τις οποίες θα πρέπει και να αντικρούσουν, ώστε να αποκατασταθεί ξανά η εμπιστοσύνη μας στον θεσμό.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Επειδή στόχος μας δεν είναι η αναζήτηση ενόχων και η απόδοση ευθυνών αλλά η διόρθωση εσφαλμένων αντιλήψεων και αποφάσεων, με ειρηνικό και συναινετικό τρόπο, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια της υπομονής, καλούμε την Περιφέρεια να εξαγγείλει άμεσα:

1ΟΝ. Την αναστολή της θετικής της απόφασης στο Κράσι, υπέρ της Γαλλικής ΔΕΗ, ως βεβιασμένης.
2ον. Την ημερομηνία της ημερίδας που μας είχατε προ μηνών υποσχεθεί.
Σε αυτήν την ημερίδα, θα έχουν όλοι την δυνατότητα να εκφραστούν Δημοκρατικά και ελεύθερα.

Η αναστολή της απόφασης, θα διαγράψει άμεσα κάθε ενοχή και κατηγορία.
Η ημερίδα θα αποκαταστήσει τη διαταραχθείσα σχέση με τους πολίτες.

Γιώργος Θεοδωράκης αρχιτέκτων 6972559426

Με ομόφωνη απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο Αγ. Νικολάου αποφάσισε να συμμετάσχει στην προσφυγή στο ΣτΕ για τα fastrack Βιομηχανικών ΑΠΕ


Με ομόφωνη απόφαση του στη χθεσινή συνεδρίαση (27/6/12) το Δημοτικό Συμβούλιο Αγ. Νικολάου αποφάσισε ο Δήμος να συνυπογράψει και να συμμετάσχει στην προσφυγή στο ΣτΕ για το θέμα της πρόσφατης υπουργικής απόφασης για τις επνεδύσεις fastrack Βιομηχανικών ΑΠΕ, που αφορούν άμεσα στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε διάφορες περιοχές του Δήμου. Ακόμη ο Δήμος Αγ. Νικολάου αποφάσισε ακόμα μια φορά να εκφράσει την αντίρρηση του με τον τρόπο που προχωρούν οι διαδικασίες εγκατάστασης Βιομηχανικών ΑΠΕ (περίπτωση υβριδικού) χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό και χωρίς συναίνεση από τις τοπικές κοινωνίες.
Τη σχετική εισήγηση έκανε ο Δήμαρχος Αγ. Νικολάου Δ. Κουνενάκης, μετά την τοποθέτηση εκπροσώπου του Παγκρήτιου ΔΙκτύου κατά των ΒΑΠΕ και τοπικών συλλόγων και φορέων, ενώ στο ίδιο κλίμα (με μικρές διαφοροποιήσεις) τοποθετήθηκαν οι περισσότεροι δημ. σύμβουλοι και οι επικεφαλής των παρατάξεων (Π. Καρατσής, Β. Χατζηδάκης), και τελικά υπήρξε ομόφωνη απόφαση.

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Σ.Βροντινός: Ένα κομματάκι από το απαράδεκτο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ - Το Υβριδικό στο Κράσι και η απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης

Του Σπύρου Βροντινού

Το εθνικά απαράδεκτο και επικίνδυνο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ φέρνει στο προσκήνιο σωρεία ερωτημάτων για τις Πολυεθνικές Βιομηχανικές ΑΠΕ (ή ΒΑΠΕ) καθώς σχετίζονται με πάσης φύσεως απώλειες, αποικιακού τύπου συμβάσεις και κάκιστες, παραδειγματικά ανάρμοστες πολιτικές για την χώρα και την έξοδο της από την κρίση, (δες και παλαιότερο άρθρο μου «Τι εξυπηρετούν τελικά οι πολυεθνικές ΒΑΠΕ;» )

Η απώλεια ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ, που ανακοινώθηκε στα μνημόνια, φανερώνεται ήδη απτά στην εκτέλεση του προγράμματος ΗΛΙΟΣ.

Παρέδωσαν έτσι ήδη, για 100 τουλάχιστον χρόνια, στους φερόμενους ως «επενδυτές», δηλαδή μια χούφτα πολυεθνικές εταιρίες, άδειες για την δημιουργία και εκμετάλλευση ΒΑΠΕ σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα σε πρώτο στάδιο (ενώ μελλοντικά ίσως ξεπεράσουν κατά πολύ και τα 200 χιλιάδες στρέμματα), με σκοπό την παραγωγή και ΕΞΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, με συγκριτικά μηδενικά τελικά οφέλη για τον τόπο.

Επίσης, με τον νόμο Μπιρμπίλη, οι πολυεθνικές εταιρίες απέκτησαν πρωτοφανή προτεραιότητα στην νομή και εδαφική εκμετάλλευση της επιλεγμένης, για τους σκοπούς τους, γης. Δικαιώματα που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο γραπτό και άγραφο νόμο της χώρας, αλλά και την θέληση της κοινωνίας των Ελλήνων πολιτών, ισοπεδώνοντας τις πάγιες πρόνοιες του κράτους μας σχετικά με την ιδιωτική, κοινοτική, δημοτική ή δημόσια περιουσία. Η επιλεγμένη γη, αδιάφορο σε ποιόν ανήκει, εκμισθώνεται έναντι συμβολικού μισθώματος χωρίς καμιά δυνατότητα διαμαρτυρίας, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ για 100 χρόνια, για την αποκλειστική χρήση των πολυεθνικών.

Τι είδους χώρα φιλοδοξούμε να είμαστε λοιπόν μελλοντικά; Μια χώρα όπου:
  • -το εθνικό, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα ερμηνεύονται από τους εκάστοτε υπουργούς ελέω FAST TRACK, που σημαίνει υπερεξουσίες, αδιαφανείς/άναρχες αποφάσεις υπεράνω κάθε νόμου της επικράτειας, αλλά και ατιμώρητα συνάμα, ελέω της ΑΠΟΛΥΤΗΣ ποινικής παραγραφής, εντός το πολύ διετίας, χάρη σε λαμογιονόμους όπως το άρθρο 86 του Συντάγματος, που κάπου 10 χρόνια τώρα, καθιστά ΝΟΜΙΜΗ την ασυδοσία και την (αν)ευθύνη των υπουργών;
  • -σημαντικότατες περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές αποφάσεις θα λαμβάνονται ερήμην της ντόπιας κοινωνίας;
  • -θα κυριαρχούν τα ιδιωτικά μονοπώλια και τα καρτέλ στην ενέργεια και παντού, ενώ οι πρώην νοικοκυραίοι πολίτες θα περιφέρονται ως άνεργοι και εξαθλιωμένοι νεόπτωχοι, με μισθούς πείνας εάν τύχει να εργάζονται;
  • -τεράστιες εκτάσεις δεν θα ανήκουν κυριαρχικά στους Έλληνες, αλλά θα διοικούνται από και θα παράγουν εξίσου τεράστια έσοδα για τα οργανωμένα ιδιωτικά συμφέροντα στην αλλοδαπή;

Η απόφαση της Περιφέρειας για το Υβριδικό στο Κράσι δεν είναι λοιπόν αποκλειστικά μια απλή περιβαλλοντική απόφαση, όπως διατείνονται πεισματικά κάποια μέλη της επιτροπής. Αντιθέτως, είναι μια ΕΞΟΧΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ που επηρεάζει απόλυτα το ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ/ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ολόκληρου του τόπου μας και όλων των συμπολιτών μας, δημιουργώντας προηγούμενο και για κάθε άλλο έργο του προγράμματος ΗΛΙΟΣ.

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ πρέπει λοιπόν πάντα να προέχει και αυτό καλούνται κυρίως να υπηρετήσουν τα μέλη της επιτροπής της Περιφέρειας που μας αντιπροσωπεύουν. Ας αναλογιστούν λοιπόν τις βαριές ευθύνες τους απέναντι στους συμπολίτες τους και το μέλλον αυτού του τόπου………..

Ο Σπύρος Βροντινός ειναι Δρ. Πολιτικός Μηχανικός

Η κοινωνική διαβούλευση για τις ΑΠΕ συνεχίζεται στο Δήμο Μαλεβιζίου


Μετά τη διαβούλευση με τους κατοίκους και τους φορείς του Μαράθους και συνεπείς με τη δέσμευσή του για ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης επισκέφτηκε τις Γωνιές και συναντήθηκε με μεγάλο αριθμό κατοίκων και φορέων, με σκοπό να συζητήσουν θέματα που αφορούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να γίνει ενημέρωση των δημοτών και διαβούλευση για τις εξελίξεις στο θέμα.

Ο δήμαρχος Κ. Μαμουλάκης ενημέρωσε κατοίκους και φορείς για την πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Μαλεβιζίου να μην προχωρήσει καμία επένδυση στον τομέα των Α.Π.Ε. αν δεν έχει προηγηθεί ενδελεχής ενημέρωση και διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και εάν δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη από το δημοτικό συμβούλιο.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στο μεγάλο αναπτυξιακό έργο κατασκευής υβριδικού πάρκου που σχεδιάζει η δημοτική αρχή Μαλεβιζίου και η ΑΛΜΥΡΟΣ αε, έργο για το οποίο έχει κατατεθεί προς έγκριση, πλήρης φάκελος με ολοκληρωμένη μελέτη, στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Από τους παρευρισκόμενους, τέθηκαν αρκετά ερωτήματα και δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις από τους επιστημονικούς συνεργάτες της αναπτυξιακής εταιρείας, ενώ αναλύθηκαν διεξοδικά όλα τα οφέλη που προκύπτουν από τη δημοτική επένδυση.

Η συνάντηση έγινε σε άριστο κλίμα, ενώ πρόθεση του δημάρχου Κ. Μαμουλάκη, είναι να έχει ανάλογες συναντήσεις και σε άλλες περιοχές του δήμου.

Στη συνάντηση το παρόν έδωσαν οι αντιδήμαρχοι Μ. Σαμόλης και Χ. Κουτσογιάννης, ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Μ. και της ΑΛΜΥΡΟΣ α.ε. Φ. Σαββάκης, , δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος των Γωνιών και το τοπικό συμβούλιο, πρόεδροι και άλλων τοπικών κοινοτήτων, επιστημονικά στελέχη της αναπτυξιακής εταιρείας ΑΛΜΥΡΟΣ αε και πολλοί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.

Αναδημοσίευση από τη σελίδα cretalive.gr

Τοπικοί φορείς και οργανώσεις: Οι ανεμογεννήτριες δεν θα εγκατασταθούν στη Μάνη


Τα τοπία της Μάνης είναι παγκόσμια κληρονομιά" και δεν θα επιτραπεί η "αλλοίωσή τους" από τις φαραωνικού τύπου ανεμογεννήτριες που "κάποιοι" επιχειρούν να φυτέψουν στη ραχοκοκαλιά της Μάνης, επεσήμαναν χθες στη συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ οι εκπρόσωποι των συλλόγων της Μάνης και των περιβαλλοντικών οργανώσεων, υπό τον συντονισμό του πρώην προέδρου της ΕΣΗΕΑ Αριστείδη Μανωλάκου.

"Αν δεν πετύχει ο νομικός τρόπος, θα ακολουθήσουμε τον μανιάτικο" ξεκαθαρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής
Αφού τόνισαν πως οι δύο υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες εκχωρήθηκαν οι άδειες εγκατάστασης είναι παράνομες και άρα θα ακυρωθούν στο δικαστήριο, εξεδήλωσαν την αποφασιστικότητά τους με τον εξής χαρακτηριστικό τρόπο: "Αν δεν πετύχει ο νομικός τρόπος, θα ακολουθήσουμε τον 'Μανιάτικο'".

Αναφερόμενοι στις "πράσινες μπίζνες", αφού άφησαν σαφείς αιχμές για τις εταιρείες (Άνεμος Μάνης Α.Ε., Solar Cells Hellas κ.ά.) που έχουν αναλάβει το έργο, οι αρμόδιοι φορείς μίλησαν με νόημα για το ταξίδι του Νίκου Παπανδρέου και για τα δείπνα του στην περιοχή της Μάνης. Μάλιστα λίγο νωρίτερα ο κ. Μανωλάκος παραλλήλισε την "μπίζνα" που λαμβάνει χώρα στη Μάνη με αυτή που συνετέλεσε στην καταστροφή της Πούλιας στην Ιταλία, στην οποία ξέσπασε σκάνδαλο λόγω της εμπλοκής της Μαφίας...

Η εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών ύψους 120 μέτρων με πτερύγια 70 μέτρων θα σημάνει οικολογική και πολιτιστική καταστροφή. Συγκεκριμένα το τεραστίων διαστάσεων έργο, που θα φυτέψει στη ραχοκοκαλιά της χερσονήσου της Μάνης 250 γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες, όχι μόνο θα αλλοιώσει αλλά θα καταστρέψει ανεπανόρθωτα τη μοναδική ομορφιά της Μάνης. Και αυτό όχι μόνον λόγω της εγκατάστασης των γεννητριών αυτών καθ' αυτών, αλλά και επειδή για την πραγματοποίηση του έργου θα γίνουν εκτεταμένες χωματουργικές εργασίες σε παρθένα και απάτητα μέχρι σήμερα σημεία, εκβραχισμοί και θα διαπλατυνθούν δρόμοι για την εγκατάσταση των εργοταξίων στις κορυφογραμμές.

Απόστολος Καλτσής: "Κίνδυνος για τα 7.000 πτηνά που διέρχονται από την περιοχή"

Άμεση συνέπεια θα είναι και η καταστροφή του οικοσυστήματος της περιοχής με την παγίδευση και τον αφανισμό των αποδημητικών και ενδημικών πτηνών αλλά και ο περιορισμός της κτηνοτροφίας.

"Η περιοχή της Νότιας Μάνης αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για την Ορνιθοπανίδα και μία από τις τέσσερις θεσμοθετημένες μεταναστευτικές στενωπούς της χώρας" είπε ο Αποστόλης Καλτσής, πρόεδρος της Ορνιθολογικής Εταιρείας, και πρόσθεσε πως "από την περιοχή κατά τη μετανάστευση διέρχονται περισσότερα από 7.000 αρπακτικά πτηνά, που ανήκουν στην πλέον ευάλωτη κατηγορία πτηνών στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών".

Ο Σπιζαετός και η Αετογερακίνα, που είναι απειλούμενα σε εθνικό επίπεδο, και ο Βασιλαετός και ο Στικταετός, που ανήκουν στα παγκοσμίως απειλούμενα, θα επηρεαστούν σημαντικά από το έργο, που για πολλούς δεν ανήκει καν στην πράσινη ανάπτυξη, η οποία για να θεωρείται πράσινη πρέπει να είναι μικρής κλίμακας. Ακόμη "ανεπαρκές" κρίνεται και το αυτοματοποιημένο σύστημα παύσης των ανεμογεννητριών, το οποίο οι εταιρείες χρησιμοποίησαν για να κατευνάσουν τις ανησυχίες των αρμόδιων.

Κυριάκος Κοττέας: "Περιβαλλοντική και αισθητική καταστροφή της μοναδικής Μάνης"

Για "διάλυση της ενότητας του χώρου" έκανε λόγο ο τοπογράφος, ιστορικός και ορειβάτης Κυριάκος Κοττέας, ενώ τόνισε και την ιδιαιτερότητα του μανιάτικου τοπίου, τη δωρική του λιτότητα, καθώς και το ότι θα μπορούσε "να αποτελεί παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης". Υποστήριξε πως όποιος εκβραχισμός θα είναι μόνιμος, "δεν έχει χώμα η Μάνη" είπε και επεσήμανε πως δεν έχει αποσαφηνιστεί "ποιος τελικά θα επωφελείται από αυτήν την ενέργεια καθως οι ανάγκες της Μάνης καλύπτονται με πολύ λιγότερες από 250 ανεμογεννήτριες, συγκεκριμένα με όχι περισσότερες από 4".

Σε νομικό επίπεδο κατέστη σαφές από τον διπλωμάτη κ. Κυρίμη πως οι δύο προσφυγές των 32 συλλόγων και των 1.150 ιδιωτών στο ΣτΕ για ακύρωση έγιναν διότι η περιοχή έχει χαρακτηρισθεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας, είναι περιοχή "πολιτιστικής κληρονομιάς και εντός τοπίου ιδιαίτερης αν όχι μοναδικής σημασίας (σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος με τον Ν. 3827/2010 Ευρωπαϊκής Συμβάσεως του Τοπίου), "η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή της Λακωνικής Μάνης (...) είναι αντίθετη με τις διατάξεις του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ σύμφωνα με τις οποίες αποκλείεται η χωροθέτηση αιολικών πάρκων σε περιοχές όπου ισχύουν ειδικά καθεστώτα χρήσεων γης και περιορισμών στην δόμηση" και οι αποστάσεις είναι μικρότερες από τις προβλεπόμενες για τέτοια έργα.

Ελπίζοντας πως η Μάνη δεν θα γίνει βορά στα συμφέροντα του ενεργειακού χάρτη, αλλά θα παραμείνει ένας τόπος που -σύμφωνα με τον κ. Κοττέα- "ο άνθρωπος υποκλινόταν στο τοπίο και όχι το αντίθετο", οι Μανιάτες συνεχίζουν τον αγώνα τους...

Αναδημοσίευση από τη σελίδα της εφημερίδας ΑΥΓΗ

"Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ως παρωδία" αύριο στις 1 μ.μ. στο Studio Ρέθυμνο 9.80


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τετάρτη 27 Ιουνίου, στη 1 μμ από το Studio Ρέθυμνο 9.80, η εκπομπή του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ρεθύμνου έχει τίτλο:

Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ως παρωδία
Μεθοδεύσεις και τεχνάσματα στην λήψη απόφασης για το υβριδικό- αντλησιοταμιευτικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 100 ΜW της Υδροαιολικής Α.Ε. (θυγατρικής ΕDF)

Καλεσμένος της εκπομπής
ο κ. Γιώργος Μανουσάκης

μέλος της επιτροπής Αγώνα Βραχασίου κατά των βΑΠΕ,
διαχειριστής των ιστολογίων «Merambello news», «Ανάβλοχος»,
«Βουνά κι ελευθερία»

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012, στη 1 μμ, από το Studio Ρέθυμνο 9.80 και στο Διαδίκτυο, στο www.studio980.gr

Η εκπομπή αναμεταδίδεται το Σάββατο στις 2 μμ.

Σύνθημα κατά των Β.ΑΠΕ σε δρόμο της Κρήτης


Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Όχι Ανεμογεννήτριες στα παρθένα βουνά μας!

Μέτωπο Αγώνα
κόντρα στην πολιτική
της Ναυπακτιακής Τρόικας
και στα συμφέροντα
των Μεγαλοεργολάβων
της Μαύρης Ανάπτυξης
και της Πράσινης Απάτης!

Aναδημοσίευση από το ιστολόγιο ΓΗ και ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Παγκρήτιο Δίκτυο κατά των Β.ΑΠΕ: ΑΝ ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ!


Δελτίο τύπου 22.6.2012

Σήμερα η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, γνωμοδότησε τελικά -σε 3η συνεδρίασή της- για το έργο «Αιολικό – αντλητικό – υδροηλεκτρικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 90,1 MW αιολικά και 100 MW υδροηλεκτρικό αντλητικό» της εταιρείας ΥΔΡΟΑΙΟΛΙΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.
Η γνωμοδότηση με 5 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 2 λευκά, αφορά μόνο σ’ ένα τμήμα του έργου, στην κατασκευή του συστήματος αντλησιοταμίευσης, δηλ. τις δύο δεξαμενές στο Δήμο Χερσονήσου,που τέθηκε σε ψηφοφορία ανεξάρτητα από τους αιολικούς σταθμούς, παρά το γεγονός ότι το έργο είναι ενιαίο, η μελέτη είναι ενιαία και η γνωμοδότηση δεν μπορούσε παρά να αφορά στο συνολικό έργο!
Η αποσπασματική αυτή γνωμοδότηση περιλαμβάνει ως όρους και όλες τις πολύ σοβαρές ενστάσεις των υπηρεσιακών εισηγήσεων για το αντλησιοταμιευτικό σύστημα, ενστάσεις που οδηγούσαν αυτονόητα σ΄ένα ηχηρό όχι, που η Επιτροπή απέφυγε να πει.
Η Επιτροπή βασίστηκε στη συναίνεση ενός Δήμου, του Δήμου Χερσονήσου, αγνοώντας την άρνηση ενός άλλου Δήμου, του Δήμου Αγίου Νικολάου.
Το αλαλούμ εντάθηκε όταν άρχισαν να  ψηφίζονται χωριστά ένας ένας, οι 4 αιολικοί σταθμοί με κριτήρια που προκύπτουν από τη «μελέτη Τσούτσου», μια μελέτη που ουδέποτε δημοσιοποιήθηκε, ούτε εγκρίθηκε, αλλά ούτε και μπορεί να εγκριθεί  αφού δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο με βάση το οποίο θα μπορούσε να εγκριθεί, κάτι που έχει δηλώσει πολλές φορές ο ίδιος ο μελετητής.
Έτσι, η Επιτροπή κατέληξε να γνωμοδοτήσει θετικά για δύο από τους αιολικούς σταθμούς και αρνητικά για τους άλλους 2, εν μέσω αντεγκλήσεων όχι μόνο μεταξύ περιφερειακών συμβούλων και παρευρισκομένων -που ζητούσαν επίμονα την αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος-, αλλά και μεταξύ των Περιφερειακών Συμβούλων!
Δε θα θέλαμε να είμαστε στη θέση του υπαλλήλου του ΥΠΕΚΑ που θα πάρει στα χέρια του, τις εισηγήσεις, τις ενστάσεις * και τη γνωμοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης και θα δώσει ή δε θα δώσει την τελική έγκριση!
Τελικά αυτό που αναδείχθηκε, δεν ήταν μόνο η αντιφατική γνωμοδότηση για ένα έργο που δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς όλα τα τμήματα του, αλλά και το αδιέξοδο που έχει περιέλθει η Περιφέρεια Κρήτης, αδυνατώντας να καταλήξει σε μια πολιτική για την ενέργεια στην Κρήτη.
Πριν από οκτώ μήνες για πρώτη φορά και πολλές φορές στη συνέχεια, εξηγήσαμε γιατί η πολιτική και η νομοθεσία για τις ΑΠΕ δεν επιτρέπουν «χειρισμούς» αλλά σοβαρή αντιμετώπιση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επέλαση που απειλεί να μετατρέψει το νησί σ’ ένα απέραντο εργοστάσιο ενέργειας.

Ζητήσαμε από την Περιφέρεια Κρήτης και τους Δήμους του νησιού να μην γίνουν συνεργοί σ΄αυτό το έγκλημα, αλλά:
  • να δηλώσουν αντίθετοι σε όλα τα έργα, ως μέσο πίεσης για αλλαγή της πολιτικής αυτής
  • να διαμορφώσουν πολιτική για την ενέργεια με τρόπο που να δένει και να υποστηρίζει το πρότυπο ανάπτυξης της Κρήτης
  • ü      να θέσουν σε δημοσιότητα και διάλογο όλα τα στοιχεία προκειμένου να υπάρχει πλήρης ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και συμμετοχή τους στη λήψη των αποφάσεων.


Η Περιφέρεια Κρήτης:
  • αφού δημιούργησε μεγάλη σύγχυση με το ζήτημα των εταιρειών λαϊκής βάσης,
  • αφού αποφάσισε να διαμορφώσει πολιτική για την ενέργεια πριν από τρεις μήνες, διαδικασία που τελικά δεν υλοποίησε,

επικεντρώθηκε να στέλνει από αναβολή σε αναβολή το θέμα της έγκρισης ενός μόνο έργου, του υβριδικού που συζητήθηκε εν τέλει στις 21/6, αποφεύγοντας να κάνει οποιαδήποτε ενέργεια εν μέσω εκλογικών αναμετρήσεων.
Έτσι, ενώ κατακεραύνωναν για «πολιτική θέση» όσους διατύπωναν την ανησυχία ότι έρχονται τα έργα με τα καλώδια σύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα, την ίδια ώρα τα καλώδια ερχόταν πραγματικά να επιβεβαιώσουν την επέλαση.
Στις 28 Μαίου πέρασε στα ψιλά η εξαγγελία του προέδρου του ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστή Δικτύου) Κουτζούκου, σε συνέδριο για ενεργειακά θέματα που οργάνωσαν σε ξενοδοχίο στην Αγία Πελαγία τα γραφεία Ελλάδας και Κύπρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι προχωράει η υλοποίηση του έργου του καλωδίου διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα.[1] Ο Περιφερειάρχης Κρήτης ήταν εκεί![2]
Στις 6 Ιουνίου δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ οι αποφάσεις ένταξης στο Fast track τριών τεράστιων έργων συνολικής ισχύος 2152 MW.
Ως κερασάκι στην τούρτα, ήρθε να προστεθεί στις 8 Ιουνίου μια άδεια παραγωγής για νέο υβριδικό έργο ισχύος 100 MW με 9 αιολικούς σταθμούς και αντλησιοταμιευτήρα στα Σφακιά, της εταιρείας «Ανανεώσιμες Κρήτης Α.Ε.», δηλαδή της ΕΕΝ ΗELLAS S.A., θυγατρικής της EDF, (κατά 99,95%).![3] Το έργο αυτό έρχεται να προστεθεί στα άλλα 6 υβριδικά έργα για τα οποία έχει πάρει η ίδια εταιρεία άδειες παραγωγής σε τόπους της Κρήτης.
ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ 
  • ότι δεν θα επιτρέψουμε τη μετατροπή της Κρήτης σε βιομηχανική ζώνη ΑΠΕ,
  •  ότι θα προσφύγουμε στο ΣτΕ για τις αποφάσεις ένταξης έργων στο αντισυνταγματικό Fast track και για οποιεσδήποτε άλλες αποφάσεις που καταργούν τις τοπικές κοινωνίες και διαλύουν το περιβάλλον και την προοπτική της Κρήτης

ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ, ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΤΟ ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ!
ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΕ
Δίκτυο Συλλόγων Μεσαράς • Επιτροπή Αγώνα Κριτσάς • Επιτροπή Αγώνα Κρούστα • Κίνηση Πολιτών Ασημίου • Κίνηση Πολιτών Εθιάς Αστερουσίων • Κίνηση Πολιτών Μεσαράς για το Περιβάλλον • Οικολογική Κίνηση Μεραμβέλλου • Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου • Οικολογική πρωτοβουλία Χανίων • Ομάδα Αλληλέγγυας Συνεργατικής Διαχείρισης, Ηράκλειο • Παγκρήτιο Δίκτυο περιβαλλοντικών Οργανώσεων ΟικοΚρήτη • Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ιτάνου • Πολιτιστικός Σύλλογος Μαρουλά Ρεθύμνου • Πολιτιστικός Σύλλογος Μέρωνα Αμαρίου • Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου • Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου ο Επιμενίδης • Πρωτοβουλία Δημοτών Σφακίων • Πρωτοβουλία Κατοίκων Πρασέ, Δ. Μουσούρων • Πρωτοβουλία κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα • Πρωτοβουλία Πολιτών Δ. Αμαρίου • Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου • Σύλλογος Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου • Σύλλογος Φίλων Περιβάλλοντος Φαραγγιανών • Φοίνιξ ΑΜΚΕ Εφαρμογών Βιώσιμης Ανάπτυξης • Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου • Σύλλογος Γεωπόνων Ρεθύμνου, • Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου • Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Ρεθύμνου • Σύλλογος Κατοίκων Παλαιάς Πόλης Ρεθύμνου • Πολιτιστικός Σύλλογος Θρόνους- Κλησιδίου Δ. Αμαρίου • Πολιτιστικός Σύλλογος Νεύς Αμαρίου, Δ. Αμαρίου • Πολιτιστικός Σύλλογος Γερακαρίου, Δ. Αμαρίου • Πολιτιστικός Σύλλογος Αποδούλου, Δ. Αμαρίου • Πολιτιστικός Σύλλογος Κουρουτών, Δ. Αμαρίου • Πολιτιστικός Σύλλογος Ρεθύμνου • Πολιτιστικός Σύλλογος Μαρουλά, Δ. Ρεθύμνου • Πολιτιστικός Σύλλογος Ζουριδίου, Δ. Ρεθύμνου • Κοινωνική Ομάδα Γυναικών Αμαρίου • Πρωτοβουλία Πολιτών Δήμου Ρεθύμνου • Ορειβατικός Σύλλογος Ρεθύμνου (ΕΟΣ Ρεθύμνου) • Πολιτιστικός σύλλογος Κρούστα • Κτηνοτροφικός Σύλλογος ν. Λασηθίου • Γαλακτοκομικός-Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Κριτσάς • Ένωση Αγροτουρισμού Κρήτης • Ορειβατικός Σύλλογος Αγ.Νικολάου Ε.Ο.Σ "ΒΙΟΚΙΝΗΣΗ" • Ομάδα Διάσωσης Κρήτης (τμήμα ΑΓ.Νικολάου) • Πολιτιστικός Σύλλογος Κερατόκαμπου "Η ΒΙΓΛΑ" • Λέσχη 4χ4 Λασηθίου • Πολιτιστικό Κίνημα "ΟΡΤΣΕΣ" • Πολιτιστικός Σύλλογος Αποστόλων Δ. Αμαρίου • Φαρμακευτικός Σύλλογος Ρεθύμνου • Πολιτιστικός Σύλλογος Πατσού Δ. Αμαρίου • Κρητική αδελφότητα Νομού Σερρών 'Το Αρκάδι' • Πολιτιστικός Σύλλογος Καπετανιανών • Αγροτικός σύλλογος επαρχίας Σητείας (Ίτανος) • Πολιτιστικός σύλλογος Μιλάτου • Αναπτυξιακός και Πολιτιστικός σύλλογος Αμμουδάρας (Δ. Αγ. Νικολάου) • Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου • Πολίτες Εν Δράσει (Ιεράπετρα) • Οικολογική Πρωτοβουλία Ορεινού • Ομάδα αντίστασης Σελίνου • Πολιτιστικός Σύλλογος Ορεινού • Συνέλευση Ακρωτηρίου Χανίων • Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Κόντρα» Σητείας • Πολιτιστικός Σύλλογος Σπίνας «ο Καπετάν Κουμής» • Πολιτιστικός σύλλογος Ζενίων "Αορήτες" •Πολιτιστικός σύλλογος Κριτσάς "ΛΑΤΩ" • Σύλλογος Κατοίκων και Φίλων Πλάκας (Ελούντα) • Πολιτιστικός σύλλογος Φουρνής "η Ευαγγελίστρια" (Νεάπολη) • Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Φουρνιωτών Φουρνής (Αθήνα) • Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Παν/ου Κρήτης • Σπηλαιολογικός Όμιλος Κρήτης • Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού σχολείου Κούτσουρα • Πολιτιστικός Σύλλογος Μαρδατίου -Ρούσσας Λίμνης • Σύλλογος Γυναικών ευρύτερης περιοχής Μακρύγυαλου • Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου • Αλληλέγγυοι Πολίτες Μεραμπέλλου • Πολιτιστικός Λαογραφικος σύλλογος Σταυροχωρίου-Κουτσουρά 'Το Στραβοδοξάρι' • Επιτροπή Αγώνα Βραχασίου Κατά των Β - ΑΠΕ • Σύλλογος περιβάλλοντος Σελίνου τα "Λευκά  Όρη" • Πολιτιστικός Σύλλογος Επισκοπής Ιεράπετρας • Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία (Τμήμα Κρήτης) •  Εταιρία Makuraati Kokoontuu (KREETAN MAKU) ΦΙΛΑΝΔΙΑ • Σύλλογος γονέων & κηδεμόνων δημοτικού & νηπιαγωγείου Κάτω χωριού Ιεράπετρας • Επιτροπή Αγώνα κατά του υβριδικού σταθμού στο Κράσι • ΕΛΜΕ Λασιθίου
padyagobape@gmail.com
* Η ένσταση που κατέθεσαν οι Επιτροπές Αγώνα και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, μέλη του παγκρήτιου δικτύου αγώνα κατά των βΑΠΕ επισυνάπτεται

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Με ψήφους 5-4 ενέκρινε η Επιτροπή τo υβριδικό - Στα χέρια κάτοικοι της περιοχής με περιφερειακούς συμβούλους


Ακόμη και ... χειροδικίες προκάλεσε το "ναι" της Επιτροπής Περιβάλλοντος στο Υβριδικό Πάρκο στο Κράσι, μετά τη σημερινή συνεδρίαση. Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, με ψήφους 5-4 άναψε το "πράσινο φως" στο έργο. Από τη συνεδρίαση - την τέταρτη στην οποία "έρχεται" το θέμα - δεν έλειψαν οι εντάσεις...

Πέραν της λεκτικής επίθεσης προς τον περιφερειακό σύμβουλο Ν.Ξυλούρη, στον οποίο αποδόθηκαν και χαρακτηρισμοί, εκτυλίχθηκαν σκηνές που θύμισαν ... στούντιο του ΑΝΤ1, καθώς κάτοικοι της περιοχής που παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση, εξοργισμένοι δε δίστασαν να εκσφενδονίσουν ποτήρια με νερό εναντίον των κ.κ. Καλογερή και Αλεξάκη, ενώ κατόπιν όταν μπήκε στη μέση ο Νίκος Ξυλούρης, επικράτησε ένταση, με τον περιφερειακό σύμβουλο και τους κατοίκους ... να πιάνονται στα χέρια!

Χάρη στην παρέμβαση των ψυχραιμότερων το επεισόδιο έληξε πριν πάρει περαιτέρω έκταση.


"Ναι" στην επένδυση

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος έδωσε ένα τελεσίδικο "ναι" στην «ΥΔΡΟΑΙΟΛΙΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.» που σχεδιάζει την επένδυση στην περιοχή με 4 ακόμη συνοδά αιολικά πάρκα.

Η επιφυλακτική θέση των περισσότερων δεν κρύφτηκε ούτε στη συνεδρίαση, ωστόσο δεν μπόρεσε να βάλει φρένο στη φιλόδοξη επένδυση, που ωστόσο μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική περιβαλλοντική ζημιά, αν δεν τηρηθούν ορισμένες προϋποιέσεις. Το βασικότερο στοιχείο που φαίνεται ότι επηρεάζει είναι οι μεγάλες εκσκαφές, η παρέμβαση με τις δυο δεξαμενές που ούτε...λίμνες θα είναι, ούτε...τάφρος-κάτι ενδιάμεσο!

Σύλλογοι της περιοχής μιλούν για μια «φαραωνική επένδυση» που όπως λένε θα έχει ολέθριες συνέπειες για τη δημόσια υγεία, ενώ παράλληλα θα καταστρέψει το σπάνιο οικοσύστημα της περιοχής, καθώς η επένδυση γίνεται δίπλα στο μοναδικής βιοποικιλότητας Αζιλακόδασος.

Επίσης τονίζουν ότι εκτός των άλλων ότι με το σχεδιασμό αυτό δρομολογείται η ολοκληρωτική δέσμευση των υδάτινων πόρων από την εκμεταλλεύτρια εταιρεία! Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η επένδυση αυτή θα έχει μόνο κέρδη για τους ιδιοκτήτες και οδυνηρές παρενέργειες για την υγεία των κατοίκων.

Όπως τονίζουν, "τα δεδομένα δείχνουν ότι το έργο θα είναι πρωτίστως ζημιογόνο για τον τόπο και δευτερευόντως επικερδέστατο για την εταιρεία, καθότι δημιουργούνται πολλά προβλήματα που η τοπική κοινωνία θα αδυνατεί να τα αντιμετωπίσει. Συγκεκριμένα θα υπάρχουν τραγικές επιπτώσεις στην υγεία (αύξηση καρκινογενέσεων, νεοπλασιών κ.λπ.), και ολοκληρωτική δέσμευση των υδάτινων πόρων από την εκμεταλλεύτρια εταιρεία".

Υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει καταστροφή του σπάνιου οικοσυστήματος, απώλεια της δημόσιας και ιδιωτικής ιδιοκτησίας των δεσμευμένων εδαφών και αλλοίωση του κλίματος...

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της επιτροπής, Ν.Καλογερής, εισηγήθηκε υπέρ της επένδυσης υπό προϋποθέσεις, δηλαδή να γίνει δεκτή η επένδυση αρκεί να τηρηθούν κάποιοι όροι, που θα διαφυλάξουν τη φυσιογνωμία του περιβάλλοντος.

Ένταση λόγω ... Ξυλούρη

Ένταση προκλήθηκε όταν ξεκίνησε η τοποθέτηση των συμβούλων επί του θέματος. Συγκεκριμένα, όταν ο Νίκος Ξυλούρης τοποθετήθηκε, ουσιαστικά υπέρ της επένδυσης, αρκετοί αντέδρασαν, ενώ ακούστηκαν βαριές κουβέντες... Κάποιοι έκαναν λόγο για προδοσία, ενώ άλλοι είπαν ότι ο κ. Ξυλούρης είναι μέρος του συστήματος, ως υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ.

Ευτυχώς με την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων αποφεύχθηκαν τα χειρότερα...

Αναδημοσίευση από cretalive.gr

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΕ : "ΝΑ ΤΟ ΞΕΧΑΣΟΥΝ ΤΟ FAST TRACK! "

ΝΑ ΤΟ ΞΕΧΑΣΟΥΝ ΤΟ FAST TRACK!

Χθες διαπιστώσαμε ότι δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ (αρ. 1787 Β/ 6-6-12) οι αποφάσεις ένταξης τριών μεγάλων επενδύσεων Β-ΑΠΕ στην Κρήτη και άλλα τέσσερα επενδυτικά σχέδια, μεταξύ των οποίων το σχέδιο εξόρυξης χρυσού στη Θράκη.

Πρόκειται για τα σχέδια:
  • «Αιολικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.), που περιλαμβάνει κατασκευή 33 αιολικών σταθμών, συνολικής ισχύος 1.077 MW, στους τέσσερις νομούς της Κρήτης και κοινή διασύνδεσή τους με το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Ενέργειας μέσω υποβρυχίου καλωδίου» κυριότητας της «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.»,
  • «Κρήτη Πράσινο Νησί, που περιλαμβάνει κατασκευή 36 αιολικών σταθμών, συνολικής ισχύος 1.005,10 MW, στην Κρήτη και διασύνδεσή τους με το Διασυνδεδεμένο Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω κοινού υποβρυχίου καλωδίου», κυριότητας του Ομίλου «ELICA GROUP» και
  • «Κατασκευή ηλιοθερμικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 70 MW στη θέση Φουρνιά, του Δήμου Σητείας ενεργειακής παραγωγής 378.306 MWh ετησίως», κυριότητας της «ΣΟΛΑΡ ΠΑΟΥΕΡ ΠΛΑΝΤ ΛΑΣΙΘΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Μ.Ε.Π.Ε.».

Σα να μην έφταναν όλες οι διευκολύνσεις,
 ένας τόπος ξέφραγο αμπέλι, όπου καθένας διαλέγει που θα στήσει το δικό του εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας,
 μια νομοθεσία που γελοιοποιεί την έννοια της προστασίας του περιβάλλοντος, επιτρέπει την αρπαγή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας και την ακύρωση, παραγωγικών δραστηριοτήτων,
σα να μην έφτανε ότι σήμερα το «επενδυτικό ενδιαφέρον» είναι 18 φορές όσο η μέση ετήσια ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια σε όλη τη χώρα και στην Κρήτη πάνω από 11 φορές,
οι τρεις εταιρείες έσπευσαν να «αξιοποιήσουν» κι άλλη «ευκαιρία» -τον αντισυνταγματικό νόμο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις (Ν. 3894/2010 ΦΕΚ Α΄ 204/02.12.2010), γνωστό ως FAST TRACK, ή νόμο Παμπούκη -, που θεωρούν ότι θα τους επιτρέψει να προηγηθούν όλων των άλλων και να διασφαλίσουν αδειοδοτήσεις για δεκάδες περιοχές στην Κρήτη που έχουν «καπαρώσει», μέσω των αδειών παραγωγής της ΡΑΕ, που έχουν ήδη πάρει.
Αρωγός τους ο υπηρεσιακός υπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Στουρνάρας, που έσπευσε να ανανεώσει -με την αγαστή συνεργασία των υπηρεσιακών υπουργών- τις αποφάσεις που είχε πάρει η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων της INVEST in GREECE, «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.»(!), τον περασμένο Μάρτιο και δεν είχαν υπογραφεί λόγω εκλογών και να τις δημοσιεύσει στο ΦΕΚ!
Με τις αποφάσεις αυτές οι εταιρείες καλούνται,
να καταθέσουν άμεσα στην «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.» πλήρεις φακέλους των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την έκδοση και έγκριση των αδειών.
Αφού τα υποβάλλουν, η «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.» θα προωθήσει εντός 5 ημερών τις μελέτες στο ΥΠΕΚΑ, και θα ακολουθήσει μια παρωδία περιβαλλοντικής αδειοδότησης που ολοκληρώνεται εντός 2μήνου, άλλως θεωρείται ότι η έγκριση έχει δοθεί και με απειλή την πειθαρχική δίωξη των υπαλλήλων σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν όπως αρμόζει στις περιστάσεις!
ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΕ
έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα επιτρέψει τη μετατροπή της Κρήτης σε εργοστάσιο ενέργειας.
ΣΗΜΕΡΑ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣτΕ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ
 που συνιστούν νομικό πραξικόπημα, 6 μέρες πριν τις εκλογές!
 που αν εφαρμοστούν, θα κάνουν το νησί αγνώριστο, θίγοντας τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό,
 που βασίζονται σε αντισυνταγματική νομοθεσία
 που καταστρατηγούν διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις, όπως αυτές για τους οικοτόπους, τη βιοποικιλότητα, την ερημοποίηση, το τοπίο
 και αποτελούν προσβολή για τον τόπο και τις τοπικές κοινωνίες, αφού έχουν ληφθεί ερήμην τους.

ΚΑΛΟΥΜΕ, ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ,
τα πολιτικά κόμματα, την τοπική αυτοδιοίκηση, όλους τους Κρητικούς να συμπαραταχθούν στον αγώνα, για να αποτρέψουμε αυτό το έγκλημα.

ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ,
που αποφασίζουν γι αυτές κάποιοι χωρίς αυτές και ιδιαίτερα στη Θράκη που έχει δηλώσει εδώ και χρόνια ότι η εξόρυξη χρυσού θα της δώσει τη χαριστική βολή και γι αυτό είναι αποφασισμένη να την αποτρέψει.


ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΕ
Δίκτυο Συλλόγων Μεσαράς • Επιτροπή Αγώνα Κριτσάς • Επιτροπή Αγώνα Κρούστα • Κίνηση Πολιτών Ασημίου • Κίνηση Πολιτών Εθιάς Αστερουσίων • Κίνηση Πολιτών Μεσαράς για το Περιβάλλον • Οικολογική Κίνηση Μεραμβέλλου • Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου • Οικολογική πρωτοβουλία Χανίων • Ομάδα Αλληλέγγυας Συνεργατικής Διαχείρισης, Ηράκλειο • Παγκρήτιο Δίκτυο περιβαλλοντικών Οργανώσεων ΟικοΚρήτη • Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ιτάνου • Πολιτιστικός Σύλλογος Μαρουλά Ρεθύμνου • Πολιτιστικός Σύλλογος Μέρωνα Αμαρίου • Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου • Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου ο Επιμενίδης • Πρωτοβουλία Δημοτών Σφακίων • Πρωτοβουλία Κατοίκων Πρασέ, Δ. Μουσούρων • Πρωτοβουλία κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα • Πρωτοβουλία Πολιτών Δ. Αμαρίου • Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου • Σύλλογος Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου • Σύλλογος Φίλων Περιβάλλοντος Φαραγγιανών • Φοίνιξ ΑΜΚΕ Εφαρμογών Βιώσιμης Ανάπτυξης • Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου • Σύλλογος Γεωπόνων Ρεθύμνου, • Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου • Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Ρεθύμνου • Σύλλογος Κατοίκων Παλαιάς Πόλης Ρεθύμνου • Πολιτιστικός Σύλλογος Θρόνους- Κλησιδίου Δ. Αμαρίου • Πολιτιστικός Σύλλογος Νεύς Αμαρίου, Δ. Αμαρίου • Πολιτιστικός Σύλλογος Γερακαρίου, Δ. Αμαρίου • Πολιτιστικός Σύλλογος Αποδούλου, Δ. Αμαρίου • Πολιτιστικός Σύλλογος Κουρουτών, Δ. Αμαρίου • Πολιτιστικός Σύλλογος Ρεθύμνου • Πολιτιστικός Σύλλογος Μαρουλά, Δ. Ρεθύμνου • Πολιτιστικός Σύλλογος Ζουριδίου, Δ. Ρεθύμνου • Κοινωνική Ομάδα Γυναικών Αμαρίου • Πρωτοβουλία Πολιτών Δήμου Ρεθύμνου • Ορειβατικός Σύλλογος Ρεθύμνου (ΕΟΣ Ρεθύμνου) • Πολιτιστικός σύλλογος Κρούστα • Κτηνοτροφικός Σύλλογος ν. Λασηθίου • Γαλακτοκομικός-Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Κριτσάς • Ένωση Αγροτουρισμού Κρήτης • Ορειβατικός Σύλλογος Αγ.Νικολάου Ε.Ο.Σ "ΒΙΟΚΙΝΗΣΗ" • Ομάδα Διάσωσης Κρήτης (τμήμα ΑΓ.Νικολάου) • Πολιτιστικός Σύλλογος Κερατόκαμπου "Η ΒΙΓΛΑ" • Λέσχη 4χ4 Λασηθίου • Πολιτιστικό Κίνημα "ΟΡΤΣΕΣ" • Πολιτιστικός Σύλλογος Αποστόλων Δ. Αμαρίου • Φαρμακευτικός Σύλλογος Ρεθύμνου • Πολιτιστικός Σύλλογος Πατσού Δ. Αμαρίου • Κρητική αδελφότητα Νομού Σερρών 'Το Αρκάδι' • Πολιτιστικός Σύλλογος Καπετανιανών • Αγροτικός σύλλογος επαρχίας Σητείας (Ίτανος) • Πολιτιστικός σύλλογος Μιλάτου • Αναπτυξιακός και Πολιτιστικός σύλλογος Αμμουδάρας (Δ. Αγ. Νικολάου) • Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου • Πολίτες Εν Δράσει (Ιεράπετρα) • Οικολογική Πρωτοβουλία Ορεινού • Ομάδα αντίστασης Σελίνου • Πολιτιστικός Σύλλογος Ορεινού • Συνέλευση Ακρωτηρίου Χανίων • Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Κόντρα» Σητείας • Πολιτιστικός Σύλλογος Σπίνας «ο Καπετάν Κουμής» • Πολιτιστικός σύλλογος Ζενίων "Αορήτες" •Πολιτιστικός σύλλογος Κριτσάς "ΛΑΤΩ" • Σύλλογος Κατοίκων και Φίλων Πλάκας (Ελούντα) • Πολιτιστικός σύλλογος Φουρνής "η Ευαγγελίστρια" (Νεάπολη) • Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Φουρνιωτών Φουρνής (Αθήνα) • Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Παν/ου Κρήτης • Σπηλαιολογικός Όμιλος Κρήτης • Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού σχολείου Κούτσουρα • Πολιτιστικός Σύλλογος Μαρδατίου -Ρούσσας Λίμνης • Σύλλογος Γυναικών ευρύτερης περιοχής Μακρύγυαλου • Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου • Αλληλέγγυοι Πολίτες Μεραμπέλλου • Πολιτιστικός Λαογραφικος σύλλογος Σταυροχωρίου-Κουτσουρά 'Το Στραβοδοξάρι' • Επιτροπή Αγώνα Βραχασίου Κατά των Β - ΑΠΕ • Σύλλογος περιβάλλοντος Σελίνου τα "Λευκά Όρη" • Πολιτιστικός Σύλλογος Επισκοπής Ιεράπετρας • Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία (Τμήμα Κρήτης) • Εταιρία Makuraati Kokoontuu (KREETAN MAKU) ΦΙΛΑΝΔΙΑ • Σύλλογος γονέων & κηδεμόνων δημοτικού & νηπιαγωγείου Κάτω χωριού Ιεράπετρας • Επιτροπή Αγώνα κατά του υβριδικού σταθμού στο Κράσι • ΕΛΜΕ Λασιθίου

padyagobape@gmail.com
https://sites.google.com/site/pagkritiodyktioagonakatavape
http://www.facebook.com/pagkritiodyktioagonakatavape

Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Συζήτηση για την εγκατάσταση βιομηχανικών ΑΠΕ στα σητειακά βουνά στις 9 Ιουνίου στη Ζάκρο


Ημερίδα με θέμα τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στους ορεινούς όγκους του Δήμου Σητείας θα πραγματοποιηθεί στη Ζάκρο στις 9 Ιουνίου.

Η απόφαση ελήφθη στη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης που διοργάνωσαν η Οικολογική Ομάδα Σητείας, ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ιτάνου και η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στις ΒΑΠΕ. Η συνάντηση έγινε με σκοπό να συζητηθούν όλες οι σχετικές με το θέμα εξελίξεις και να συντονιστούν ανάλογες δράσεις στην κατεύθυνση λήψης αποφάσεων, ώστε να σταματήσει η καταστροφή της περιοχής, όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε.

Όπως δήλωσε ο κ. Μανόλης Τσαντάκης, λόγω της μακράς προεκλογικής περιόδου, στην οποία έχει εισέλθει η χώρα, κάποιοι εκμεταλλευόμενοι την πολιτική αστάθεια καταστρέφουν τον τόπο

Ανεμογεννήτριες - Μπετόν Και Παλιοσίδερα Στα Βουνά Μας


Έντονα αμφισβητείται πλέον η κατασκευή και η λειτουργία μεγάλων ανεμογεννητριών, ως εναλλακτική λύση μαζικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες οι «μελέτες» των ΜΚΟ - ΑΠΕ

Μόνο η ΟικοΑυτάρκεια σε ενέργεια είναι η λύση απέναντι στα προβλήματα της μαζικής παραγωγής

Τα συμπεράσματα που έχουν προκύψει από τη χρονική στιγμή που άρχισαν να λειτουργούν οι πρώτες ανεμογεννήτριες είναι απογοητευτικά και ταυτόχρονα αποκαλυπτικά...

Νεότερες ανεξάρτητες επιστημονικές μελέτες, από τις στημένες «μελέτες» των ΜΚΟ προώθησης ΑΠΕ (Οι περισσότερες είναι κατασκευασμένες από τις διεπαγγελματικές του χώρου), δείχνουν ότι «η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τη λειτουργία των μεγάλων βιομηχανικών ανεμογεννητριών είναι απίστευτα ασήμαντη ενώ η καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον είναι πρωτοφανής και ανεπανόρθωτη!»

Από τα γεγονότα, που σχετίζονται με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, προκύπτει ότι μια ανεξέλεγκτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος βρίσκεται σε εξέλιξη, με μοναδικό κίνητρο το οικονομικό όφελος των κερδοσκοπικών εταιριών, που εκμεταλλευόμενοι τις μεγάλες επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επωφελούνται της ευνοϊκής γι' αυτούς νομοθεσίας, για δήθεν προστασία του περιβάλλοντος.

Κάθε ανεμογεννήτρια των 3 MW ζυγίζει μέχρι και 380 τόνους χωρίς τα θεμέλιά της. Απαιτείται ισχυρότατη θεμελίωση. Πρέπει να γίνει εκσκαφή μεγέθους τουλάχιστον 16μ. x 16μ. και βάθους τουλάχιστον 3 μέτρων και εκχέρσωση του γύρω χώρου κατά τουλάχιστον 2 στρέμματα. Κάθε ανεμογεννήτρια συνοδεύεται από ένα κτίριο. Η μεταφορά μιας ανεμογεννήτριας 3 MW θα γίνει με τεράστιες νταλίκες. Τεράστιοι δρόμοι θα διανοιχτούν.

Τέλος, μια μεγάλη ανεμογεννήτρια απαιτεί κατά μέσο όρο περίπου 14 χιλιόμετρα καλώδια για την σύνδεση της με τον υποσταθμό (εναέρια -κολώνες, ή υπόγεια -εκσκαφές πολλών χιλιομέτρων.

Εκεί που σχεδιάζεται να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες υπάρχουν προστατευόμενες περιοχές NATURA (SAC και SPA). Θα εγκατασταθούν σε εύθραυστα οικοσυστήματα, σε περιοχές μεγάλης σπουδαιότητας για την ορνιθοπανίδα:

Σύμφωνα με τους επιστήμονες μερικές από τις επιπτώσεις είναι:

- Η χλωρίδα, η πανίδα, οι ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, τα παραδοσιακά μονοπάτια, θα χαθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων.

- Οι εκατοντάδες μεγάλες ανεμογεννήτριες, οι υποσταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων, που θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας. Επίσης θα φέρουν καίριο πλήγμα στον τουρισμό (στη Δανία ο τουρισμός έπεσε 40%), την κτηνοτροφία και σε όλους αυτούς που εργάζονται και ζουν από την φύση και το δάσος.

- Το μεγαλύτερο αιολικό «πάρκο» στην Ευρώπη έχει τρεις μόνιμους υπαλλήλους (αντί για χιλιάδες θέσεις εργασίας που έλεγαν οι στημένες «μελέτες»). Επομένως το επιχείρημα της καταπολέμησης της ανεργίας είναι κατ’ ελάχιστον ανακριβές.

- Μεγάλες δημόσιες εκτάσεις θα περάσουν για εκμετάλλευση στα χέρια των κερδοσκόπων για δεκάδες χρόνια. Γι αυτό το λόγο αντί οι ανεμογεννήτριες να μπουν η μία δίπλα στην άλλη σε μικρό χώρο μπαίνουν σε χιλιάδες στρέμματα κορυφογραμμών.

- Καταστρέφεται το δάσος και τα βουνά μας από διαμορφώσεις και διανοίξεις δρόμων σε μεγάλη έκταση.

- Οι εγκαταστάσεις εξυπηρετούν μόνον τα κερδοσκοπικά συμφέροντα των επιχειρηματιών της αιολικής ενέργειας, που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα Ευρωπαϊκά κονδύλια ως νέοι αποικιοκράτες.

- Αυτοί που επιζητούν την ηρεμία της φύσης και της υπαίθρου, παύουν να επισκέπτονται περιοχές με ανεμογεννήτριες, εξαιτίας της ρύπανσης. Αυτό το διαπιστώνει όποιος προσπαθήσει να ζήσει έστω και μια μέρα σε περιοχή δίπλα σε ανεμογεννήτριες. Σκεφθείτε τα άγρια ζώα!

- Ο ήχος μιας μεγάλης ανεμογεννήτριας είναι ένας θόρυβος διαπεραστικός, χαμηλής συχνότητας γδούπος, κάθε φορά που η έλικα περνά από τον πύργο της. Θυμίζει την αντήχηση του ελικοπτέρου από μακριά.

- Οπτικά μια μεγάλη ανεμογεννήτρια διακρίνεται από απόσταση 40 χιλιομέτρων μιας και το ύψος της ξεκινά από 65 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και τα 200 μέτρα.

- Το συνολικό βάρος της κάθε μεγάλης ανεμογεννήτριας είναι ανάλογο με το μέγεθός της και ξεκινάει από 223 τόνους, 264 τόνους, 313 τόνους και φτάνει στους 490 τόνους.

- Κάθε μεγάλη ανεμογεννήτρια χρειάζεται 150 τ.μ. τσιμέντο και σε βάθος τουλάχιστον 3 μέτρων και για κάθε πυλώνα χρειάζεται να πέσουν 800 περίπου κυβικά μέτρα μπετόν.

- Αρκετές φορές έχει τύχει να αρπάξουν φωτιά οι τουρμπίνες και να την μεταδώσουν στο δάσος.

- Αρκετές φορές έχει τύχει να σπάσουν έλικες, που ο καθένας τους ζυγίζει 1,5 τόνο και να εκσφενδονιστούν έως και 400 μέτρα μακριά.

- Η τιμή του ρεύματος που παράγεται από την αιολική ενέργεια, και που φτάνει στο τελικό αποδέκτη, δηλαδή τον καταναλωτή, όχι μόνο δεν είναι μειωμένη, αλλά αυξάνεται από 130% έως 400%, σε σχέση με τις τιμές της συμβατικής ενέργειας.

- Το «ζωικό βασίλειο» υποφέρει. Οι ανεμογεννήτριες μόνο στην περιοχή της Καλιφόρνιας σκοτώνουν κατά μέσο όρο 200-300 γεράκια, και 40-60 χρυσαετούς ετησίως, ενώ έχει εκτιμηθεί ότι 7.000 αποδημητικά πουλιά το χρόνο σκοτώνονται από αιολικούς στροβιλοκινητήρες στη νότια Καλιφόρνια.

- Το μανιφέστο 100 Γερμανών καθηγητών και διανοουμένων σχετικά με την αιολική ενέργεια αναφέρει: η ικανότητα παραγωγής ενέργειας από τον άνεμο είναι συγκριτικά χαμηλή. Οι ανεμογεννήτριες με επιφάνεια πτερυγίων ίσων με το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, παράγουν μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό της ενέργειας που παράγει ένας συμβατός σταθμός.

- Έτσι με περισσότερες από 22.000 μεγάλες ανεμογεννήτριες στη Γερμανία, παράγεται λιγότερο από το 5%του απαιτούμενου ηλεκτρισμού.

- Στη Μ. Βρετανία, θα χρειαζόντουσαν 14.400 μεγάλες ανεμογεννήτριες για να παραχθεί το 4,4% του ηλεκτρικού ρεύματος και 32.700 για να παράγουμε το 10%.

- Οι δείκτες μόλυνσης είναι παρόμοιοι για τον ίδιο λόγο.

- Η συνεισφορά της βιομηχανοποιημένης αιολικής ενέργειας, προς αποφυγή του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι περίπου 1 έως 2 τοις χιλίοις!

Λίγη ενέργεια - Πολλά «σκουπίδια»

- Στατιστικά η αιολική ενέργεια είναι απολύτως ασήμαντη όσον αφορά την συνεισφορά της στη μαζική παραγωγή ενέργειας και ως εκ τούτου στη μόλυνση του περιβάλλοντος και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

- Ενώ η τεχνολογία αυτή ήταν γνωστή πάρα πολλά χρόνια, εν τούτοις χρησιμοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια, που άρχισαν οι επιδοτήσεις των αιολικών πάρκων.

- Όπου σταμάτησαν οι επιδοτήσεις έπαυσαν να τις συντηρούν. Αυτό συνέβη στη Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία, Νορβηγία και Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

- Το όριο ζωής των ανεμογεννητριών δεν ξεπερνά τα 20-25 χρόνια.

- Αν συνεχιστεί η κατασκευή τους (που στην ουσία είναι συνέχιση των επιδοτήσεων αφού εκεί αποβλέπουν οι «επενδύσεις»), αυτό που θα κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές, θα είναι ένα απέραντο νεκροταφείο παλιοσιδηρικών και βουνά φορτωμένα με χιλιάδες τόνους μπετόν και χιλιάδες μέτρα υπόγειων και υπέργειων καλωδιώσεων ή ακμάζουσες κερδοσκοπικές επιχειρήσεις σε δωρεάν παραχωρημένες δημόσιες εκτάσεις!

Αναδημοσίευση από τη σελίδα ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ

Video: Δηλώσεις του διακεκριμένου αμερικανού κλιματολόγου John Christy: "Οι Β. ΑΠΕ καταλαμβάνουν χώρο, είναι ακριβές και αναξιόπιστες"